Reparer hvitevarene selv

Vent med å kaste ut de "defekte" hvitevarene. Det er nemlig gode muligheter for at du kan fikse dem selv – billig!

Reservedelene til hvitevarer er ofte billige. Derfor kan det lønne seg å prøve med en reparasjon.

Intro

Det kan fort lønne seg å finne frem skrutrekkeren og vannpumpetangen når vaskemaskinen, oppvaskmaskinen eller andre hvitevarer går i stykker. I hvert fall så lenge det dreier seg om dyrere maskiner i en høyere kvalitet – de billigste lavprishvitevarene lønner det seg til gjengjeld ofte ikke å reparere.

Det kan lønnes seg

Reservedelsfirmaet Nettoparts anbefaler følgende tommelfingerregel når du skal regne ut om en reparasjon vil lønne seg: Prisen på reparasjonen skal være lavere enn maskinens nypris delt med alderen i antall år.

Koster vaskemaskinen 8000 kroner ny, og er den fem år gammel, kan det lønne seg å ofre opptil 1600 kroner på å få den til å fungere ordentlig igjen.

Veiledning

TOPP-5-FEIL PÅ VASKEMASKINER

Reservedeler til vaskemaskiner er normalt billige i innkjøp. Derfor kan det ofte lønne seg å forsøke med en reparasjon. Det er tross alt billigere å kjøpe et nytt varmeelement enn å kjøpe en helt ny maskin.

Slik skifter du varmeelementet

1

Fjern strøm- og vanntilkobling, trekk ut maskinen og fjern alle ledninger fra varmeelementet. Deretter løsner du mutteren i midten og holder fast varmeelementet.

2

Gi bolten et lite slag så den trykkes inn. Nå kan du lett vri ut varmeelementet fra maskinen. Bruk eventuelt en skrutrekker hvis varmeelementet stritter mot.

3

Det nye varmeelementet settes inn. Stram mutteren og sett ledningene på riktig plass. På med bakkledningen, og koble igjen til strømmen og vannet.

TOPP-5-FEIL PÅ OPPVASKMASKINER

Rent anatomisk minner oppvaskmaskinen mye om vaskemaskinen, med et varmeelement, en avløpspumpe og en vannventil på topp-5-listen over deler som går i stykker. Også her er reservedelene så billige at det ofte vil lønne seg å reparere selv.

Slik skifter du avløpspumpen

1

Koble fra strøm og vann, trekk maskinen ut, og fjern den nederste frontplaten og bunnplaten. Pass på at du ikke skjærer deg på de skarpe kantene!

2

Fjern alle ledninger som er koblet til avløpspumpen. Vær sikker på at du husker hvor de skal sitte. Ta et bilde, eller marker ledningene, så du ikke kobler feil senere.

3

Fjern pumpen, og monter den nye. Vri den i fast posisjon, koble til slutt på alle ledninger riktig, og sett sammen maskinen igjen. Koble til strømmen og vannet.

TOPP-5-FEIL PÅ KOMFYRER

Blir ikke ovnen eller stekeplatene varme nok, og var innkjøpsprisen på komfyren din blant de høyere, vil det ofte lønne seg å reparere ovnen. Som på vaskemaskinen og oppvaskmaskinen, er det relativt enkelt å skifte de mest vanlige defekte delene.

Slik skifter du ringvarmeelementet

1

Koble fra strømmen, og trekk ut komfyren. Ringvarmeelementet skal løsnes fra baksiden. Fjern først bakplaten og ledningene, og løsne deretter mutterne.

2

Beskyttelsesplaten løsnes inne fra selve ovnen. Husk at du skal fjerne alle skruene som sitter rundt i kanten på platen.

3

Skift ut det defekte ringvarmeelementet, og sett sammen ovnen igjen.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hus