1. Husk hoveddøren
Når kjøperne (og gjestene) ringer på hoveddøren, har de ikke noe annet å gjøre enn å studere inngangspartiet mens de venter på at du (eller megleren) åpner for dem. Sørg derfor for å gjøre et godt inntrykk; få inngangspartiet til å ønske velkommen: Sett friske planter i potter ved hoveddøren (eller fjern i det minste gamle potter med døde planter). Mal eller vask hoveddøren. Sett eventuelt på en ny dørhammer. Skift ødelagte stein foran inngangen. Trim gjerne busker og planter, og fjern gammelt løv. Fei foran inngangen. Hvis du har utelamper, så vask dem og sett i nye lys.
Sørg for at det er TYDELIG, hvor du bor, så folk ikke skal lete etter adressen. Sjekk også at en eventuell port er lett å åpne, og at den ikke henger skjevt.
2. Maling gjør underverker
Det kommer neppe som en stor overraskelse, men ved å gripe penselen fatt, kommer du langt. Ifølge stylisten, handler det om at de fleste boligkjøpere ønsker å kunne flytte direkte inn i den nye boligen, uten selv å måtte svinge malepenselen. Med mindre kjøperen er på jakt etter andre farger enn hvit. Å male boligen, slik at den fremstår med friske hvite vegger, uten stygge hull etter spiker og skruer, er derfor den enkleste måten å heve nivået i boligen på.
I stylistens øyne er mørke paneltak en klokkerklar avtaledreper. De bør under alle omstendigheter males hvis du vil selge, og hvis du blir boende, vil du oppleve en kjempeforandring.
3. Gulv merkes
Akkurat som veggene skal være friske og hvite, er det viktig at gulvene i boligen ser lekre ut. Skitne gulvtepper og nedslitt vinyl selger ikke. Hvis du ikke kan rense, slipe eller rengjøre gulvene til et fornuftig nivå, bør du vurdere et nytt gulvteppe, montere et billig klikkgulv eller linoleum. Linoleum er likevel i den forbindelse siste prioritet. Sjekk særlig de gangarealene som er spesielt utsatt for mye slitasje; entré, kjøkken og bad. Spesielt etter en lang vinter med tungt og vått fottøy, kan gulvet i entreen ha fått hard medfart.
4. Kjøkkenet kan løftes
Det lønner seg sjelden å bytte til nytt kjøkken før du skal selge, hvis det da ikke er fullstendig nedslitt. Men med litt kjærlig omtanke på noen utvalgte elementer kommer du langt. Skift eventuelt benkeplaten, slip den, eller gi den pigmentert olje. Sett nye grep på skapdørene, eller vurder å bytte bare dørene.
Kjøkkenet på undersiden, har stylisten frisket opp slik at det var klart for salg. Før var ikke kjøkkenet spesielt spennende, og selgeren ønsket å gi rommet et løft uten å ofre en formue. Ved å skifte benkeplater, male rekken av marmorfliser, fjerne et par skap og male vegg og tak, ble kjøkkenet mye mer vennlig og luftig å se på. Løsningen er mye billigere enn å skifte ut hele kjøkkenet.
5. Smådetaljene er veldig viktige
Gå over boligen, og avdekk alle de småreparasjonene du ikke har fått fikset. Hvis det er mange irriterende, halvferdige løsninger, gir det et overordnet inntrykk av at du ikke passer godt på boligen. Da begynner kjøperen å fundere på om det også kan være flere ting som ikke er helt bra. Husk at du sikkert er blitt “hjemmeblind”. Vurder å be en annen om å gjennomgå boligen med nye øyne.
Sjekkliste:
- Knekte fliser på gulv og vegg i kjøkken, gang og bad.
- Gamle skitne stikkontakter – vask dem, eller skift dem ut.
- Skapdører som henger eller sitter skjevt i forhold til hverandre.
- Spotter i taket, som er falt ned og kanskje henger i ledningen.
- Lister som mangler. Få satt dem på, både i taket og ved gulvet.
- Dører og dørhåndtak som ikke er like i hele boligen.
- Spor etter hundekrafsing på vegger, lister og dører.
- Fuktflekker på vegger.
- Slitte fuger rundt badekar, håndvask eller dusjhjørne.