Bygg en støvvegg og unngå støv overalt

Hvis du noen gang har vært gjennom et større renoveringsprosjekt, vet du at hele huset på kort tid blir seende ut som en krigssone når den store vinkelsliperen har vært i gang! At det medfører mye støv å bygge om, er det ikke så mye å gjøre med. Men med en støvvegg kan du gjøre mye for å begrense omfanget.

Støv og skitt er sperret inne bak en vegg av plast. Vi kan ta opp en glidelås og komme raskt ut og inn.

Støv og skitt er sperret inne bak en vegg av plast. Vi kan ta opp en glidelås og komme raskt ut og inn.

Støv. Borestøv, slipestøv, skjærestøv. Støv OVERALT. Kjøkkenet er bygget om og ser ut som en million, men et halvt år senere finner du fortsatt rester av borestøv på toppen av hyllene i stuen ved siden av.

En oppussing støver, og du kan ikke unngå at det blir en del rengjøring etterpå. Men hvis du lager en støvvegg, slipper du unna en stor del av rengjøringen.

Hva er en støvvegg?

En støvvegg, eller et støvtelt, er en avskjerming som begrenser byggestøv til det området du jobber.

Det høres kanskje omfattende ut, men ta det helt med ro. Du skal ikke bygge en egen vegg for å holde styr på støvet. Faktisk vil et par lengder dekkplast i mange tilfeller være nok til å holde det meste innesperret på et mindre område.

Det er selvfølgelig enklere hvis du kan begrense støvet til et enkelt rom og lukke igjen dørene. Da kan du teipe plast rundt dørkarmen, slik at støvet ikke kan komme seg ut gjennom de små sprekkene.

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du bygger en støvvegg. Vi gjennomgår 3 forskjellige løsninger.

God fornøyelse!

Et par lengder plast er ofte nok

Skal du dekke til et mindre område, for eksempel hvis du skal fjerne fliser fra en vegg på kjøkkenet, kan det være nok å henge opp et par lengder dekkplast. Dermed er det ikke nødvendig å dekke til hele kjøkkenet. Vær nøye med å teipe fast plasten til taket, og sørg for at det er god overlapping mellom lengdene.

Plasten teipes fast til veggen. Det er ikke nødvendig med teip i hele lengder. 20 cm lange biter med én meters mellomrom er nok.

Skjær av plasten ved gulvet. Sørg for at det er rikelig med plast. Du kan teipe langs gulvet hvis det er nødvendig.

Toppen teipes fast. Plasten teipes fast til taket, så den sitter godt fast og ikke faller ned.

Hermetisk lukket med plastdør

Du skal i gang med en større renovering i stuen, og det kommer til å støve. Mye. Stuen ligger inntil kjøkkenet, uten dør mellom rommene. Her er en plast med glidelås opplagt. Da lukkes det tett igjen, likevel med mulighet til å passere.

Døråpningen er 140 cm bred. Plastdørene fås kjøpt i forskjellige bredder og høyder, og vår er kjøpt med overmål.

Støvdøren teipes opp. Det er rikelig med plast på begge sider av døråpningen.

Bunnen får et stykke teip. Det kan snike seg ut mye støv og skitt under døren ved gulvet. Derfor bruker vi godt med teip mot gulvet.

Dermed er det lukket igjen. Stuen er hermetisk lukket, og det kan ikke slippe ut støv. Likevel kan du enkelt passere gjennom plastdøren.

Fleksibel løsning med luksus støvtelt

Det finnes også fleksible sett til effektiv tildekking. De kan settes opp som et telt, med teleskopstenger og glidelåsinngang. Du kan også lage et hjørne, hvis du ikke har en vegg å feste plasten til. Men det koster. Cover støvvegg i bæreveske har vi sett til 2150 kroner.

Her settes dekkplasten på et toppstykke, som etterpå settes på enden av teleskopstangen.

Teleskopstangen skrus ut. Plasten blir holdt fast opp mot taket i toppstykket. I dette settet kan stengene dras ut til 260 cm.

Her klistres glidelåsen på plasten. I dette settet kan du selv bestemme hvor du vil åpne støvveggen. Glidelåsen kan klistres til plasten når filmen bak fjernes.

Plasten skjæres opp. Når du har bestemt hvor glidelåsen skal være, skjærer du opp plasten med en hobbykniv. Dermed kan støvveggen åpnes med glidelåsen.

    Akkurat nå leser andre ...