Slik sveiser du eksklusive bordbein

To kullsvarte, firkantede metallrammer som bordbein kler et hvert plankebord. De er lette og sterke, og hvis du sveiser dem selv, blir det også en billig løsning, som kan lages for under 800 kroner. Et flott resultat for en beskjeden sum penger.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
750 kroner

Intro

Plankene i et plankebord kan veie mange titalls kilo til sammen, så du skal virkelig tenke over hvordan du bygger understellet.

Det enkleste er å bygge det av tre, men i tillegg til å bidra enda mer til vekten, blir det også ofte en ganske kompakt konstruksjon å se på. Derfor er to metallrammer perfekte – de er lettere og sterkere enn tre, i tillegg er de elegante å se på.

For å bygge et sett eksklusive bordbein, skal du bruke snaut sju meter firkantjern. Firkantrørene er enkle å jobbe med, og straks du har kappet til de forskjellige lengdene du skal bruke til prosjektet, er de bare å sveise sammen.

Hemmeligheten bak et godt resultat

Det viktigste når du sveiser sammen metallrammene, er å sørge for at delene er i vinkel når de sveises.

I tillegg er det også smart å sveise toppen av rammene mens de hviler på en rett flate. Da forsikrer du deg nemlig om at de to ytterste beina ikke kommer til å stikke for langt opp, slik at plankene til bordplaten ender med å ligge skjevt.

Uansett om du er rutinert eller helt fersk sveiser, kan vi garantere et godt resultat hvis du følger denne oppskriften.

Det er ikke noe vanskelig i prosessen, som i grove trekk bare er to firkanter som skal sveises sammen.

Vi viser hvordan du:

 • skjærer ut delene
 • borer hull til skruehodet, slik at det skjules inne i profilen
 • sveiser sammen rammen

I denne artikkelen bruker vi et CO2-apparat, men du kan også bruke et elektrodeapparat til jobben.

Veiledning

01
Skjær ut delene 4 Trinn

Første skritt er å skjære ut alle deler. Til hver ramme skal du bruke to bordbein, to tverrliggere og to holdere. Til føtter skal du bruke to biter flatjern på 3,5 cm hver. Når bitene er skåret ut, skal du slipe kantene slik at du får så tette sammenføyninger som mulig.

Husk å bruke verneutstyr når du bearbeider metall: hørselvern, verne-briller/visir, heldekkende påkledning og hansker.

1

Mål opp delene, og marker med en sprittusj. Blir firkantrørene levert i 6 meter lange rør som her, kan du bli nødt til å dele dem i mindre lengder før du begynner. Det viktigste er at du kan spenne fast hvert rør i en skrustikke, slik at du kan bruke begge hendene på vinkelsliperen.

2

Kutt delene med en vinkelsliper med en så smal metallskive du kan oppdrive - og pass på gnistene!

3

Mål 7 cm inn på holderne (C), merk opp og kutt de skrå snittene.

4

Renslip kantene på alle delene når du har kuttet ferdig. Det gjøres enklest med en benkesliper, men du kan selvfølgelig også bruke en metallfil.

02
Sveis sammen rammen 7 Trinn

Nå er det klart for å starte sveiseapparatet og sveise sammen delene. I denne artikkelen bruker vi et CO2-apparat, men du kan også bruke et apparat med elektroder. Igjen er det viktig at du bruker nødvendig verneutstyr, som en sveisemaske, hansker og klær som tåler sveisesprut og beskytter huden. Ha også en balje vann stående i nærheten, så du kan kjøle ned emnene du sveiser.

1

Hold delene (A + B) sammen mot en vinkel, og lag to sveisepunkter som holder delene sammen. Merk deg at det er en liten forskjell på toppen og bunnen av rammen - i bunnen står rørene på føttene (D) (vises ikke her), mens tverrliggeren i toppen er i plan med beina.

2

To små punkter holder delene (A + B) midlertidig sammen før vi helsveiser.

3

Med en stødig hånd helsveiser du nå sammenføyningen. Bruk en langsom og flytende bevegelse når du sveiser.

4

Alle fire sider skal sveises. Legg merke til at tverrliggeren (A) ikke er plassert plant med underlaget. Det sitter nemlig et par små føtter (D) sveist på undersiden.

5

Sveis holderne (C) på den øverste tverrliggeren (A). Sørg for at både tverrliggeren (A) og holderen (C) ligger plant på bordet. Da er du trygg på at plankene til bordplaten senere kommer til å ligge helt riktig.

6

Slip sveisesømmene med en slipeskive på vinkelsliperen til du får pen overflate.

7

Resultatet snakker for seg selv. Når du har pusset metall rammene, kan du lakkere dem og montere bordplaten.

Materialer

Firkantjern, 50 x 30 x 3 mm:

 • 2 tverrliggere (A) à 74 cm
 • 2 bein (B) à 70 cm
 • 2 holdere (C) à 25 cm

Flatjern, 50 x 1,5 mm:

 • 2 føtter (D) à 3,5 cm

Spesialverktøy

 • Sveiseapparat
 • Slipeverktøy

Tidsforbruk

2 timer. Cirka én time per ramme.

Pris

Cirka 750 kroner for sju meter firkantet stålrør og en bit flatjern. I tillegg skal du regne med noen kroner til lakkering/maling.

Vanskelighetsgrad

Kan du sveise, er denne jobben enkel - det er bare snakk om at du skal kappe fire firkantjern og sveise dem sammen. Har du aldri sveiset tidligere, er dette et glimrende nybegynnerprosjekt.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Bordbein til plankebord

Som du kan zoome inn og se, er det snakk om en virkelig enkel konstruksjon.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Skjulte skruer

Ved å lage skruehullet ytterst i vangen større enn skruehodet, kan du skjule skruen i selve vangen.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

TIPS: Hold metallboret rent

TIPS: Gjør skrustikken flyttbar

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...