Få full Wifi-dekning

Har du problemer med internettdekningen i enkelte rom? Da får du her tre redningsplanker, som sikrer deg Wifi-signal i hele boligen.

Det er frustrerende når musikken er full av hull, eller printeren ikke reagerer, fordi Wifi-signalet er for svakt i deler av huset.

Og frustrasjonene stiger i takt med at flere og flere enheter krever internettilgang. For da skal det være full Wifi-dekning i alle rom, fra soverom til kjøkken og bad.

Men før du begynner å frese spor i alle veggene for å legge inn kabler, bør du vurdere om mindre inngrep løser problemet. Riktig nok er en kablet løsning til alle enheter den sikreste måten å få full dekning på, men i praksis er det sjelden optimalt å gjøre om hele huset til en byggeplass. Sats heller på sterke Wifi-signaler.

Tre sikre veier til sterkt Wifi

Avhengig av størrelsen på huset eller leiligheten du har, kan du velge mellom tre løsninger.

Den ene handler om ruteren din, som kanskje er for svak. I en mindre leilighet kan en ny ruter være løsningen.

Bor du i et hus, må du sannsynligvis gjøre litt mer – enten med en repeater eller med den ultimate Wifi-løsningen: et seriekoblet mesh-nettverk.

Skift ruter

Det er opplagt å bytte ut ruteren som internett­leverandøren sendte deg da du bestilte internettabonnementet ditt. En ny ruter med flere antenner sikrer bredere dekning. Den er også laget for å tåle tung nettverkstrafikk.

Bor du i en mindre bolig, for eksempel en leilighet med to eller tre rom, kan du sannsynligvis løse problemer med nettverksdekningen ved å investere i en ny og bedre ruter. Ruteren som internettleverandøren sender deg når du bestiller nytt internett er ikke alltid helt topp. Noen leverandører sender en ny ruter gratis hvis du spør dem, men vil du være helt sikker på en stabil og rask dekning, er en investering i en moderne ruter verdt pengene.

De fleste nye rutere har flere eksterne antenner, som forbedrer rekkevidden på signalet. Bor du i en mindre leilighet eller i et hus på ett plan, skal antennene vippes opp for å forbedre signalet.

Vippes antennene vannrett, forsterkes dekningen oppover og nedover, noe som er godt egnet til boliger i flere etasjer.

I denne artikkelen bruker vi en ny ruter til å forbedre dekningen i en helt vanlig toroms leilighet.

Pris: En god trådløs ruter fås fra rundt 1000 kroner.

Mange antenner forbedrer dekningen. En ruter med mange nettverks­porter er en fordel hvis du har mye utstyr som skal kobles til den.

FØR

Vi brukte en ny og moderne ruter til å løse dekningsproblemene i en liten toroms leilighet. Signalet var spesielt dårlig i kjøkkenet, som er lengst vekk fra ruteren.

Etter

En ny ruter med flere antenner gjorde at kjøkkenet, som tidligere var rødt som følge av dårlig dekning, fikk bedre forbindelse til det trådløse nettverket.

Forleng signalet med en repeater

En repeater, også kjent som en extender, kan brukes til å forlenge signalet i et trådløst nettverk. Det er en enkel løsning til å få god nettverksdekning i et bestemt rom i huset eller leiligheten, og en repeater koster ikke all verden. Den er spesielt nyttig hvis du for eksempel har en smart-TV på soverommet og derfor har bruk for bedre dekning nettopp der.

Noen repeatere er også utstyrt med antenner, som forsterker den trådløse forbindelsen ytterligere. Det er de du bør gå etter. Uansett er det smart å velge en repeater som er utviklet av det samme selskapet som står bak ruteren din. Da er du sikker på at alt spiller optimalt sammen.

I denne artikkelen løser vi dekningsproblemer i en mellomstor bolig ved å installere en repeater.

Pris: En repeater fås fra litt under 500 kroner.

Repeateren forlænger signalet i det rum, den er placeret i. Ikke i hele huset. Placér repeateren højt i rummet, ikke nær gulvet. Husk, at repeateren kræver konstant strømtilslutning.

Repeateren forlenger signalet i det rommet den er plassert. Ikke i hele huset. Plasser repeateren høyt i rommet. Ikke nær gulvet. Husk at repeateren krever konstant strømtilkobling.

Før

I en leilighet er et av rommene avskjermet fra ruteren bak hele to bærende vegger. Det gjør forbindelsen til nettet dårlig i rommet. Problemet ble løst med en repeater.

Etter

Den grønne fargen dominerer nå rommet som tidligere hadde store problemer med å få forbindelse til det trådløse nettverket i leiligheten.

Spre ut nettverket med mesh

Den ultimate løsningen på dårlig nettverksdekning i en bolig, er et mesh-nettverk. Ved hjelp av tre eller flere nettverksenheter kan du sikre stabil dekning i hele boligen – også selv om du bor i et stort hus. Enhetene er i bunn og grunn sendere, som innbyrdes kobles trådløst sammen og dermed fungerer som et samlet nettverk.

Mesh-nettverket sørger for at utstyret ditt alltid er koblet til den beste forbindelsen helt automatisk, når du beveger deg gjennom huset. Noen nettverk veksler også mellom 2,4-GHz- og 5-GHz-båndet, og bruker det frekvensbåndet som er minst belastet.

Vi har brukt mesh-nettverket som løsningen på dårlig nettverksdekning i en større enebolig.

Pris: Regn med å gi cirka 2500 kroner for et sett som dette.

Du kan alltid utvide med flere enheter hvis du har behov for det. Med tre enheter vil de fleste hus være dekket. Med nettverksuttak kan du koble til utstyr med kabel langt fra ruteren.

Før

I en enebolig var det problemer med dekningen spesielt på kjøkkenet. I det hele tatt haltet forbindelsen utenfor kontoret. Derfor satte vi opp et mesh-nettverk.

Etter

Mesh-nettverket sikret at røde områder ble fullstendig eliminert, og flere gule områder ble erstattet med grønne farger.

    Akkurat nå leser andre ...