Lær å sveise

Du kan mye om det å jobbe med treverk, spiker og skruer. Men hva med metall? Hvis du kan sveise, kan du løse en lang rekke praktiske oppgaver helt enkelt – og du kan bygge i et materiale som har en annen styrke og et annet utseende. Hvis du ikke kan sveise ennå, så les med. Da kan du nemlig sveise ganske snart.

Sveising: Kom godt i gang

Sveising: Kom godt i gang

Kom godt i gang

Det kan fort virke både fremmed og skremmende hvis du er inkarnert “trearbeider” og aldri har hatt et sveiseapparat i hendene. Men det er faktisk både relativt enkelt, overkommelig og overraskende billig å komme i gang med å sveise.

Du får kjøpt alt nødvendig utstyr og tilbehør fra omtrent 3000 kroner. Med det kan du fint sveise mindre ting, som for eksempel understell til et bord, en reparasjon på tilhengeren eller et beslag som du lager til et spesielt formål.

Vi har vært en tur hos Biltema for å vise hvor enkelt og billig du kan komme i gang. Dette apparatet fungerer i utgangspunktet uten CO2-tilførsel, og kan i stedet bruke en flusstråd: en sveisetråd som skaper nødvendig gass ved hjelp av et pulver i tråden. Det fungerer faktisk godt.

Hvis du blir bitt av å sveise, kan du koble CO2 til apparatet uten problemer. Da går sveisingen enda lettere, og resultatet blir litt penere.

Får du for alvor blod på tann og metall på hjernen, så kan neste steg være et litt kraftigere sveiseapparat. For de fleste vil Biltemas største apparat inkludert nødvendig tilbehør være rikelig. Alt i alt vil den “store” løsningen koste deg omkring 5000 kroner.

Dette trenger du for å komme i gang

Sveiseapparat Mig 140

Kan sveise med og uten gass (CO2). Egnet til å sveise i tynne plater og rustfritt stål. Styrke: 30-135 ampere. Pris: 2299 kroner.

Sveisehansker

Gnistene brenner seg gjennom vanlige arbeidshansker og kan gi deg stygge brannsår. Kjøp derfor et par kraftige sveisehansker i stedet. Pris: 119 kroner.

Sveisetenger

Du har behov for å kunne holde fast metallet mens du sveiser. Det krever et lite utvalg tenger. Priseksempel: 135 kroner for en stor tang og 80 kroner for en liten tang.

Sveisemaske

Beskytter øynene mot det ekstremt kraftige lyset og ansiktet mot gnister. Pris: 159 kroner.

Ekstrautstyr

Du kan selvsagt kjøpe et hav av ekstra tilbehør til den nye hobbyen din. Du kan for eksempel oppgradere til en elektronisk sveisehjelm. Den justerer seg automatisk slik at du kan se gjennom glasset når du spenner fast delene, mens det blir mørkt i det øyeblikket du begynner å sveise og gnistene flyr.

Slik setter du opp utstyret

Før du kan begynne, skal du kunne litt om innstilling av apparatet og oppsett til sveising. Mens du med trematerialer bare skal sørge for at materialene er spent fast før du sager dem, må du med metall huske én ekstra detalj: Det skal være elektrisk forbindelse mellom sveisetråden du treffer metallet med og selve metallet. Det sikres av en jordklemme, som du må flytte med hver gang du vil sveise på nytt metall. Det blir raskt en rutine.

Slik stiller du inn apparatet

1

Begynn med å montere sveisetråden. Spolen skal settes fast på hjulet. Tråden føres inn i den lille fjæren. Trykker du på sveisepistolen, føres tråden gjennom slangen og ut av spissen på pistolen. Tips: Hold slangen utstrakt. Da er det lettere for tråden å komme seg gjennom.

2

Juster varmen (styrken). Jo kraftigere metall, desto mer varme skal det til for å smelte metallet sammen. Prøv deg frem på et metallstykke du ikke skal bruke. Juster trådhastigheten. Jo mer varme det er på anlegget, desto raskere skal tråden føres frem. I praksis må du øve deg litt til du finner det riktige nivået.

3

Jordklemmen skal sitte fast på det metallet du sveiser i. Uten denne forbindelsen mellom sveisetråden og metallet får du ikke sveiset.

Slik sveiser du

Sveising handler om å føye to stykker metall sammen ved hjelp av varme, som er så høy at metallets overflate smelter sammen med den sveisetråden du tilføyer. Det er forholdsvis lett, men begynn likevel med å øve deg litt. Følg med her, slik at du kan lære av andres erfaring og unngå de klassiske brølerne.

Før du begynner

1

Fest en stålbit i en skrutvinge

Sett fast et stykke skrapmetall (en rest du kan øve deg på) i skrutvingen. Sett en jordklemme på metallet. Anlegget skal være koblet til strøm og slått på. Sveisetråden skal sitte i pistolen og være kjørt frem.

2

Klipp til sveisetråden

Klipp sveisetråden med en avbiter, slik at tråden akkurat stikker ut av tuten. Dette skal gjentas med jevne mellomrom når tråden blir for lang.

3

La tråden røre ved metallet

Hold tråden ned mot metallet. Hold sveisepistolen litt på skrå. Husk å bruke sveisemaske, og slå ned visiret. Snart kommer det nemlig et skarpt lys, og gnistene spruter rundt ørene på deg. Bruk også et par solide sveisehansker.

4

Trykk på grepet, og sveis

Trykk inn knappen. Nå starter sveisingen, og gnistene flyr. Du er i gang! Dra tråden over metallet, og se delene smelte sammen.

Klassiske feil

Som nybegynner vil du helt sikkert gjøre feil. Det handler dels om justeringen av anlegget, og dels om hvor raskt du beveger sveisepistolen (elektrodeholderen).

Sveiseapparatet skal stilles inn slik at det passer til oppgaven. Du skal altså ha hastigheten på fremføring av tråden og graden av varme til å matche. Begge deler skal i tillegg matche metallets tykkelse. Du må derfor prøve deg frem og lære av erfaring.

Nå kan du sveise sammen to stykker metall

1

Spenn fast delene. Her sitter den ene delen i skrustikken, mens den andre holdes fast med en tvinge og små vinkelmagneter.

2

Start sveisingen. Trekk sveisetråden rolig langs sammenføyningen. Apparatet er justert etter prøver på samme tykkelse metall.

3

Fjern tangen. Men husk at stålet er veldig, veldig varmt!

4

Din første sveising er ferdig! Nå kan du kaste deg over større prosjekt.

    Akkurat nå leser andre ...