Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik skjærer du i glass og glassmosaikk

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er penger å spare på å skjære sitt eget glass, for eksempel når det skal en ny rute i drivhuset. Til større prosjekt, som et selvbygget orangeri, er det mye penger å spare. Alt du trenger for å komme i gang er en glasskjærer og litt øvelse.

Det må et par forsøk til, før du finner riktig trykk og riktig teknikk. Det er derfor en god idé å øve på et mindre stykke først.

Det må et par forsøk til, før du finner riktig trykk og riktig teknikk. Det er derfor en god idé å øve på et mindre stykke først.

Skjær i glass

Skjær i glass: Snittet tegnes opp på glasset med en sprittusj.

1.. Snittet tegnes opp på glasset med en sprittusj. Sørg for at glasset ligger på en plan flate, gjerne med et mykt teppe som underlag.

Skjær i glass: Tøm en skvett parafin i et glass, og dypp glasskjæreren i det.

2. Tøm en skvett parafin i et glass, og dypp glasskjæreren i det. Det får skjærehjulet til å kjøre optimalt.

Skjær i glass: Glasskjæreren føres langs en metallinjal, mens du holder et konstant trykk.

3. Glasskjæreren føres langs en metallinjal, mens du holder et konstant trykk. Lyden skal være den samme som når du river i et stoffstykke.

Skjær i glass: Hold glasset over teppet, og bank forsiktig på baksiden langs streken.

4. Hold glasset over teppet, og bank forsiktig på baksiden langs streken. Det er ofte nok til å knekke glasset.

Skjær i glass: Alternativt kan du knekke glasset over kanten på bordet

5. Alternativt kan du knekke glasset over kanten på bordet. Gjør du det i en fast og rask bevegelse, vil glasset knekke akkurat i streken.

Tips til glasstyper

Har du et større prosjekt på gang, for eksempel bygging av et orangeri, er det mye penger å spare på å skjære ditt eget glass. Helt vanlige firkantede ruter er det enkleste å begynne med. Glass med skjeve mål er det ofte best å overlate til glassmesteren, hvis du da ikke er forberedt på at det blir litt svinn.

Skjæring av sikkerhetsglass og armert glass, det vil si glass som er forsterket, er ikke gjør det selv-arbeid. Det krever spesialutstyr.

Glassmosaikk

Glassmosaikk: Når små glassmosaikkstein skal tilpasses for å gi plass til for eksempel et rør, kan det gjøres med en glasskjærer.

1. Når små glassmosaikkstein skal tilpasses for å gi plass til for eksempel et rør, kan det gjøres med en glasskjærer. Jobben utføres på samme måte som når du skjærer i vanlig glass.

Glassmosaikk: En glassmosaikkstein knekkes ikke like lett som vanlig glass

2. En glassmosaikkstein knekkes ikke like lett som vanlig glass. Her er du nødt til å bruke en tang. Sørg for å bruke arbeidshansker, for kantene på glassmosaikken kan være skarpe.

Glasskjærer: 3 forskjellige typer

En vanlig glasskjærer består av et V-formet stålhjul, som lager en ripe i overflaten på glasset. Ripen gjør glasset så svakt, at det vil sprekke akkurat midt i ripen – og ikke andre steder – når du brekker glasset.

For å få et helt rent snitt, er det viktig at glasskjæreren er skarp, og at den holdes smurt. Det gjøres ved å sette den i parafin – gjerne også når den ikke er i bruk.

Det finnes alternativ til glasskjæreren.De kan du lese mer om her. Glasskjæreren er dog det mest populære valget til gjør det selv-bruk.

Glasskjærer: Vanlig glasskjærer

VANLIG GLASSKJÆRER med seks skjærehjul, som dreies frem etter hvert som de blir slitt. De billigste utgavene koster under 50 kroner.

Glasskjærer: Glasskjærer med diamantspiss

GLASSKJÆRER MED DIAMANTSPISS. Den er holdbar, men også litt vanskeligere å bruke. Det finnes forskjellige typer med diamantskjær. Regn med priser fra cirka 300 kroner.

Glasskjærer: Rissenål med hardmetallspiss

RISSENÅL MED HARDMETALLSPISS, brukes av enkelte i stedet for en glasskjærer. Den krever mye øvelse, men til gjengjeld kan den også brukes til annen oppmerking.

Rimelig vei til matt glass

Rimelig vei til matt glass

Matt glass er dyrt. Men heldigvis kan du fint "lage" det selv, med matteringsfolie. Den største utfordringen er å sørge for at det ikke kommer luftbobler mellom glasset og folien. Det fikser du ved å sprøyte såpevann på glasset, før folien legges nøyaktig på.

Rimelig vei til matt glass

Folien trykkes fast med et stykke hard plast. Skrap ut mot kanten, slik at alle luftbobler forsvinner.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake