Intro
Veiledning
01
Utfordring: Ujevne gulv
5
Trinn
Når du står foran å skulle bygge på et veldig skjevt gulv, er det viktig at du kommer godt i gang med en sokkel som er i vater. Det klares med to rettholter, vater og et hjemmelaget ”meddrag”. Mens fronten lages på nøyaktig mål, lages tverrlistene litt smalere, så de senere kan klosses opp.
For å få noe helt rett å gå ut fra, bruker vi to rettholter. De settes i forlengelsen av hverandre og spennes sammen med tvinger. Rettholtene rettes opp med et vater, eventuelt med oppklossing i den ene enden.
Rettholten brukes nå som utgangspunkt for å få en helt rett forkantlist på sokkelen. Listen spennes fast på rettholten, slik at den er i plan med undersiden. Deretter kan vi streke opp langs gulvet.
Når forkantlisten er saget til i gulvets profi l, kan monteringen av skjelettet til sokkelen begynne. De tverrgående listene lager vi litt smalere enn forkantlisten, for å få muligheten til oppklossing.
Fordi tverrlistene er ca. 5-6 mm lavere i høyden enn forkantlisten, kan vi løfte opp hver av dem, slik at de er i vater og i samme høyde som forkanten. Her gjøres det med smale plastbrikker.
02
Overfør mål
3
Trinn
Oppmåling og markering av mål i en knevegg, kan være vanskelig. Men med riktig teknikk, et vater og en linjelaser er det enkelt!
Strek opp på gulvet der forkanten på sokkelen skal være. Dra streken helt ut til de to endeveggene.
03
Utfordring: Skråtak
5
Trinn
Når du bygger opp mot skråtak, er det plutselig mange vinkler å holde øye med. Men fremfor alt vil vi gjerne at fronten skal bli helt vinkelrett. Nøyaktig oppmåling, og ikke minst stabil støtte til monteringen, er avgjørende. Du kommer langt med tvinger og noen riktig plasserte platestumper.
Når du lager for eksempel skap under skråtaket, har du bruk for loddrette sider i form av perfekt tilpassede trekanter. Først tas det loddrette mål med målebånd fra sokkelen til skråtaket.
Til det skrå målet kan du bruke tommestokk. Det samme gjelder det vannrette målet på sokkelen. De tre målene overføres til en plate, som du deretter kan sage ut.
Sjekk med en rettholt eller et vater om veggen er plan. Hvis den er det, sages platestykkene ut med en sirkelsag. Men ”krøller” den seg bare litt, må du rette opp med en stikksag i etterkant.
Til nøyaktig kapping av plater, er en sag med styreskinne klart å foretrekke. Styreskinner fås til både sirkelsager og dykksager, og har du først fått lagt skinnen riktig, er du sikret et helt rett snitt.
04
Utfordring: Skjeve vegger
3
Trinn
Det er ikke unormalt at vi må bygge inntil skjeve eller ujevne vegger. Dette blir ekstra utfordrende når det skal settes opp litt større plater. I så fall er en listemal veien å gå når det gjelder tilpassing av bakkanten, mens den rette forkanten klares ved å streke opp med hjelp fra et vater.
Lag en mal av et listestykke, og sett det i lodd mot veggen. Overfør veggens skjevheter, og sag ut med en stikksag. Legg malen på platen, overfør streken, og skjær til platen i profilen til veggen.
Forkanten lages rett med et vater. Når det er i lodd, spennes det fast med tvinger. Dermed kan du lage blyantstreken uten at vateret flytter seg. Laserstreken hjelper med å markere hvor forkanten er.
05
Utfordring: Hindringer
2
Trinn
Det er ingen grunn til å lage større utskjæringer enn høyst nødvendig, når du skal bygge rundt rør, ledninger og andre hindringer. Med et hjemelaget meddrag (blyant med kloss) kan du enkelt streke opp det som skal skjæres vekk. En stikksag med et blad for kurvesnitt, klarer fint resten.
Ledninger og rør kommer ofte i veien når vi bygger på vanskelige steder. Når platen, som her, skal helt inntil veggen, overføres hindringen til platen ved å dra blyanten med en kloss langs ledningene og veggen.
Materialer
Når du vil bygge helt presist i lodd og vater, har du bruk for hjelp. Vi anbefaler: