12 TIPS: Utnytt skjulte kvadratmeter

Det er sjelden vi synes at vi har plass nok. Men faktisk har vi ofte plass som vi bare ikke har oppdaget. Rundt omkring i boligen har du garantert uutnyttede kvadratmeter, som kan bli til ekstra oppbevaringsplass – eller kanskje til og med et helt ekstra rom.

Hyllene går i forlengelse av trappetrinnene.

1. Trappesiden er en garderobe

En trapp som opptar en stor del av rommet, gir en stor flate som du for eksempel kan utnytte til en garderobe. Her har det blitt plass til skap, hyller og knagger, slik at det blir kontroll på alt som ellers ville blitt slengt litt her og der. Fordi løsningen er tenkt inn fra starten av, er hyllene blitt til en elegant forlengelse av selve trappetrinnene.

En ramme med freste spor holder styr på skyvedørene.

2. Skapplass oppå skapene

Det hender ofte at et skap ikke rekker helt opp til taket. Den plassen kan du utnytte optimalt ved å lage skap oppå skapene, og dermed fylle tomrommet. Er du heldig, kan du kjøpe ferdige skap som passer, men du kan også bygge en ramme selv, med spor til skyvedører.

En enkelt stolpe vil ofte være nok. Veggene bærer resten. I tillegg bør rekkverket være minimum en meter høyt.

3. Soverommet er hevet over gulvet

Hvis du har stor takhøyde, kan du faktisk bygge hele soverom ekstra, i form av hemser. Det kan være bare en seng, men har du plass til det, kan du lage mye mer plass på en slik ”andre etasje”.

En solid veggsvill som er godt forankret i veggen, bærer det meste av vekten, slik at du kan nøye deg med en stolpe ned til gulvet i det hjørnet som er lengst unna veggene. Vil du unngå stolpen helt, kan du i stedet spenne opp et metallbånd til en sperre i taket.

LES MER: Lag en sikker trapp til hemsen

4. Orden i entreen

I entreen er det ofte sko, votter, luer og halstørklær, som skaper rot. Her er organisering nøkkelordet, og det kan være i form av et smart entremøbel som dette. Det har skohyller og klesstang på baksiden, og kroker, hyller og holdere til småting på forsiden.

5. Skuffer under skapene

En kjøkkensokkel er bare et tomrom, og her kan du like gjerne utnytte plassen til kjøkkenutstyr. Sokkelskuffer kan kjøpes ferdige, eller bygges fra bunnen (men kjøp ferdige skinner). Gulvet må være rimelig jevnt, ellers butter skuffene når de blir åpnet.

Et lite beslag fungerer som grep. Du kan også velge en usynlig ”dytt og klikk”-skuffeløsning.

6. Trappen er full av skuffer

Plassen under trappen kan utnyttes på mange måter. Her er en av de mer elegante, og også litt morsomme, med skuffer innebygget i trinnene. Skuffene må skreddersys, men du kan fint bruke skinner fra for eksempel Ikea, og montere dem på skuffene du lager.

7. Doble bokkasser

Hvis du har flere bøker enn det er plass til i hyllene, kan en smart løsning være disse doble bokkassene. Umiddelbart ligner de på dype hyller, men de er hengslet på midten og skjuler et ekstra

Tilbygget starter ved den øverste bærebjelken. De 65 centimeterne utbygget er, holder seg under takutstikket.

8. Plass til et kjøkken på 65 centimeter

Noen ganger kan det se helt håpløst ut å få plass til en perfekt innredning. Men kanskje handler det bare om å ”tenke utenfor boksen”. Det gjorde arkitekten bak denne 65 cm dype utbyggingen av fasaden.

Utbygget ga plass til en rekke kjøkkenskap, slik at det ble rom for både kjøkken og spisestue, noe huset ellers var for smalt til. Utvendig er utbygget kledd med sink på sidene og liggende sedertre i fronten.

Du kan bygge et ekstra rom på huset etter samme modell.

9. Entreen er bygget utenpå huset

En alt for liten entre, eller slett ingen entre, kan gjøre det vanskelig å holde orden på jakker, sko, luer og votter. Selv om det ikke er plass i huset, kan du kanskje finne plass på utsiden, og simpelthen bygge entreen eller inngangspartiet som et tilbygg til huset. Bruker du først noen kroner hos en arkitekt, kan du få et tilbygg som virkelig løfter inntrykket av hele huset.

10. Rør holder styr på skoene

Noen ganger handler mangel på plass i virkeligheten mest om å få styr på alt som roter. Sko er et godt eksempel, og her får du en smart idé til å holde styr på dem: En masse pvc-rør, som er limt sammen til en hylle. Lager du rørene dype nok til skoene, kan hyllen stå av seg selv, uten at du trenger å sette den fast til veggen.

11. Mange skap under trappen

Hvis du har en trapp, kan du få overrraskende mye plass ved å lukke undersiden med skap. Her er det plass til en hel mengde ting, som det ellers kan være vanskelig å finne oppbevaringsplass til. Du kan velge rullende skuffer som her, hvis du kjøper kraftige møbelhjul, eller du kan lage skap med dører – alt avhengig av stil og behov.

Her får du både god oppbevaringsplass og hyggelige sitteplasser.

12. Sitteplass i vinduskarmen

Dype vindusnisjer kan utnyttes på flere måter, uansett om nisjene er en del av det opprinnelige huset, eller du setter opp skillevegger for å lage dem selv. Løsningen kan kjøpes eller bygges av ferdige skapmoduler, eller den kan lages helt fra bunnen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innredning