Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lodding av kobberrør

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Til skjøting av kobberrør kan det brukes rørdeler, men lodding er en både raskere og billigere metode å skjøte kobberrør på. Det kan imidlertid være steder hvor man skal være forsiktig med å bruke åpen ild. Ellers finnes det elektriske loddetenger med to kullstifter, en til hver side av røret, som er veldig effektive.

Det er nødvendig å rense kobberrøret, da det må være helt rent før loddingen for å lage en tett skjøt. Den siste finpussen skjer med et lite stykke stålull. Alle endene som skal loddes sammen smøres med loddefett, som ved oppvarmingen får tinnet til å feste seg til røret og dermed bidrar til å sikre en holdbar lodding.

Skjøtene som skal loddes varmes opp med en gassbrenner. Det er viktig at alle skjøtene varmes opp i samme arbeidsgang. Når det kommer en lys røykstripe fra rørene, og når loddefettet begynner å smelte, har de rett temperatur.

Loddetinnet legges på den motsatte siden av der hvor det ble varmet opp. Det brukes ca. 1 - 2 cm tinn, som smelter med det samme og på grunn av undertrykket suges hele veien rundt i skjøten. Det er kapillarkreftene som virker. Man må altså ikke forsøke å dreie tinnet rundt i skjøten.

Det skjer helt automatisk som følge av oppvarmingen. Det eneste synlige tinnet er det stedet hvor tinnsnoren ble holdt på. I resten av skjøten er den gjemt mellom de to rørene.

For å illustrere at loddingen er tett, skjærer vi gjennom skjøten med en baufil og banker de to rørene fra hverandre. Som man ser er tinnet jevnt fordelt, noe som sikrer en tett og holdbar skjøt.

Fagmannen har et lite tips for å avpasse mengden av tinn. Det bøyes et stykke tilsvarende diameteren på røret. Det passer til en lodding. Skal det loddes flere steder, bøyes det bare flere stykker. På den måten får man verken for lite eller for mye tinn i skjøten.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Lodding av kobberrør
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake