Gressplen
1. Mose gjødsles vekk over tid
Kampen mot mose er lang og seig. Du kan langt på vei holde moseveksten nede ved å rive opp mosen med en moserive år etter år. Men skal du for alvor ta livet av mosen, er gjødsling veien å gå. Mose er ekstremt seiglivet, men velgjødslet gress kan det likevel ikke hamle opp med. Det handler derfor om å gjødsle kontinuerlig hvert eneste år.
2. VENT MED Å SÅ TIL HØSTEN
Ser plenen litt herjet og sliten ut i sommermånedene, kan det være fristende å så gress. Det er likevel smartest å vente til høsten med å gjøre det, fordi jordfuktigheten da sikrer best betingelser for god vekst.
3. Din egen toppdressing
Vil du gjerne gi plenen et ordentlig tilskudd næring med en omgang toppdressing, kan du like gjerne lage den selv. Den toppdressingen du kan kjøpe i et hagesenter er nemlig laget av jord som er tilsatt grus eller sand.
Har du litt sand eller fin grus til overs, er det bare å kjøpe en pose jord og sette i gang. Blandingen lages i forholdet 1:1, og mens jorden har til oppgave å holde på fuktigheten, sørger sanden eller grusen for at jorden ikke blir for kompakt. Avrettingssand er glimrende til formålet.
Steinlegging
1. Begynn med kantsikringen
Ønsker du en synlig kantsikring rundt en belegning, bør du bygge opp den som det første du gjør – i motsetning til en usynlig kantsikring, som etableres til slutt. Kantsikringen består av stein eller blokker satt i betong, slik at de hindrer belegningen i å skli ut i siden under belastning.
2. FÅ GRUS ELLER SAND LEVERT SÅ TETT SOM MULIG PÅ DET STEDET DU SKAL BRUKE DET.
DET SPARER DEG FOR MYE TID OG VELDIG MANGE TURER MED TRILLEBÅREN.
3. Lei en minigraver og skån ryggen når du skal grave ut til en ny terrasse eller til en innkjørsel. En terrasse på 20 m² krever normalt at du graver vekk noe sånn som 7 m³ jord. Det er derfor raskere og mer skånsomt å leie en minigraver enn å finne frem spaden. Lei eventuelt også en kontainer.
4. Rett inn med en snor
I stedet for å legge belegningen etter et rett bord eller en rettholt, kan du trekke en murersnor mellom to påler. Fordelen ved denne metoden er at du kan markere retningen og høyden på belegningen samtidig. Sørg for at snoren sitter 2-3 mm over belegningen, slik at det er luft mellom den og steinene.
5. Molden skal helt vekk
Når du etablerer ny innkjørsel eller terrasse, skal du forsikre deg om at underlaget er helt stabilt. Det er derfor en god idé å se godt over området før du bygger det opp igjen. All mold må nemlig fjernes, fordi det er et organisk materiale som vil synke. Selv ikke et solid bærelag kan hindre belegningen i å synke hvis det er mold nederst.
6. Fukt grusen før du stamper den.
Platevibratoren banker nemlig grusen mye bedre sammen hvis den er fuktig. Årsaken er at vannet smører kornene, slik at grusen pakker seg i stedet for bare å støve. Tre overkjøringer med en tung platevibrator pleier å være nok.
7. Belegningen fuges underveis
I stedet for å fuge først når du er ferdig med belegningsarbeidet, kan du med fordel gjøre det underveis. På den måten unngår du å flytte rundt på de nettopp lagte steinene under arbeidet. Husk å legge steinene med en avstand på 5 mm til hverandre, slik at fugesanden kan trenge ned og sikre en tett og elastisk flate.
8. Trappen til terrassen skal være behagelig å gå i
En steintrapp kan virke enkel. Derfor kan det være fristende å bygge den på øyemål. Vi anbefaler likevel at du benytter deg av trappeformelen: I + 2 x H = 63. I står for inntrinn og angir trinndybden, mens H angir høyden. Det anbefales dessuten at høyden ikke overstiger 18 cm.
9. Bland steinene
Når du legger stein eller heller, kan du med fordel plukke dem fra flere forskjellige paller mens du legger dem. Dermed blander du steinene, med de fargeforskjellene som kan være fra lag til lag og fra pall til pall.
Trær & planter
1. Jorden skal være løs og drenerende
I stedet for å blingse mot naboen og stampe jorden rundt det nyplantede treet ditt så hardt som mulig, kan du med fordel bearbeide jorden i hullet slik at den blir løs og drenerende.
Det er nemlig viktig at jorden ikke er for kompakt, slik at vann kan renne vekk. Jorden bearbeides i all sin enkelhet ved å stikke et greip ned i den og deretter vrikke greipet frem og tilbake, til du kan merke at jorden blir løsere. Er jorden leirete og hard, kan du drenere den med lecakuler i bunnen, slik at røttene ikke kommer til å stå i vann.
2. Hold kontroll på rekkefølgen
I stedet for bare å helle jorden tilbake i hullet, kan du med fordel legge den tilbake i den rekkefølgen du tok den opp. Den jorden som kommer fra bunnen, skal dermed nederst, mens den fra det øverste laget skal ligge på toppen igjen. Da unngår du at viktige salter og mineraler fra den øverste jorden går tapt.
3. VANN GRUNDIG
Det er bedre å vanne et nyplantet tre grundig én gang i uken, enn å vanne litt 2-3 ganger.
4. Løft og vri
Hvis du vil ha jorden til å sitte tett rundt alle røtter, kan du løfte treet litt når du har fylt på cirka en tredjedel av jorden, og deretter vri det litt. Etterpå er det bare å fylle på resten.
5. Hull i dobbelt størrelse
Når du planter ut et tre, kan du trygt grave hullet dobbelt så dypt og dobbelt så stort i omkrets som potten treet sto i. Den omkringliggende jorden bør dessuten være løs, slik at røttene lett kan
6. IKKE LEGG GJØDSEL ELLER KOMPOST I PLANTEHULLET!
DET ER FOR SKARP KOST FOR ET NYTT TRE.
7. Beskjær røttene
Kan ikke treet plantes uten at røttene bøyes, skal du skjære vekk litt av røttene. Den enkle løsningen med å presse dem sammen, gjør nemlig at de får problemer med å vokse ut i bakken.
8. Støtt treet med en påle
Hvis treet har bruk for støtte, kan du sette en påle i bakken. Det er i så fall en god idé å gjøre det før du planter treet, slik at du ikke risikerer å skade røttene.
9. Roten skal gjennomvætes
Du kan fint plante uten å væte rot klumpen, men ved å væte den får røttene ekstra næring og drivstoff når de skal søke ut i bakken.
10. Timingen er viktig
Det er ikke likegyldig når du planter ut et tre som har stått i en potte. Våren og høsten er velegnede perioder, fordi jorden da typisk er over 10 grader, samtidig som den normalt er litt fuktig.
11. Sett treet i samme høyde som det har stått i potten - altså i den høyden du kan se som en fargeforskjell nederst på stammen.
Det er viktig at du ikke setter treet for dypt, ettersom barken ikke tåler å være konstant våt.
Murverk
1. Kost på det første laget
Det innerste laget, også kalt utkastet, består av et ganske tynt lag pussmørtel. Utkastets funksjon er å binde på murverket og sikre et godt feste for det neste laget. Mange murere kaster på mørtelen med murerskjeen og et håndleddkast. Men fikser du ikke teknikken og opplever at mesteparten av mørtelen havner på bakken, kan du med fordel koste det på. Resultatet blir nemlig det samme, uansett metode.
2. Skal du male en pusset vegg, så er det avgjørende viktig at du bruker en diffu-sjonsåpen maling, eventuelt kalk, som lar muren puste. Det må nevnes at hvis du velger kalkmaling, så er den mer tidkrevende å bruke.
3. Blås vekk støvet
Uansett om du har frest ut fordi du skal skifte alle fugene eller bare én enkelt stein i murveggen, skal du rense veggen grundig for støv før du fukter den og finner frem mørtelen. Det mest vanlige er å bruke en kost, men hvis du har en kompressor, så er det bare å finne den frem. Med en kompressor og en blåsepistol kan du nemlig blåse inn i alle kroker og hjørner i murverket, slik at du både raskt og effektivt fjerner alt støv.
4. Skarpe hjørner
Slipper mørtelen på hjørnet når du pusser en vegg, kan du med fordel spikre eller skru fast et bord midlertidig. Det gir deg noe å pusse mot, og det gjør det mye enklere å styre pussmørtelen.
5. MYE MINDRE STØV
Freser du ut fuger med en vinkelsliper, kan du unngå en masse støv ved å kjøpe et beskyttelsesskjold med uttak til en støvsuger. Det fjerner det verste.
6. Plane vegger
Hvis du skal pusse en vegg, kan du spikre på to bord med samme tykkelse som det ønskede pusslaget som midlertidige lirer. Det gjør det enklere å styre tykkelsen og retningen på pusslaget, slik at veggen blir både jevn og plan.
7. Kjøp ferdigblandet
Skal du gjøre en liten reparasjon, kan du med fordel kjøpe en ferdigblandet mørtel i en mengde som passer til oppgaven. Da slipper du å kjøpe både sement og sand.
8. Heller ett armeringsjern for mye enn ett for lite
I noen tilfeller kan du nøye deg med å fylle mørtel i setningssprekker. Problemet er bare at det ofte er vanskelig å fastslå hvor problemet stammer fra, og om det vil utvikle seg ytterligere. Det er derfor en god idé å frese ut og legge armeringsjern i veggen hvis du er i tvil om skadens omfang. Da har du gjort ditt!
9. VENT MED Å PUSSE
En helt nyoppmuret vegg kan bruke måneder på å avgi all fukt fra steiner og mørtel. Det er derfor viktig at du venter med pussearbeidet. La veggen tørke i et års tid, og puss den først når temperaturen er over 5°.
10. Børst av salt
Har du forgjeves forsøkt å vaske av det hvite saltuttrekket på murveggen med vann, så slutt å prøve. Salt holder nemlig på vann - og det er ikke smart å få inn i murveggen. Bruk i stedet en hard børste til å børste vekk saltet med.
11. Det er ikke nok å røre litt med murerskjeen, når mørtelen skal blandes. Det er avgjørende at mørtelen får en jevn og kremete konsistens, og at all sementen blir blandet grundig i mørtelen. Til mindre oppgaver kan du bruke en blandevisp på en bormaskin, mens du til større oppgaver med fordel kan leie et røreverk eller en tvangsblander.
Planter & vanning
1. Fjern toppen av skvallerkålen
Skvallerkål er uten tvil en av de mest forhatte ugressplantene - og det med god grunn. Den seiglivede planten sprer seg nemlig både med rotskudd og ved å kaste frø, og den kan faktisk vokse videre selv om det kun blir igjen en liten rot på bare én centimeter. Den mest effektive måten å fjerne skvallerkål på, er ved å fjerne alle røttene. Det er dog en stor jobb. Orker du ikke det, kan du nøye deg med å fjerne den delen av skvallerkålen som stikker opp av bakken. Det hemmer plantens vekst og sørger for at den ikke sprer seg på langt nær så mye og ikke kaster nye frø.
2. LUK UGRESS I TIDE
Du sparer deg for mye lukearbeid ved å fjerne ugress før det frøer seg.
3. Sjekk at vannet kan trenge ned
Skal du for eksempel plante en ny busk, er det en god idé å helle et spann vann i hullet før du planter den. Trenger vannet raskt ned, er dreneringen i orden. Blir vannet derimot liggende lenge i hullet, må du enten drenere jorden med for esempel lecakuler, eller finne et nytt sted å plante buskene dine.
4. Beskjær om vinteren
Eller rettere sagt: Du kan med fordel beskjære frukttrærne dine om vinteren, når de står uten løv og er enkle å komme til. Beskjærer du derimot på sensommeren, slipper du en del vanris.
5. Få bedene opp i høyden
Orker du ikke å bøye deg hver gang du skal plante, luke eller høste, så kan et høybed være løsningen for å spare ryggen. I tillegg er det enkelt å bygge.
6. Automatisk vanning
Med en automatisk sprinkler kan hagen passe seg selv, og du slipper å koordinere vanning med naboer og familie, mens du slapper av på stranden i sydens sol.
7. Sett fart på veksten
Går det litt tregt med grønnsaksdyrkingen i hagen, kan du sette fart på prosessen ved å bygge et drivhus. Det tar litt plass i hagen, men det gir gode vekstbetingelser.
8. MED EN REGNVANNSTØNNE ELLER TO KAN DU UNNGÅ Å BRUKE SPRINGVANN TIL Å VANNE MED.
9. Led slyngplanten lettere på vei
Er slyngplanten kommet på avveie, kan du enkelt få den rettet inn med et espalier av wirere montert på veggen.
10. Spar ikke på stigen
Frister det ikke å stå på en gammel, vaklevoren stige når du renser takrennene, er det på høy tid å bytte den ut med en kvalitetsstige, som oppfyller normale sikkerhetskrav. Sikkerhet først!
11. Har bedene det med å vokse sammen, kan en løsning være å anlegge små øyer av grus mellom dem. Etablerer du i tillegg en kant av større steiner, får du en effektiv avgrensning mellom de forskjellige bedene.
Kledning & innfesting
1. Begynn i riktig ende
På vegger med liggende kledning er det riktig å starte nedenfra. Et godt tips er å bruke tid på å få det nederste bordet helt i vater. Sitter det først snorrett, er det bare å jobbe deg stille og rolig oppover med de resterende kledningsbordene. Sitter det nederste bordet derimot ikke i vater, vil skjevheten bli med hele veien opp til det øverste bordet. Det gjør jobben vanskelig, og det ser ikke bra ut.
2. ENKEL OG STERK SKJØT
En bulldogskive med skarpe tenner, som blir satt inn mellom to treemner, gir sammenføyningen stor styrke - i tillegg er det enkelt!
3. Grav helt ned i frostfri dybde, uansett om du setter opp stolper til et nytt gjerde eller graver ut til et fundament. Er ikke stolpene gravd helt ned til frostfri dybde, risikerer du, at vannet i bakken utvider seg og flytter på stolpene når det fryser til is, slik at gjerdet blir skjevt. Trenger vannet inn i fundamentet via en sprekk, vil det på samme måte utvide seg og langsomt skade fundamentet.
4. Merk opp til spikerne
I stedet for å spikre på kledningen med en gang, kan det lønne seg å markere hvor på bordene spikerne skal sitte. De skal nemlig ikke gå gjennom den nederste kanten, som overlapper det underliggende kledningsbordet.
5. Kjøp rustfrie skruer
Vurderer du å kjøpe de billigste skruene du finner i byggvarehuset, så glem det! Rustfrie og syrefaste skruer er dyrere men de ruster ikke, og akkurat det er noe av det viktigste med skruene.
6. Skrått er godt
Vann renner ned fra skrå flater helt av seg selv. Det er en god huskeregel, uansett om det handler om bunnlisten på vinduet, terrasserekkverket eller en trapp eller sokkel av betong. Det skal ofte bare litt helling til.
7. Skift det nederste bordet
Både loddrett og vannrett kledning er holdbar, hvis den bakenforliggende konstruksjonen er som den skal være. Ofte må trekledning som kjent skiftes ut med tiden - særlig de nederste bordene blir slitt. Velger du en liggende kledning, er det likevel vesentlig enklere å bytte ut nederste del av kledningen.
Maling
1. Unngå umalte felt når du maler stående kledning
Hvis du kler veggen med stående kledning, såkalt tømmermannskledning, vil det lønne seg å male underliggerne før overliggerne spikres på. Maler du først etter at du er ferdig, vil smale striper med umalt treverk med stor sannsynlighet dukke opp når treverket krymper ved tørking.
2. Unngå at malingen renner ved å dosere malingen på penselen. Den skal være mettet når du trekker den opp av malingsspannet, men uten å dryppe. Det er med andre ord en balansegang.
3. “Se” gjennom spannet
Vil du gjerne slippe å åpne alle malingsspannene for å se hvor mye maling de inneholder, kan du gjøre det til en vane å sette et stykke maskeringsteip utenpå spannet. Teipen markerer hvor mye maling som er igjen.
4. Velg riktig maskeringsteip
Vil du gjøre jobben grundig, bruker du maskeringsteip, slik at du unngår å male ved siden av der du skal. Men glemmer du å fjerne teipen etter endt arbeid, kan du få problemer: Teipen kan nemlig brenne seg fast. Problemet oppstår oftest med den billige hvite eller gule teipen når den eksponeres for sollys eller har sittet for lenge. Men det finnes maskeringsteip som tåler sollys og ikke brenner seg fast - den er ofte blå.
5. Vend vinduet i takt med arbeidet
Når du skal male vindusrammer, kan du med fordel ta dem ut og plassere dem på et staffeli eller et annet stativ. Ved å vende vinduet 90 grader i takt med at arbeidet skrider frem, kan du hele tiden male bare den nederste delen av vinduet, og på den måten unngå at malingen renner ned på glasset. En annen fordel med denne metoden, er at du har mye plass rundt deg når du maler. I tillegg slipper du å dekke til karmer, utforinger og listverk.
6. MAI TIL SEPTEMBER
Maler du husveggen, bør temperaturen være over 10° - både ved mur og treverk. Derfor er vår- og sommermånedene å foretrekke.
7. Hvit er ikke bare hvit
Det er vanskelig å treffe den samme hvitfargen. Og selv om du har samme fargekode på to forskjellige malinger, bør du alltid gjøre en test før du går i gang.
8. Fjern de løse hårene i penselen
Nye pensler har ofte løse hår, som setter seg irriterende fast i malingen. Før du tar penselen i bruk, kan du med fordel stryke den mot et stykke grovt slipepapir. Trykk, stryk, og vend penselen noen ganger. Da vil slipepapiret litt etter litt trekke ut løse hår.
9. BRUK MASKE UANSETT OM DU SLIPER ELLER MALER. DA UNNGÅR DU FARLIGE DAMPER OG PARTIKLER. DET ER EN GOD VANE.
10. Skal du male treverk med to strøk akrylmaling, og det skal gå fort, kan du erstatte det første strøket med en grunning. Grunningen tørker nemlig raskt og den er enkel å mellomslipe. Resultatet blir like flott.
11. Sjekk den gamle malingen
Du kan enkelt sjekke hvilken maling som er brukt på en overflate, ved å helle litt rødsprit på en klut. Kan du gni av malingen, er den vannbasert. Hvis du ikke kan gni den av, er det oljemaling.
12. Frem med fuktmåleren
Er du i tvil om hvorvidt utendørs treverk kan males, kan du kjøpe en fuktmåler. Treet skal kun ha en restfukt på maksimalt 15-18 prosent før det kan males.
13. Gjenoppliv penselen
Har penselen din tørket inn, trenger du ikke å kaste den. Den kan nemlig ofte reddes hvis du gnir den inn med grønnsåpe og deretter pakker den inn i en plastpose. Etter et par dager kan du rense den og male videre.
14. Lokket skal kunne lukke helt tett
Ved å trekke av malingen på et stykke teip, unngår du å gjøre det på kanten av spannet, og dermed risikere at lokket ikke kan lukkes tett.
15. Lys, lys og atter lys
God belysning er avgjørende for resultatet når du maler. Et viktig våpen i kampen mot ujevn maling er derfor en god og kraftig arbeidslampe - eventuelt på et stativ.
Terrasse
1. Forbor til skruene
Velger du synlige skruer i harde terrassebord, skal du ta deg tid til å forbore og til å undersenke skruehodene.
Skrur du direkte ned i bordene, risikerer du at skruene river fibrene i treet i stykker og lager sprekker, slik at treet får muligheten til å suge vann som en svamp. Hullet skal være så stort at skruen sitter tett i sidene, og skruehodet skal flukte med terrassebordene. Det er viktig at skruehodet ikke blir stående under gulvflaten, slik at det dannes en dam av vann på hver skrue.
2. Husk ventilasjonen hvis du kler sidene på terrassen din. Konstruksjonen og undersiden av terrassebordene skal nemlig ha luft. Hold derfor 5-10 mm avstand mellom kledningsbordene.
3. MASSER AV BESLAG
Det er ingen grunn til å spare på beslagene, så lenge de sitter på innsiden og ikke synes. De styrker konstruksjonen og sparer deg for å tenke på bjelkeskjøter.
4. Skruene skal flukte perfekt
Hvis du skrur fast terrassebordene ovenfra, så bruk en krittsnor eller et vater til å markere hvor skruene skal sitte. Det ser ganske enkelt bedre og mer profesjonelt ut når skruene flukter med hverandre.
5. Eksotisk look til lavpris
Vil du gjerne ha et mørkt og eksklusivt utseende av eksotiske tresorter som jatoba og ipé uten å betale hva det koster, kan du i stedet kjøpe brunimpregnert furu. Det koster en brøkdel, og selv om det ikke er ekte vare, kan det holde i opptil 20 år hvis det legges riktig og holdes unna vedvarende vann påvirkning. Får du behov for å skifte et bord, kan det gjøres både enkelt og rimelig.
6. Stopp fukten med plast eller papp under terrassen. Plastføtter eller plastkiler under tilfarerne til terrassen, sikrer treet mot fukt nedenfra. Uansett om det er betong eller jord under terrassen, kan fukten suges opp i treet. Samme prinsipp gjelder for tre som ligger på betong eller mur. Her kan et lag murpapp sikre at fukten ikke suges opp i treet og skader det i løpet av ganske kort tid.
7. Mal før du bygger
Skal terrassen males eller på annet vis overflatebehandles, bør du male alle de vanskelig tilgjengelige stedene før du begynner å sette fast diverse bord, lekter og beslag. Det sparer deg for en masse tid.
8. Stol på øyemålet
At noe er rett, betyr ikke nødvendigvis at det også ser rett ut. Terrassebord er for eksempel sjelden nøyaktig like brede, og da nytter det ikke at du bruker en avstandskloss til å skape mellomrom mellom bordene; det kommer fort til å se skjevt ut. Bruk derfor øyemålet jevnlig til å rette inn, etter hvert som arbeidet skrider frem. I dette tilfellet er det viktigste at det SER rett ut.
9. Margsiden skal vende opp
Når du legger terrassebord, skal margsiden vende opp, så sant det er mulig. Margsiden motstår nemlig vann bedre. Hvis du ser på enden av bordet, og årringene “smiler”, ligger margsiden opp.
10. Luft mellom svill og vegg
Hvis den ene siden av terrassen bæres av en vegg eller en sokkel, kan du med fordel flytte svillen litt ut fra underlaget ved hjelp av et par kraftige avstandsskiver eller 4-6 lag murpapp. Avstanden sørger for ventilasjon og forebygger fuktopphoping,
11. Lenge leve kompositt
Terrassebord i kompositt er en blanding av tre og plast. De er derfor særdeles motstandsdyktige overfor sopp og råte. Et opplagt valg til deg som ikke er flittig med trebeskyttelsen.
Tre
1. Hjelp stemjernet på vei med et par snitt
Skal du stemme ut til et “kryss” i gjerdet eller en solid bjelkeskjøt, er det hardt arbeid hvis du kun har hammer og stemjern til rådighet. Metoden har riktig nok fungert i århundrer, men hvorfor ikke skru opp hastigheten og presisjonen med en kapp-/gjærsag? Ved å lage 4-5 snitt med samme dybde, kan du raskt stemme vekk overskytende treverk. Og ikke nok med det: Kappsagens presisjon gjør det mulig å lage snorrette snitt, slik at du kan få sammenføyningene til å passe helt nøyaktig - selvsagt med forbeholdet om at du måler opp riktig!
2. FUKT LIMET
PU-lim herder når det kommer i forbindelse med vann. Hvis treet er veldig tørt, kan du fremme herdeprosessen ved å tilføre litt vann før treet limes sammen.
3. Perfekt skråskjøt
Når du skal sette sammen to treemner i en vinkel, er det viktig at du skrur forsiktig. Da reduserer du risikoen for at det ene emnet glir vekk fra det andre. Skru først skruene litt inn, mens du passer på at sammenføyningen ikke forskyves, og skru dem deretter i bunn.
4. Unngå skjeve lekter
Sjekk alltid lektene for skjevheter, før du hiver dem på tilhengeren hos trelasten. Uansett hvilken oppgave du står foran, er det enklere å jobbe med rette materialer.
5. Store sirkler
En passer er fin til små sirkler. Skal du derimot lage en stor sirkel, for eksempel på en kryssfinérplate, kan du sette en skrue i sentrum og hekte en snor med en blyant på den med en løkke, slik at den kan rotere.
6. Helt rett snitt
En rask og enkel måte å kappe stolper på, er ved å lage en mal av en lektestump. Med malen på plass og sagen hvilende på den, er det bare å la sagen spise seg gjennom stolpen.
7. Vent med å tilpasse stolpene i høyden til du er helt ferdig med å bygge. Har du kappet dem før du har satt i gang, er det mye vanskeligere å få dem til å passe riktig i høyden. Det gjelder uansett om du bygger gjerde, utebod eller en terrasse.
8. Skån takrennen
Takrennen har ikke godt av at du lar stigen støttes mot den. Men legger du et bord som har kontakt med veggen og stikker et lite stykke utenfor rennen oppå den, får du god støtte til stigen.
9. VISSTE DU AT DU KAN LAGE ET MIDLERTIDIG SAGBORD AV TO BUKKER OG EN ALUMINIUMSSTIGE?
10. Vri bordet på plass
Skal du montere et bord som er blitt skjevt, kan du vri det på plass med en lang skrutvinge før du skrur.
11. Vent med å kappe av
Legger du taklekter eller kler gavlveggen, så hold litt igjen med sirkelsagen. Når alle bord eller lekter er montert, kan du nemlig renskjære dem med sirkelsagen, slik at de får akkurat samme lengde.
Verktøy & utstyr
1. Trygt arbeid i stigen
Noen mener at det er både nervepirrende, og uansvarlig å rense takrenner uten at noen holder på stigen. Jobber du alene, kan du derfor med fordel lage en “stoppkloss” til stigen. Den kan bestå av et bord som er montert på to lekter, som fungerer som plugger. Selve anordningen spennes fast til stigen med to kraftige skrutvinger. Deretter kan du med ro i sjelen ta deg en tur opp til takrennen.
2. Skån knærne med et par kneputer
Hvis du legger fliser eller monterer terrassebord, er kneputer nesten en nødvendighet. Det mest behagelige er et par arbeidsbukser med plass til løse puter.
3. Spar på kreftene
Det kan være hardt arbeid å lage en steinbelegning, hvis du både skal frakte stein og heller og legge dem etterpå. En sekketralle er imidlertid til stor hjelp. Med den kan du nemlig transportere store steiner og heller uten å løfte på deg en ødelagt rygg. De billigste sekketrallene tåler å bli lastet med cirka 60 kg, mens de litt dyrere modellene typisk kan klare opptil 150 kg.
4. Trekk en snorrett strek
Ved hjelp av et enkelt trekk i en krittsnor, kan du på egen hånd avsette en strek på adskillige meter - eller et gitt antall merker i en helt rett linje. Enden av snoren, som rulles ut fra en boks med krittpulver, settes på en kant eller over en spiker eller en skrue. Deretter er det bare å rette inn i den motsatte enden og avslutte med å trekke i snoren.
5. PASS PÅ HØRSELEN
Liker du ikke å bruke klassiske hørselvern når du borer og banker, så prøv de små bøylemodellene. De er lette og skåner også hørselen godt.
6. VISSTE DU AT HÅNDTAKET PÅ MANGE HÅNDSAGER ER LAGET SLIK AT DU VED Å LEGGE DET INNTIL ET TREEMNE FÅR EN VINKEL PÅ ENTEN 90° ELLER 45°?
7. Sag enklere i hardt tre
Vil du gjerne ha håndsagen til å gli lettere når du sager i hardt tre, kan du gni stearin på sagbladet med jevne mellomrom. Stearinen reduserer friksjonen og gjør jobben mye enklere.
8. Skyt inn spiker
Med en spikerpistol kan du skyte fast et bord eller en list på en brøkdel av et sekund. Spiker pistolen egner seg for eksempel godt til “serieproduksjon” og oppgaver som krever mange gjentakelser. Bygging av gjerde og rekkverk er gode eksempler.
9. Sag alt på én gang
Det er vanskelig å kappe 4-5 emner som blir 100 prosent like. Men ved å spenne dem sammen med en lang tvinge og kappe dem samtidig, kan du faktisk sørge for at de blir helt identiske.
10. Samme avstand hver gang
Skal du bruke det samme målet flere ganger, så lag deg en mal til formålet. Skal du montere taklekter, er det praktisk med et par maler, slik at du kan forsikre deg om at avstanden er den samme hver gang i hele lengden.
11. Lei en steinkutter, og spar deg for mye tid
Du kan fint skjære belegningsstein med en vinkelsliper med diamantskive, men det støver og bråker. Med en steinkutter kan du til gjengjeld kutte en stein på få sekunder uten nevneverdige mengder støv og støy. Men husk å spørre der du leier steinkutteren, slik at du får riktig kutter til den typen stein du skal kutte.