Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skjøting av kobberrør

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Noen ganger kan det være kjekt å kunne skjøte dine egne kobberrør. Her viser en rørlegger hvordan det gjøres.

Først deler vi et kobberrør med en liten rørkutter som er beregnet til kobber. Den etterlater seg små grader på innsiden av røret. De fjernes med en skrape som på denne modellen er innebygd i rørkutteren.

Rørkutteren kan også brukes til litt mykere kobberrørruller, som er kobberrør i kveil på fem eller 25 meter. Snittet blir litt renere, men det må likevel fjernes grader. Her brukes det et verktøy som kun er beregnet til å fjerne grader på kobberrør.

Det myke kobberøret innsnevres litt når det kuttes med rørkutteren. Derfor brukes det et kalibreringsverktøy som utvider røret. Kragen slås ned over røret med en hammer med plasthode. Så settes stempelet ned til kragen, der det slås i med hammeren. Når delene fjernes, har røret igjen riktig dimensjon.

På det harde røret settes det på en omløper og så en messingring, før skjøtegjengene settes på. Det benyttes to skiftenøkler, én til å holde igjen på skjøtegjengene og én til å stramme omløperen.

I det myke kobberrøret settes det inn en støttehylse i røret, så monteres det en omløper og en messingring, før det strammes til. Det må benyttes en slik hylse, fordi det myke røret er for svakt til å bli strammet sammen uten. Når rørene først er strammet godt til, har du en solid og tett skjøt.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake