Dreiebenk – trenerdens beste leketøy

Drømmer du om å lage noe fint i tre, er en dreiebenk noe av det første du burde kjøpe til ditt snekkerverksted.

Med en dreiebenk kan du lage alt fra stolbein til fruktskåler og sjakkbrikker. Og rundt 1000 andre ting.

En tredreiebenk kan koste fra 400 til 40.000 kroner

En dreiebenk er en fantastisk maskin, men du må finne ut hvor mye penger du har lyst til å investere i dreiebenken. Og det kommer an på dine behov.

Pris og kvalitet henger som regel sammen, og slik er det også med en dreiebenk. Om du bare har lyst til å dreie en skål eller et saltkar, trenger du altså ikke kjøpe en dreiebenk til 8000 kroner. Da kan en modell til 1000 kroner være nok for deg. En billig dreiebenk har ofte ikke like mange innstillingsmuligheter som en dyr dreiebenk. Til finere arbeid med mange detaljer, kan det bli et problem om maskinens dreiehastighet ikke kan endres.

DREIEBENK: En dreiebenk til hobbybruk. På maskinen kan du stille inn hastigheten og verktøyholderen.

En dreiebenk til hobbybruk. På maskinen kan du stille inn hastigheten og verktøyholderen.

Slik virker en dreiebenk

En dreiebenk er en relativt enkel maskin. Jo bedre byggekvalitet, desto lenger kan maskinen holde og levere gode resultater. Et stykke tre spennes fast i en såkale pinoldokk, som kan flyttes på langs av dreiebenken - alt etter størrelsen på emnet. Maskinen drives av en motor som får emnet til å dreie rundt, og med et knivskarpt dreiejern skjærer du i emnet helt til du har fått den ønskede formen.

Ingen dreiebenk uten dreiejern

Du må selvfølgelig ha en dreiebenk om du vil dreie tre. Men du har også bruk for et bra dreiejern. Det finnes et hav av forskjellige jern, og det er dreiejernets utforming som avgjør hvilke former og profiler du kan dreie i treet. Dreiejern til tredreiebenker produseres i forskjellige metaller, men det anbefales at du kjøper jern av HSS-typen (High Speed Steel). De holder lenger og kan slipes når de er slitte.

DREIEBENK: Her dreies et bein. Maskinen dreier emnet rundt, og dreiejernet skjærer bort det uønskede treet. Det er slik dreiebenken fungerer.

Her dreies et bein. Maskinen dreier emnet rundt, og dreiejernet skjærer bort det uønskede treet. Det er slik dreiebenken fungerer.

Alle kan bruke en dreiebenk

Du trenger ikke å ha vært i lære hos en snekker for å kunne bruke en dreiebenk. Men du må være forberedt på at det krever en del øvelse før du kan dreie en skål som er pen nok til å stå på bordet. Selv om dreiebenken og det knivskarpe dreiejernet kan se skummelt ut, er de ikke farlige om du bare tenker deg om og stopper maskinen når du skifter hastighet, og når du spenner fast treet. Bruk alltid vernebriller slik at du ikke får støv og spon i øynene.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy