Lag din egen internettkabel

Når det kommer til pris, hastighet og sikkerhet, kan ikke noe trådløst nettverk hamle opp med det kablede. I tillegg er det overraskende enkelt å lage selv.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
Få minutter
Pris
600 kroner.

Intro

Et kablet nettverk blir ofte valgt bort til fordel for trådløse løsninger når hjemmet skal kobles til internett. Men den enkle kabelen er ofte den beste løsningen - og det er overraskende lett å legge opp selv i perfekte avmålte lengder, slik at kablingen blir både pen og uten kabelrot.

Bor du alene eller i en liten leilighet i byen, kan du fint klare deg med den trådløse ruteren som internettleverandøren leverer med abonnementet ditt. Men i større hus med flere etasjer eller i familer der flere streamer TV eller spiller onlinespill, vil nettverkets styrke og stabilitet uunngåelig komme til å knirke.

Det kan noen ganger løses med et moderne mesh-nettverk eller såkalte trådløse extendere, som raskt kan bli en dyr løsning. Til sammenligning koster et kablet nettverk nesten ingenting. Likevel sikrer det en rask og stabil forbindelse, som også er betydelig bedre sikret mot tilkobling utenfra.

Altfor lange nettverkskabler som ligger gjennom døråpninger og med overlengder krøllet sammen bak skrivebordet eller TV-benken er selvsagt noe irriterende rot. Men slik trenger det absolutt ikke å være. Det er nemlig overraskende enkelt å montere stikk på nettverkskablene dine selv, slik at de får akkurat den lengden du ønsker. Og før stikket monteres, kan du nøye deg med å bore små hull på 6 mm når kabelen skal fra rom til rom. Enkelt og elegant.

Det eneste spesialverktøyet du trenger, er en såkalt crimptang, som kan kjøpes fra cirka 150 kroner.

Veiledning

01
Monter rj45-stikk 7 Trinn

Når du skal lage et kablet nettverk, er det klart enklest å tilpasse en ferdig kabel, som allerede har stikk i begge ender. Cat6-patchkabler, som vi bruker i veiledningen, finnes i et hav av lengder, og en på 15 meter kan kjøpes flere steder til under 200 kroner.

Bor hull i veggen som passer til tykkelsen på kabelen (typisk 6-7 mm), klipp av det ene stikket, trekk kabelen fra ruteren til enheten den skal kobles til, klipp av overskytende kabel og monter deretter et nytt stikk i enden.

1

Klipp av stikket i en den ene enden av kabelen, og trekk kabelen mellom ruteren og enheten som skal kobles til.

2

Avisoler omkring 3 cm av kabelen. Det gjøres enklest med en avisoleringstang til formålet, men du kan også bruke en kniv. Pass på at du ikke kommer til å skjære gjennom ledernes fargede isolasjon.

3

Legg lederne i riktig rekkefølge etter at du har tvinnet dem ut. Rekkefølgen skal være den samme som i stikket du nettopp har klippet av (typisk B-forbindelse).

4

Klipp over lederne i den lengden som passer til stikket du skal montere. Lengden kan variere litt, men normalt vil den være omkring 1 cm.

5

Før forsiktig de åtte lederne inn i stikket på deres respektive plasser. Sjekk at alle lederne ligger riktig inne i stikket. Når du først har klemt stikket med crimptangen, er det for sent å gjøre om.

De åtte lederne i kabelen skal ikke avisoleres. De små kobber-konnektorene har nemlig en spiss som skjærer gjennom isolasjonen når stikket klemmes med crimptangen.

6

Klem stikket med crimptangen til du hører et svakt klikk. Dermed sitter hodet fast, og du kan slippe ledningen uten problemer.

7

Test forbindelsen. Det kan du enten gjøre med en PC, eller du kan bruke en spesiell kabeltester som denne, som kan kjøpes for omkring 250 kroner.

02
Sett stikket i en koblingsboks 4 Trinn

Hvis du heller vil avslutte det kablede nettverket i en koblingsboks, er det også en mulighet. Det finnes flere løsninger, som alle fungerer på stort sett samme måte.

Her bruker vi en monteringsboks fra Actassi, men selve LexCom 125-kontakten som klikkes i er den samme som når du bruker en annen type boks. Vi monterer LexCom-kontakten i den ene enden av kabelen, mens vi beholder det opprinnelige stikket i den enden som skal i ruteren.

1

Kabelen føres inn gjennom kontaktens bakerste del, og de fargede lederne legges ut i sporene slik at de matcher fargene som er trykt på siden av kontakten.

2

Sett sammen kontakten ved å klemme den bakerste delen tilbake på plass. Overskytende ledning klippes av med en avbitertang.

3

Klikk kontakten i monteringsboksen. De tomme hullene i boksen kan lukkes med blinddeksler. Det har ingen betydning for funksjonaliteten, men boksen blir penere.

4

Skru fast underlaget til boksen, og klikk på toppen. Dermed er kontakten klar til å bli testet.

Materialer

Til RJ45-stik

 • Patchkabel, Cat6, 15 meter
 • RJ45-stikk, Cat6

Til LexCom 125-stik

 • Patchkabel, Cat6, 15 meter
 • LexCom 125-stikk, Cat6
 • Actassi-montasjeboks
 • Actassi-blindpropp

Spesialverktøy

 • Crimptang (kun til RJ45-stikk)

Tidsforbruk

Selve det å montere stikket kan gjøres på få minutter.

Pris

Begge løsninger koster hver omkring 600 kroner.

Vanskelighetsgrad

Dette er betydelig enklere enn du kanskje skulle tro.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Hus