Støp rustikke krukker i betong

Det er både enkelt, morsomt og billig å lage helt unike krukker i betong. Alt du trenger er et håndkle som dyppes i en mørtelblanding.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
50 kroner
Støp rustikke krukker i betong

En helt unik krukke. Det er et gammelt håndkle som er dyppet i våt mørtel og hengt til tørk over et spann.

Intro

Hvis du ikke har jobbet med betong før, er dette et flott nybegynnerprosjekt der du kan støpe dine egne, unike krukker på bare noen få timer. Du får fullstendige trinnvise instruksjoner med både bilder og tekst, slik at du vet hva du skal gjøre under hele prosessen.

Det handler om:

 • Sjekk oppstillingen.
 • Hell tørrmørtel i et spann.
 • Bland mørtelen godt.
 • Dypp håndkleet i mørtelen.
 • Heng håndkleet på plass.
 • Glatt flaten.

Velg en form og klipp til håndkleet

Krukkens form avhenger av hva du henger det mørtelvætede håndkleet til tørk over. Skal bunnen for eksempel være firkantet eller rund? Skal den ha en jevn rund kant øverst, må du klippe håndkleet rundt. Ellers får du fire lange spisser i kanten.

Veiledning

01
Slik gjør du 6 Trinn

Du skal bruke bare noen få få ting til dette prosjektet: Et gammelt håndkle, en sekk tørrmørtel, en blandevisp til bormaskinen og noe å henge opp håndkleet på etter at du har eltet det godt inn i den våte mørtelen.

Det er et prosjekt som appellerer til kreativiteten, for det er enkelt å forme krukken akkurat som du vil ha den. Og det er mange muligheter. Her er krukken beregnet til planter, men du kan også støpe for eksempel et unikt fuglebad med denne metoden. Du kan også putte farge i mørtelen, hvis du ønsker en krukke i en bestemt farge.

1

Sjekk oppstillingen, og bestem deg for hvordan håndkleet skal henge. Sjekk også om oppstillingen er høy nok, og om krukkens bunn er stor nok.

2

Hell tørrmørtel i et spann, og bland den med vann etter anvisningen på sekken. Du kan selvfølgelig også lage din egen mørtelblanding av sement og grus, men det er klart lettest med en sekk ferdigblandet.

3

Bland mlørtelen godt med en blandevisp på en bormaskin til den har en jevn og litt tynn konsistens.

4

Dypp håndkleet i mørtelen, slik at det blir gjennomvætet. Bruk plasthansker, mørtelen er tøff mot hendene.

5

Heng håndkleet på plass på oppstillingen når det er helt gjennomvætet av mørtel. Det er tungt og drypper en del, så bruk en presenning som underlag.

6

Glatt flaten så den blir så jevn som mulig. Suppler eventuelt med mer mørtel hvis det er nakne steder. La krukken tørke et par dager før du løfter den fra oppstillingen.

Materialer

 • Håndkle
 • Tørrmørtel Spesialverktøy:
 • Blandevisp til bormaskin

Tidsforbruk

Et par timer (pluss tørketid).

Pris

Cirka 50 kroner.

Vanskelighetsgrad

Et fint nybegynnerprosjekt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Håndverker-teknikker