Slik bekjemper du rust

Hvis du opplever angrep av rust, gjelder det å få stoppet, eller i det minste forsinket, rusten så lenge som mulig. Vi viser hva du kan gjøre.

Rust jobber seg sakte fremover, så i de fleste tilfeller kan du rekke å fjerne det før det gjennomtærer metallet.

Rust jobber seg sakte fremover, så i de fleste tilfeller kan du rekke å fjerne det før det gjennomtærer metallet.

Rust er en naturlig prosess, som bryter ned det den angriper. Derfor skal rusten fjernes, og jernet skal behandles slik at nye angrep hindres – eller forsinkes lengst mulig. Det finnes flere muligheter, avhengig av hvor rusten er oppstått, hvor mye arbeid du har lyst til å investere i prosjektet og hvilken finish du ønsker.

Rust på stakitt og hagemøbler

1

Begynn med å børste av all løs rust og skitt. En stiv kost og en stålbørste er best. Det skal dekkes til under, slik at du ikke børster rustflak ned på steinbelegningen eller treterrassen under.

2

All rust skal vekk, også på de stedene det er vanskelig å komme til. Her må du bruke fantasien og finne opp små sliperedskap av slipepapir klistret på en malerpinne, smergellerret, osv.

3

Når de vanskelige stedene er fikset, skal resten fjernes. En stål- eller messingbørste på bor-/skrumaskinen er til god hjelp. Kjøp eventuelt et sett med forskjellige børstestørrelser.

4

Etter slipingen tørkes metallet over med en klut og grunnes med en rusthindrende grunningsmaling. Det skal males to strøk med 1-5 timers mellomrom, avhengig av produktet.

5

Når grunningsmalingen er gjennomtørr (5-10 timer), skal det males med metallmaling. Det males 2 strøk med 5-10 timers mellomrom. Malingen er ferdigherdet etter 3 døgn.

Rust på hageredskaper

1

Unnlater du å rengjøre hageredskapene, vil de ruste. Så før de settes vekk for vinteren, anbefales det å rengjøre dem grundig med en stålbørste.

2

Rustangrep kan slipes av med en stålbørste i bor-/skrumaskinen eller en kraftig slipeskive på vinkelsliperen. Bruker du vinkelsliperen, kan den samtidig slipe skjæret på for eksempel en spade.

3

Etterpå smøres delene med maskinolje - det er den samme oljen du bruker til å smøre hekksaksen med. Er det treskaft på redskapene, kan de med fordel få en runde med linolje.

Rust på verktøy

1

Tenger og lignende med bevegelige deler skal smøres for å hindre rustdannelse. Er skaden skjedd, kan et rustløsende middel ofte hjelpe. Etterpå smøres delene med maskinolje.

2

En annen måte å fjerne rust fra for eksempel fastnøkler på, er med et mildt syrebad. Bland 1 liter vann med 1 spiseskje sitronsyre, legg verktøyet oppi en liten stund, og skrubb av rusten.

3

Når syren og børsten har fått bukt med rusten, skal verktøyet vaskes godt i kaldt vann. Til slutt smøres det inn med maskinolje, linolje eller bivoks, slik at det ikke ruster igjen.

Smart metode: dekk rusten med maling

Der det ikke stilles store krav til finish, kan du med fordel bruke en maling, for eksempel Hammerite, som kan smøres direkte oppå rusten uten at den er fjernet først. Løse flak bør naturligvis børstes av, men deretter er det bare å male metallet med 2-3 strøk.

Malingen fås i flere farger og stanser nedbrytingsprosessen omgående.

    Akkurat nå leser andre ...