Slik måler du opp riktig

Alle gjør det selv-prosjekter krever oppmålinger og beregninger. Til det finnes det utallige tekniske hjelpemidler, men ofte er det viktigere å ha kontroll på metoden enn på det aktuelle måleverktøyet. Her kan du se hvordan du klarer oppmåling til en rekke typiske gjør det selv-oppgaver.

PRESISJON: I stedet for å måle fra midten av et hull til midten på et annet, er det enklere og mer presist å måle fra kant til kant.

SLIK MÅLER DU OPP TIL DØRER OG VINDUER

1. Mål vinduets/dørens bredde i toppen, på midten og i bunnen. Mål fra kant til kant, og trekk fra 2,5 cm, slik at det er plass til en fuge i begge sider. Alle vinduer måles individuelt og nummereres.

2. Høyden måles i begge sider. Mål fra veggen over vinduet/døren, og sett et merke 1 meter ned. Mål deretter nedenfra og opp til merket. Legg sammen de to tallene, og trekk fra 2,5 cm til fugene.

3. Karmen har ikke alltid standardmål, så det er også nødvendig å måle den.
HUSK! Sjekk alle mål på ordrebekreftelsen, og igjen når du får vinduene/døren, før du fjerner de gamle fra plassen sin.

SLIK SIKRER DU RETTE VINKLER

1. Diagonalmål er en sikker metode når motstående sider er like lange og alle fire hjørner skal være vinkelrette. Ta de to diagonalmålene, og hvis de er 100 % like, er vinklene rette. Verre er det ikke.

2. Er det ikke mulig å ta diagonalmål, kan du bruke en stor trekant som lages av tre bord i forholdet 3:4:5. På bildet brukes en trekant som måler 60 x 80 x 100 cm. Da blir hjørnet i vinkel.

Betongberegner

Før du begynner å støpe, skal du vite hvor mye betong du har behov for. Derfor er det smart å huske disse reglene:

  • Et betonglag på 10 cm tykkelse krever 100 liter betong per m2.
  • En sekk med 25 kg ferdigbetong blir til cirka 17 liter betong når det er ferdigblandet.
  • En blanding av 1500 kg støpmiks og 250 kg sement blir til cirka 800 liter ferdigblandet betong.

Les også: 34 tips til presise mål - hver gang!

SLIK AVSETTER DU FALL PÅ EN TERRASSE

1. En terrasse skal ha et fall på minst 1 cm per meter ut fra huset. Du starter med å markere ytterkantene med påler. De bankes ned i bakken med 2-3 meters avstand ved huset og langs kanten.

2. Avsett et merke 50 cm oppe på en av de innerste pålene, og bruk et slangevater til å avsette det samme målet på alle andre påler. Vannstanden er alltid den samme i begge ender av slangen.

3. Murersnor spennes ut mellom alle avmerkningene. Snoren brukes til å måle ned fra, slik at du hele tiden har kontroll på at underlaget har riktig fall, og at belegningen dermed også får det.

SLIK FORDELER DU FLISENE PENEST

1. Lag først en prøveoppsetting ute langs veggen. Finn deretter midten på veggen, og merk den opp. Den skal enten følge en fuge eller midten av en flis, som vist på bildet.

2. Hvis midten av veggen følger en fuge, og du ender med en smal strimmel i enden, skal hele rekken flyttes så midtmerket ligger midt i en flis. Strimmelen bør nemlig være over en halv flis bred.

3. Her er flisrekken flyttet, slik at flisen i enden ser pen ut. Når flisene settes opp, begynner du med den avskårede kanten inn mot veggen; da vil flisen på tilstøtende vegg skjule skjærekanten.

SMART METODE: Finn høyden på treet før felling

Før du feller et tre, skal du ha kontroll på hvor det lander. Det betyr at høyden på treet er ganske vesentlig å kjenne.

For å finne høyden finner du en pinne som er like lang som avstanden fra øynene dine og ned til bakken. Deretter får du en til å hjelpe deg å holde pinnen loddrett mens du selv legger deg på ryggen i en avstand som gjør at du akkurat kan se toppen av treet når blikket flukter over pinnen. Flytt deg litt frem og tilbake, til du ligger riktig. Se på tegningen; den forklarer prinsippet.

Når du ligger riktig, er det bare å måle avstanden fra øynene dine til treet (A); den tilsvarer nøyaktig treets høyde (B). Metoden er også fin til å måle hvor høyt et hus eller en flaggstang er.

    Akkurat nå leser andre ...