Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik unngår du dyre vannskader

Skriv ut Lagre artikkel

Et lite hull i en vannslange la familien Ericsons hus i ruiner. Og familiens historie er slett ikke enestående: I gjennomsnitt blir det hvert tiende minutt, døgnet rundt, året rundt registrert en vannskade i Norge. Skader som kan beløpe seg til mange penger og tap av uerstattelige minner. Men i dag er det heldigvis blitt enkelt å sikre seg mot vannskader.

Vannskader - slik unngår du dem

Et lite hull i vannslangen kan fort bli en dyr affære. Les her hvor galt det gikk for familien Ericson, og hva du kan gjøre for å unngå dyre vannskader.

Det var noe som ikke stemte, da vi kom hjem etter en ukes ferie og åpnet hoveddøren. Vi kunne tydelig høre en underlig lyd inne fra huset. Noenlunde samme lyd som du hører når du holder en konkylie inn mot øret: en svak og lett brusende lyd. Etter et par hastige skritt ut i kjøkkenet fikk vi svaret: Det var lyden av vann som ble presset ut av et rør ned på kjøkkengulvet, som nå sto under vann. Det skvalpet fra skoene, og føttene ble klissvåte. Det var en sjø på kjøkkengulvet, og den var et par centimeter dyp!

Men vannet stoppet ikke på kjøkkenet. Vi kunne se at det rant ut i hallen.

I hallen fortsatte det mot trappen og rant ned langs veggene til kjelleren. Selv dagligstuen sto under vann, og det dyre plankegulvet i massiv bøk gynget under føttene på oss når vannet ble presset ut under plankene. Katastrofe!

Redaksjonen anbefaler: Gjem de stygge varmerørene i veggen

Vi ble grepet av panikk. Hvor i huleste stenger man for vannet? Sitter det en hovedkran i kummen ved hekken? Eller er det en hovedkran inne i huset? Og i så fall hvor? Det skulle gå fort nå!”

Familien Ericson fant hovedkranen og fikk stengt vannet. Og da forsikringsselskapet var kontaktet, startet jakten på problemets arnested: Hvor kom alt vannet fra? Og bak det nye, flotte amerikanerkjøleskapet fant de svaret: En tynn plastslange, som forsyner kjøleskapets isterningdispenser med vann, hadde et flere millimeter stort hull. Med fullt trykk på vannet betydde det at det sto en tynn stråle ut fra røret, som i løpet av en times tid hadde sprutet cirka 60 liter vann ut på kjøkkengulvet. I løpet av uken familien hadde vært bortreist, var det blitt til omkring 10 kubikkmeter vann. I kjøkkenet, kjelleren, dagligstuen, på gulv, bak tapetet. Overalt.

Kunne det vært unngått? Spørsmålet meldte seg etterpå.

Vannskade

Et hull i en vannslange bak på kjøleskapet ble dyrt for familien. Gulvene sto under vann, som rant ned veggene og under tapetet.

Last ned artikkelen og unngå dyre vannskader

Du kan faktisk gjøre en del for å unngå at vannskadene utvikler seg til katastrofer. I artikkelen, som du kan laste ned her på siden, viser vi hvordan du sikrer deg mot vannet. I artikkelen får du:

  • En tegning over steder i huset hvor det ofte går galt. Vann kan komme utenfra, fra installasjoner og fra maskiner innendørs
  • 4 tips til hva du gjør når vannet fosser ut på gulvet
  • 5 effektive våpen mot dyre vannskader

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggevejledning: Slik unngår du dyre vannskader
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake