Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flott tappforbindelse

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Her vil fagmannen vise hvordan han skjærer ut til en sterk og usynlig tappforbindelse i 100 x 100 mm furutre.

Han vil gjerne ha en tapp som går 50 mm inn i svillen. Derfor avsetter han 50 mm ned fra endeveden og streker opp hele veien runt. Deretter måler han inn til midten av treverket, og setter et merke. Og fra merket måler han 1 cm ut til begge sider, slik at han får en tappbredde på 2 cm.

På tvers avsetter han et mål 50 mm inn på begge sider. Nå er tappen klar til å bli skåret ut.Det gjøres enklest med en håndsag. Sag helt ned til streken. Nå skal det overskytende treet sages av på begge sider. Vær veldig forsiktig, og pass for all del på å ikke sage noe som helst ned i selve tappen.

Rens opp med et skarpt stemjern, og hold alltid stemjernets skrå flate mot deg selv. Nå skal de 50 mm sages av på sidene, og det gjør fagmannen også med en håndsag. Tappen er klar, og han måler dens nøyaktige lengde og bredde. Dette målet skal nå avsettes på svillen.

Tappen er 20 mm bred, og det skal tapphullet selvfølgelig også være. For å sikre at tappen vil komme til å sitte helt i midten, setter fagmannen en strek 37,5 mm inne på den 75 mm brede stolpen. Når det er boret fire hull, tilsvarer det bredden på tappen. Borehullene må nå stemmes rene med et skarpt stemjern. Her må du passe på å ikke stemme for dypt. Når det er stemt ut, må tappen files en aning. På den måten vil den lettere gli inn i utstemmingen.

LES OGSÅ: Dreiebenk – trenerdens beste leketøy

Slå deretter tappen lett i, og kontroller om den passer. Gjør den det, er det på tide å gi den litt lim. Til det er det best å bruke polyuretanlim, som virkelig holder forbindelsen på plass. Smør godt på, men bare på spissen av tappen. Forbindelsen er ferdig og svært stabil, men skal den bære mye, kan du forsterke den ytterligere.

Markér midten av forbindelsen, og bor ut til en rundstokk. I dette tilfelle en 16 mm furu-rundstokk, som skal kappes i en lengde på ca. 120 mm, slik at den kan nå gjennom den 100 mm kraftige svillen og stikke litt ut på begge sider. Bruk heller det enn en rundstokk av hardt tre. Furutreet vil nemlig utvide seg en aning når det får litt fuktighet, og dermed kile seg helt fast. Det vil ikke det harde treet gjøre.

Boret må ha samme dimensjon som rundstokken. Spiss rundstokken litt til i den ene enden, og smør godt på med polyuretanlim – ha også godt med lim i hullet. Slå i rundstokken så den stikker litt ut på begge sider. La limet tørke før du går videre. Sag til slutt av rundstokken med en fintannet håndsag på den ene siden. Snu den rundt, og sag av den andre stumpen. Den sterke tappforbindslen er ferdig. Bare rundstokken avslører forbindelsen, men også den forsvinner når alt får en omgang maling eller farget trebeskyttelse.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Flott tappforbindelse
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake