Et hull på bare 7 mm i diameter er nok for en mus, så det er praktisk talt umulig å holde den ute.

Et hull på bare 7 mm i diameter er nok for en mus, så det er praktisk talt umulig å holde den ute.

Tegn på besøk:

Ekskrementer og lukt, gnagerier og lyder. Noen arter søker kun inn i hus om høsten og om vinteren.

Hvilke skader gjør mus?

De ser muligens søte ut, men de er absolutt skadedyr. De gnager seg gjennom nesten alt, og bygger rede inne i hulrom, på loftet, under gulvet osv. Og de kommer på besøk på kjøkkenet, der de gnager i alt og blant annet kan ødelegge elektriske installasjoner. Samtidig utgjør urinen og avføringen deres en helserisiko på grunn av smittefare.

Hvordan bekjemper du mus?

Gift er en dårlig idé, fordi en død mus under gulvet lukter en god stund etterpå. Feller er både mer effektive og humane. Bruker du feller som ikke dreper musen, skal du kjøre den over 2 km vekk for å sette den ut. Ellers vender den tilbake.

Slik unngår du mus

På høsten søker musene inn, og det er nesten umulig å unngå. De kan komme gjennom hull på kun 7 mm i diameter, og de kan fint klatre opp og inn gjennom vinduer høyt på veggen. Netting i ventilasjonskanaler og tetting av alle sprekker og utettheter hjelper likevel en del.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Oppdag rottereir med et inspeksjonskamera

Det er langt fra morsomt når det flytter inn mus eller rotter i uteboden, krypekjelleren eller under terrassen din. For ikke å snakke om helt inn i huset ditt!

Mus og rotter kan volde stor skade (de gnager på alt!). I tillegg er de smittebærere. Salmonella og Leptospira er bare to av cirka 60 bakterier rotter drar rundt på.

Mus og rotter er dessverre flinke til å gjemme seg, og slår seg ned på vanskelig tilgjengelige steder, for eksempel bak kjøkkenskap, under terrassen eller under steinhellene i boden. Mistenker du at du har fått ubudne gjester, anbefaler vi at du undersøker tingene med et inspeksjonskamera. Derfor vil vi gjerne vise deg dette gode tilbudet:

Akkurat nå får du et inspeksjonskamera sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv.

Ja, takk: Vis meg det nye Tech-Pro inspeksjonskameraet!

VIDEO: Her kan du se inspeksjonskameraet i funksjon: