Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Del et rør

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Tilpasning av jernrør hører til det grunnleggende VVS-arbeidet. Her viser fagmannen de to teknikkene som finnes.

RØRLEGGER-TEKNIK: Del et rør

Vi vil lage et rør på 60 cm, som det merkes opp til med en tommestokk. Røret spennes nå fast i skrustikken. Den enkleste metoden er å bruke en kraftig baufil til å skjære gjennom røret med. Det krever imidlertid en viss nøyaktighet å lage et helt rett snitt.

Man kan oppnå bedre styring på sagen ved å holde den ene hånden på baufilens front. Fordelen ved å bruke en baufil er at man umiddelbart etter avkortingen kan skjære gjenger. Vil man være helt sikker på å få et rett snitt, må man bruke en riktig rørkutter.

Her er det et lite hjul av hardt stål som skjærer gjennom røret. Når det er dreid en omgang, strammes håndtaket i toppen. Dermed senkes hjulet, som så kan skjære dypere i røret.

Etter 5-6 omganger er røret delt i to. Som man ser, kommer det grader i snittet. De må alltid fjernes før det skjæres gjenger. Til det benyttes det en brosj, som også kalles en avgrader, av fagmannen.

Brosjen presses inn i røret, hvorpå det dreies noen omganger. Den lille mengden med jern som ble presset inn i røret ved delingen freses dermed ut. Fordelene ved rørkutteren er at den sikrer et rett snitt og at arbeidet går raskere.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake