Slik skjærer du i glass og glassmosaikk

Det er penger å spare på å skjære sitt eget glass, for eksempel når det skal en ny rute i drivhuset. Til større prosjekt, som et selvbygget orangeri, er det mye penger å spare. Alt du trenger for å komme i gang er en glasskjærer og litt øvelse.

Det må et par forsøk til, før du finner riktig trykk og riktig teknikk. Det er derfor en god idé å øve på et mindre stykke først.

Det må et par forsøk til, før du finner riktig trykk og riktig teknikk. Det er derfor en god idé å øve på et mindre stykke først.

Skjær i glass

1.. Snittet tegnes opp på glasset med en sprittusj. Sørg for at glasset ligger på en plan flate, gjerne med et mykt teppe som underlag.

2. Tøm en skvett parafin i et glass, og dypp glasskjæreren i det. Det får skjærehjulet til å kjøre optimalt.

3. Glasskjæreren føres langs en metallinjal, mens du holder et konstant trykk. Lyden skal være den samme som når du river i et stoffstykke.

4. Hold glasset over teppet, og bank forsiktig på baksiden langs streken. Det er ofte nok til å knekke glasset.

5. Alternativt kan du knekke glasset over kanten på bordet. Gjør du det i en fast og rask bevegelse, vil glasset knekke akkurat i streken.

Tips til glasstyper

Har du et større prosjekt på gang, for eksempel bygging av et orangeri, er det mye penger å spare på å skjære ditt eget glass. Helt vanlige firkantede ruter er det enkleste å begynne med. Glass med skjeve mål er det ofte best å overlate til glassmesteren, hvis du da ikke er forberedt på at det blir litt svinn.

Skjæring av sikkerhetsglass og armert glass, det vil si glass som er forsterket, er ikke gjør det selv-arbeid. Det krever spesialutstyr.

Glassmosaikk

1. Når små glassmosaikkstein skal tilpasses for å gi plass til for eksempel et rør, kan det gjøres med en glasskjærer. Jobben utføres på samme måte som når du skjærer i vanlig glass.

2. En glassmosaikkstein knekkes ikke like lett som vanlig glass. Her er du nødt til å bruke en tang. Sørg for å bruke arbeidshansker, for kantene på glassmosaikken kan være skarpe.

Glasskjærer: 3 forskjellige typer

En vanlig glasskjærer består av et V-formet stålhjul, som lager en ripe i overflaten på glasset. Ripen gjør glasset så svakt, at det vil sprekke akkurat midt i ripen – og ikke andre steder – når du brekker glasset.

For å få et helt rent snitt, er det viktig at glasskjæreren er skarp, og at den holdes smurt. Det gjøres ved å sette den i parafin – gjerne også når den ikke er i bruk.

Det finnes alternativ til glasskjæreren.De kan du lese mer om her. Glasskjæreren er dog det mest populære valget til gjør det selv-bruk.

VANLIG GLASSKJÆRER med seks skjærehjul, som dreies frem etter hvert som de blir slitt. De billigste utgavene koster under 50 kroner.

GLASSKJÆRER MED DIAMANTSPISS. Den er holdbar, men også litt vanskeligere å bruke. Det finnes forskjellige typer med diamantskjær. Regn med priser fra cirka 300 kroner.

RISSENÅL MED HARDMETALLSPISS, brukes av enkelte i stedet for en glasskjærer. Den krever mye øvelse, men til gjengjeld kan den også brukes til annen oppmerking.

Rimelig vei til matt glass

Matt glass er dyrt. Men heldigvis kan du fint "lage" det selv, med matteringsfolie. Den største utfordringen er å sørge for at det ikke kommer luftbobler mellom glasset og folien. Det fikser du ved å sprøyte såpevann på glasset, før folien legges nøyaktig på.

Folien trykkes fast med et stykke hard plast. Skrap ut mot kanten, slik at alle luftbobler forsvinner.

    Akkurat nå leser andre ...