8 ideer til mer plass

Har familien fått vokseverk, eller mangler dere bare litt albuerom, så les med her. Vi viser deg fordeler og ulemper ved åtte av husets mest opplagte utvidelsesmuligheter.

En ny loftsetasje omtrent fordobler plassen i huset.

Når huset blir trangt, har du to muligheter. Du kan enten selge og kjøpe noe større. Eller du kan bygge deg til flere kvadratmeter. Det siste er veldig ofte både den beste og den billigste løsningen.

Huset skjuler gjerne flere muligheter for utvidelse av boligarealet. Du kan bygge ut, opp eller kanskje ned. Med en ny loftsetasje, kan du omtrent fordoble husets beboelige areal. Men er det bare litt mer plass dere trenger, kan du for eksempel skape det med et enkelt vindfang.

Multimedia

Kontroll på lover og regler

Når du skal bygge på, kan du utføre en stor del av jobben selv. Det er både morsomt og tilfredsstillende å være både byggherre og håndverker, i tillegg sparer du deg for mange kostbare håndverkertimer. Men selve byggingen er ikke nødvendigvis det vanskeligste.

I dag finnes utallige regler, forskrifter og lover du skal sette deg inn i. Og den delen av jobben kan noen ganger være tyngre enn det å løfte selve hammeren. Ta derfor kontakt med teknisk forvaltning hos kommunen for å spørre hva som kreves, og kjøp nødvendig hjelp til både tegninger og beregninger.

Lukket vindfang

Et vindfang gir deg ekstra kvadrat meter med plass til sko og yttertøy. Det kan ha både vinduer og dør, og det kan være uisolert, hvis du vil gjøre det billig. Er tilbygget under 15 m², trenger du i utgangs punktet ikke å søke om tillatelse. Men sjekk lokale regler, og hør med kommunen for sikkerhets skyld.

2. Ark

Arken slipper inn mye lys i loftsetasjen.

En ark gir mer plass i loftsetasjen. Men selv om det kun er få kvadratmeter huset utvides med, kan det hende du må søke om tillatelse hvis arken medfører såkalt vesentlig fasadeendring. Spør kommunen, og sjekk lokale regler. Du skal være en erfaren gjør det selv-er, for å bygge arken selv, mens ferdigarker er enklere. I mange tilfeller skal det gjøres inngrep i minst én taksperre. Det betyr at det må lages en såkalt utveksling i takkonstruksjonen. Den skal en fagmann beregne for deg.

3. Tilbygg

Du får som oftest bruk for hjelp fra fagfolk, men det er også mye du kan gjøre selv.

Et tilbygg gjør huset større, og kan lages i mange forskjellige varianter. Hvor mye du kan bygge på, avhenger blant annet av størrelsen på tomten. Typisk skal ikke den totale bebygde andelen av tomten (utnyttelsesgraden) overstige 30 prosent. Du bør få en arkitekt til å hjelpe deg med utformingen, og du skal søke kommunen om byggetillatelse før du setter i gang.

Et tilbygg krever som oftest hjelp fra håndverkere, spesielt til den bærende delen. Men avhengig av husets oppbygging og dine egne evner, er det mye du kan gjøre selv. Prisen på et tilbygg er avhengig av hvilke rom det skal inneholde, og kvaliteten på materialene. Bygger du et bad i tilbygget, blir det selvsagt mye dyrere enn om det er et enkelt soverom du lager.

4. Utestue

Utestue, vinterhage eller hagestue. Begrepene brukes om hverandre. I vårt tilfelle mener vi et uoppvarmet tilbygg til huset, som fortrinnsvis består av et tak og glassvegger. Utestuen bygges oppå en eksisterende terrasse, med et mye enklere fundament enn resten av huset.

Utestuen forlenger muligheten til å sitte utenfor det oppvarmede huset både vår, sommer og høst. I tillegg kan mange av plantene i huset flyttes ut i utestuen. Vær oppmerksom på at den teller med i utnyttelsesgraden, og at du skal søke om byggetillatelse hvis den er større enn 15 kvm.

5. Anneks

Et anneks er en selvstendig bygning for beboelse, som er adskilt fra hovedhuset. Prosjektet krever bygge søknad, fordi det er for beboelse - i motsetning til uthus, garasje eller hobbybod inntil 50 kvm, som ikke er søknadspliktig. Her får du gode muligheter til å prøve deg som håndverker i jungelen av byggeregler og tillatelser.

6. Veranda

En veranda gir deg tilgang til et uterom med tak i store deler av året. Det er et hav av muligheter, og det er en god idé å rådføre seg med en arkitekt før du begynner. Da får du hjelp til å tegne verandaen så den passer til både behovet ditt og huset.

7. Loftsetasje

Har du en enebolig på ett plan, kan den kanskje utvides oppover. Altså av med det gamle taket, og på med et nytt, som gir plass til innredning av en loftsetasje.

Før du setter i gang med å planlegge en ny loftsetasje, skal du få en ingeniør til å regne seg frem til om det eksisterende huset og grunnen under kan tåle den ekstra belastningen. Når dette er på plass, skal du få en arkitekt til å tegne prosjektet. Da får du det tilpasset huset, samtidig som du får konkrete tegninger som du kan vedlegge byggesøknaden til kommunen.

Det skal fagfolk til for å bygge taket og andre bærende konstruksjoner, i tillegg til at de skal ta seg av alle installasjoner av vann og strøm. Som erfaren gjør det selv-er kan du stå for store deler av den innvendige jobben, som isolering, dampsperre, kledning, gulv og delevegger til den endelige romløsningen.

8. Kjeller

Har du kjeller eller krypekjeller, kan du kanskje grave deg til mer plass. Men det er en vanskelig, tung og skitten jobb, og du må få hjelp fra fagfolk. Det er nemlig helt nødvendig å få en kyndig veiledning til hvordan utgravingen skal gjøres, så huset ikke raser sammen rundt deg.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Hus