Like flott som nytt - 5 enkle tips

Helt ærlig: Er huset ditt også litt kjedelig å se på? Da er det langt fra alene, for mange av husene våre er fra en periode da det funksjonelle hadde prioritet foran det estetiske. Men med ganske få midler, kan du gi huset ditt en sårt tiltrengt oppgradering.

FØR: Dette huset henger litt med hodet, og kan trenge en ansiktsløftning.

Fasaden er husets ansikt, vinduene er husets øyne. Slik velger noen å se på hus, og i så fall ser dette “før”-huset litt slitent ut, og glimtet i øynene har forsvunnet. Heldigvis kommer du som kjent langt med litt sminke, og særlig mye mer skal det faktisk ikke til for å få huset til å skifte uttrykk fra trist og bedagelig, til friskt og moderne.

Multimedia

De enkle tiltakene

Den mest synlige forandringen vi har gjort på modellhuset vårt, er å gi det en ny farge. Det er selvsagt ikke gjort på en formiddag, men det er en relativt enkel måte å gi huset et fullstendig nytt uttrykk på, og det er en jobb du fint kan gjøre selv. Vil du ikke skifte farge, kan du friske opp med samme farge.

Juksesprosser gir vinduene litt mer liv og personlighet, og en takrensing skreller av mange år på utseendet. En liten “hatt” over den nye hoveddøren ønsker beboere og gjester velkommen. På lengre sikt blir du også glad for nye, vedlikeholdsfrie vindskier.

Tilbehøret

Til slutt har vi tilbehøret: Ny belegning (eller omlegging av den gamle), nytt stakitt, nye lamper (lavvolt, så du kan sette dem opp selv). Og plutselig har du et “helt nytt” hus, uten å flytte og uten å ha brukt formuer på en ombygging.

5 enkle tips

Disse fem oppgavene er overkommelige i forhold til både pris og arbeidsinnsats, og innsatsen er beskjeden i forhold til resultatet du oppnår.

1. Nytt liv til treverket

Noe så enkelt som en ny farge på kledningen kan gi huset ditt et helt nytt utseende.

Hvis malingen på veggen er slitt, skal den selvsagt friskes opp. tidligere) og inn i nåtiden? Det er helt klart verdt en vurdering. Men kast et ærlig blikk på huset ditt før du går til innkjøp av ny Det er også et relativt rimelig tiltak, med stor effekt. Kjøp en trebeskyttelse: Kan et fargeskifte trekke huset ut av 70-tallet (eller god maling, så holder det i mange år.

PRIS: 10 - 15 KR PER KVM

1

Vask treverket med grunnrens (husvask). Bruk en børste, fjern alle alger mv., og skyll etter med vann. La treverket tørke noen timer etterpå.

2

Fjern all løs maling. Kun hvis malingen er virkelig slitt og avskallet, skal du slipe ned til friskt treverk. Ellers fjerner du bare all løs maling.

3

Mal minst to strøk. Har du slipt ned til friskt tre, skal du begynne med grun-ningsolje. Skifter du farge fra mørk til lys, så bruk også en grunningsmaling.

2. Ny belegning

En flott steinbelegning kan løfte helhetsinntrykket markant. kan løfte helhetsinntrykket markant.

Hvis innkjørselen eller hagegangen din har sunket, og belegningen ligner bølger i høy sjø, så vurder å rette opp belegningen. Er du lei av grå, ensfargede steiner, kan du grave litt dypere i lommene, og bytte ut belegningen med en variant som har litt mer liv.

PRIS: 100 - 500 KR PER KVM.

Fargede stein er en opplagt og enkel måte å tilføre belegningen litt liv på.

En kombinasjon av betong- og gatestein gjør det mindre ensformig.

En belegning av skifer hører til blant de litt dyrere løsningene.

3. Rens taket

En takrens pynter opp huset, men det får ikke taket til å holde lenger enn det ellers ville ha gjort.

Et slitt tak gir et stygt inntrykk. Taket ser “gammelt” ut, selv om det kanskje fortsatt har mange år foran seg, men bare er grodd igjen av mose og alger. Løsningen er en takrens, som du bør få profesjonell hjelp til.

PRIS: FRA 100 KR PER KVM.

4. Stakittmoduler

Stakitt i moduler finnes i flere utforminger. Det helt enkle med tynne, loddrette staver (bakerst), kalles ofte for ”skagengjerde”, og fås i flere kvaliteter.

Bygg eller kjøp et stakitt i moduler. Når stolpene er satt opp, kan stakittet skrus på - og av igjen når det skal males.

Et klassisk stakitt av tynne staver er en enkel måte å lage en flott avgrensing av hagen på. Et moduloppbygget stakitt er enkelt å sette opp: Stolpene settes ned med riktig avstand, deretter skrus modulene bare på. Helst bare med få skruer, så du lett kan ta dem av igjen når de skal males.

Du kan også ganske enkelt lage et gjerde av samme typen selv, og kanskje også billigere, for det er ikke dyre materialer som brukes til dette.

Kjøper du stakitt, så se etter om stakittstavene er skåret skrått nederst. Ellers bør du gjøre det selv, for det forlenger levetiden.

PRIS: 100-200 KR PER METER

5. Sprosser i vinduene

Store, ubrutte vindusflater slipper inn massevis av lys, men store vinduer kan virke litt kjedelige og upersonlige.

Det kan du rette opp med sprosser, som tilfører vinduene litt mer sjarm. Du trenger heller ikke å skifte til helt nye vinduer, for sprossene kan nemlig bare settes utenpå.

PRIS: CA 300 KR PER VINDU

1

Sprossene kappes til. I den ene enden med gjæring, der sprossene skal møtes. I den andre enden kappes de vinkelrett.

2

Monteringsteip holder sprossene fast til ruten. Teipen skal være temperaturbestandig, fra -20 til minst 50 grader.

3

Sprossene limes opp i det mønsteret du ønsker. Her blir det ”smårutete”, men du kan fint nøye deg med færre og større.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hus