Slik unngår du dyre vannskader

Et lite hull i en vannslange la familien Ericsons hus i ruiner. Og familiens historie er slett ikke enestående: I gjennomsnitt blir det hvert tiende minutt, døgnet rundt, året rundt registrert en vannskade i Norge. Skader som kan beløpe seg til mange penger og tap av uerstattelige minner. Men i dag er det heldigvis blitt enkelt å sikre seg mot vannskader.

Vannskader - slik unngår du dem

Et lite hull i vannslangen kan fort bli en dyr affære. Les her hvor galt det gikk for familien Ericson, og hva du kan gjøre for å unngå dyre vannskader.

Det var noe som ikke stemte, da vi kom hjem etter en ukes ferie og åpnet hoveddøren. Vi kunne tydelig høre en underlig lyd inne fra huset. Noenlunde samme lyd som du hører når du holder en konkylie inn mot øret: en svak og lett brusende lyd.

Etter et par hastige skritt ut i kjøkkenet fikk vi svaret: Det var lyden av vann som ble presset ut av et rør ned på kjøkkengulvet, som nå sto under vann. Det skvalpet fra skoene, og føttene ble klissvåte. Det var en sjø på kjøkkengulvet, og den var et par centimeter dyp!

Men vannet stoppet ikke på kjøkkenet. Vi kunne se at det rant ut i hallen. I hallen fortsatte det mot trappen og rant ned langs veggene til kjelleren. Selv dagligstuen sto under vann, og det dyre plankegulvet i massiv bøk gynget under føttene på oss når vannet ble presset ut under plankene. Katastrofe!

Redaksjonen anbefaler: Gjem de stygge varmerørene i veggen

Vi ble grepet av panikk. Hvor i huleste stenger man for vannet? Sitter det en hovedkran i kummen ved hekken? Eller er det en hovedkran inne i huset? Og i så fall hvor? Det skulle gå fort nå!”

Familien Ericson fant hovedkranen og fikk stengt vannet. Og da forsikringsselskapet var kontaktet, startet jakten på problemets arnested: Hvor kom alt vannet fra?

Og bak det nye, flotte amerikanerkjøleskapet fant de svaret: En tynn plastslange, som forsyner kjøleskapets isterningdispenser med vann, hadde et flere millimeter stort hull. Med fullt trykk på vannet betydde det at det sto en tynn stråle ut fra røret, som i løpet av en times tid hadde sprutet cirka 60 liter vann ut på kjøkkengulvet. I løpet av uken familien hadde vært bortreist, var det blitt til omkring 10 kubikkmeter vann. I kjøkkenet, kjelleren, dagligstuen, på gulv, bak tapetet. Overalt.

Kunne det vært unngått? Spørsmålet meldte seg etterpå. Og ja, du kan faktisk gjøre mye for å unngå at vannlekkasjer utvikler seg til hjemlige katastrofer

Vannskade

Et hull i en vannslange bak på kjøleskapet ble dyrt for familien. Gulvene sto under vann, som rant ned veggene og under tapetet.

Her går det galt

Vann kan komme både utenfra og fra installasjoner og maskiner innendørs. Uansett hvor vannlekkasjen stammer fra, er den ødeleggende. Pass derfor på ved lekkasjer og unormalt vannforbruk.

Her går det galt

Hva gjør du?

Når vannet først fosser ut på gulvet, er gode råd dyre. Det er mye billigere å være godt forberedt, for eksempel ved allerede nå å få kontroll på hvordan du stenger vannet.

Det er også en god idé å lage en liste med de viktigste huskeregler og telefonnummere. Heng den nær vanninstallasjonene.

Stans skaden

Steng hovedkranen til huset, og finn ut hvor vannet kommer fra. Gjør deg allerede nå den tjenesten å finne ut hvor hovedvannkranen sitter. Bor du i leiebolig, må du kanskje ha fatt i husverten eller andre som vet hvor kranen er. Husverten bør også være lett tilgjengelig ved en eventuell skade.

Før du eventuelt åpner for vannet igjen, skal du ha stoppet lekkasjen. Kanskje er du så heldig at du kan stenge deler av vannet ved hjelp av en lokal stoppekran.

Begrens skaden

Fjern alt fra gulvet. Slå av strømmen, og flytt alle skjøteledninger og elektriske installasjoner vekk fra vannet, før du slår den på igjen. Redd alt som ikke tåler vann - og særlig ting med høy affeksjonsverdi (fotoalbum, bøker, tregjenstander, tepper osv.).

Ring forsikringsselskapet og meld fra om skaden

Er det snakk om store mengder vann, kan de sende hjelp. Har du behov for innkvartering et annet sted, skal du også snakke med forsikringsselskapet. Husk å ta bilder, slik at du kan dokumentere skadene.

Forsøk å fjerne så mye vann som mulig

Har du en grovstøvsuger som kan tåle vann, så er den effektiv til å suge vekk en del av vannet med (du skal IKKE bruke en alminnelig støvsuger!). Har du en dykkpumpe, så sett den i gang med å fjerne vannet.

Slik unngår du det

Du kan gjøre flere ting for å unngå å ende opp med dyre og ødeleggende vannskader. Du kan sette en såkalt aquastop på vaske- og oppvaskmaskinen, du kan installere lokale vannalarmer eller du kan montere en lekkasjestopper, som automatisk stenger vannet når den oppdager en lekkasje.

AQUASTOP

En liten enhet som sitter på vanntilførselen til for eksempel oppvaskmaskiner og vaskemaskiner. Aquastop tillater kun at en viss mengde vann passerer, for eksempel 20 liter i minuttet. Deretter blokkerer den vannet. Er maskinen lekk, er mengden vann som renner ut begrenset.

LEKKASJESTOPPER

Lekkasjestoppere registrerer lekkasje via en føler, stenger vanntilførselen og begrenser dermed følgeskadene etter lekkasjer. Ved nyinstallasjoner er det nå påbudt å montere lekkasjestopper.

VANNALARM

En liten føler som registrerer vann på gulvet. Kan ofte både ule og kontakte deg via for eksempel SMS, hvis den merker vann på et gulv. Særlig egnet til kjellere som har risiko for å bli oversvømmet av oppstigende vann gjennom avløp og toaletter.

VANNVERKET

Flere og flere kommuner innfører elektroniske vannmålere. Disse målerne kan sende deg en SMS eller e-post, hvis vannforbruket avviker fra det som er normalt. Da har du muligheten til å sjekke om vannmåleren snurrer rundt, selv om du har stengt alt som bruker vann.

MODERNE RØR

Når du renoverer eller bygger om, så bytt ut gamle metallvannrør med pex-rør (plastslanger), som legges i tomme føringsrør. Plastslangene har meget lang holdbarhet, og tomrørene fanger eventuelt vann fra en lekkasje. Kontakt en rørlegger for tilbud, hvis du uansett skal renovere.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Rørlegger