Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Reparer hvitevarene selv

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Vent med å kaste ut de "defekte" hvitevarene. Det er nemlig gode muligheter for at du kan fikse dem selv – billig!

Reservedelene til hvitevarer er ofte billige. Derfor kan det lønne seg å prøve med en reparasjon.

Intro

Det kan fort lønne seg å finne frem skrutrekkeren og vannpumpetangen når vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller andre hvitevarer går i stykker. I hvert fall så lenge det dreier seg om dyrere maskiner i en høyere kvalitet – de billigste lavprishvitevarene lønner det seg til gjengjeld ofte ikke å reparere.

Det kan lønnes seg

Reservedelsfirmaet Nettoparts anbefaler følgende tommelfingerregel når du skal regne ut om en reparasjon vil lønne seg: Prisen på reparasjonen skal være lavere enn maskinens nypris delt med alderen i antall år.

Koster vaskemaskinen 8000 kroner ny, og er den fem år gammel, kan det lønne seg å ofre opptil 1600 kroner på å få den til å fungere ordentlig igjen.

TOPP-5-FEIL PÅ VASKEMASKINER

Reservedeler til vaskemaskiner er normalt billige i innkjøp. Derfor kan det ofte lønne seg å forsøke med en reparasjon. Det er tross alt billigere å kjøpe et nytt varmeelement enn å kjøpe en helt ny maskin.

TOPP-5-FEIL PÅ OPPVASKMASKINER

Rent anatomisk minner oppvaskmaskinen mye om vaskemaskinen, med et varmeelement, en avløpspumpe og en vannventil på topp-5-listen over deler som går i stykker. Også her er reservedelene så billige at det ofte vil lønne seg å reparere selv.

TOPP-5-FEIL PÅ KOMFYRER

Blir ikke ovnen eller stekeplatene varme nok, og var innkjøpsprisen på komfyren din blant de høyere, vil det ofte lønne seg å reparere ovnen. Som på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen, er det relativt enkelt å skifte de mest vanlige defekte delene.

Veiledning

Slik skifter du varmeelementet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Fjern strøm- og vanntilkobling, trekk ut maskinen og fjern alle ledninger fra varmeelementet. Deretter løsner du mutteren i midten og holder fast varmeelementet.

2

Gi bolten et lite slag så den trykkes inn. Nå kan du lett vri ut varmeelementet fra maskinen. Bruk eventuelt en skrutrekker hvis varmeelementet stritter mot.

3

Det nye varmeelementet settes inn. Stram mutteren og sett ledningene på riktig plass. På med bakkledningen, og koble igjen til strømmen og vannet.

Slik skifter du avløpspumpen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Koble fra strøm og vann, trekk maskinen ut, og fjern den nederste frontplaten og bunnplaten. Pass på at du ikke skjærer deg på de skarpe kantene!

2

Fjern alle ledninger som er koblet til avløpspumpen. Vær sikker på at du husker hvor de skal sitte. Ta et bilde, eller marker ledningene, så du ikke kobler feil senere.

3

Fjern pumpen, og monter den nye. Vri den i fast posisjon, koble til slutt på alle ledninger riktig, og sett sammen maskinen igjen. Koble til strømmen og vannet.

Slik skifter du ringvarmeelementet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Koble fra strømmen, og trekk ut komfyren. Ringvarmeelementet skal løsnes fra baksiden. Fjern først bakplaten og ledningene, og løsne deretter mutterne.

2

Beskyttelsesplaten løsnes inne fra selve ovnen. Husk at du skal fjerne alle skruene som sitter rundt i kanten på platen.

3

Skift ut det defekte ringvarmeelementet, og sett sammen ovnen igjen.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake