4 enkle snarveier til et bedre trådløst nett

Livet er for kort til dårlig trådløst internett. Med en liten innsats, kan du fint få et stabilt og godt trådløst nett i alle husets rom. Her er fire enkle løsninger, som koster fra ingenting til cirka 5000 kroner.

Wifi: Få bedre wifi i huset

Streamer du film og surfer på nettet mens barna spiller online, kan det være nok til å gjøre nettet tregt og ustabilt.

Trådløst nettverk er blitt nesten like viktig som strøm og varme i huset. Men mange kjemper forgjeves for å få internett til å rekke ut i alle rommene i huset.

Det kan det være mange grunner til. Det kan for eksempel hende det trådløse utstyret ikke lenger er godt nok til familiens internettbruk.

Hvis det ikke er noe galt med utstyret, kan ujevne signaler og dårlig rekkevidde skyldes en dårlig plassering av ruteren. Etasjer, vegger og inventar kan ta brodden av selv et kraftig signal. Det skaper særlig problemer i store hus.

Slik får du bedre nettverk

Uansett hva årsaken til den dårlige dekningen på det trådløse nettet ditt er, finnes det flere metoder som kan løse problemet. Og det trenger verken være vanskelig eller koste penger. Noen ganger løser en ny ruter hele problemet.

Sjekk med nettverksleverandøren om du har riktig forbindelse til ditt behov. Hvis du bestilte nettverksabonnementet for mange år siden, kan du ofte oppgradere til et raskere abonnement gratis eller for noen få kroner ekstra.

1. Plassering: få det beste ut av nettverksutstyret ditt

En overdimensjoneret svart boks med kraftige antenner og kabler pynter ikke akkurat i stua. Derfor er det fristende å skjule nettverksruteren i et skap, under et møbel eller i kjelleren. Men det gjør bare det trådløse signalet svakere, og dermed får du problemer med både rekkevidde, stabilitet og styrke. De trådløse signalene skal kunne sendes og mottas så uhindret som mulig for at de skal være effektive.

Bare det å flytte ruteren fra gulvet og opp på en hylle i synshøyde, kan forbedre signalet betydelig.

  • Jo mer sentralt du kan plassere ruteren, desto bedre.
  • Juster antennene på ruteren. Bruk appen Wi-Fi Analyzer til å se hvilke posisjoner som har den største effekten på det trådløse signalet.
  • Unngå å sette ruteren i et skap, under et bord, i et lite rom omgitt av tykke vegger eller inn mot speil eller vinduer.

FLYTT TRÅDLØST UTSTYR

Sørg for at ruteren ikke står for tett på forstyrrende elementer, for eksempel TV, tykke vegger, speil eller vinduer.

De trådløse signalene skal kunne vandre uforstyrret.

2. Oppgradering: Bytt ut den gamle ruteren

Hvis ruteren du bruker er noen år gammel, har den sannsynligvis vanskelig for å henge med på behovene du har for film, musikk og annet du bruker internett til.

Nettleverandøren din vil i mange tilfeller gjerne sende deg en ny og bedre ruter - gratis. Gjør leverandøren oppmerksom på at den gamle ruteren ikke fungerer lenger. Blir du avkrevd noen hundrelapper, er det ofte også verdt det.

Det er fortsatt billigere enn å kjøpe en ruter som skal kobles til det gamle modemet. Til gjengjeld får du den nyeste teknologien og mange funksjoner. For en tusenlapp kan du få en glimrende ruter, som kan håndtere alt det trådløse utstyret ditt.

AUTOMATISK KANALSKIFT

En ruter av nyere dato kan justeres til automatisk å finne den trådløse sendekanalen som forstyrres minst av naboenes rutere. Manualen forteller deg hvordan du skifter kanal og frekvens i ruterens innstillinger.

3. Trådløs forlenger: Enkel og billig forbedring med en wi-fi-extender

Vil du ha nettsignaler langt unna plasseringen til ruteren, eller har du et stort hus, kan du forlenge eller forsterke signalet med en wi-fi-extender. Det er en enkel og billig metode for å få det trådløse signalet ut i områder der ruteren ikke dekker godt nok.

Sett wi-fi-extenderen i en stikkontakt i nærheten av ruteren. Trykk på ruterens WPS-knapp (knappen med to piler), og hold den inne i fem-åtte sekunder.

Trykk deretter på WPS-knappen på extenderen, og hold den inne i noen sekunder. Kort etter vil en LED-lampe signalisere at den er koblet til nettverket.

Logg på nettet til extenderen fra en PC eller en mobiltelefon. Passordet står på enheten eller i manualen. Du kan eventuelt endre passordet senere.

4. Den optimale løsningen: Enkelt nettverk - perfekt til et stort hus

Mesh-enhetene bør plasseres så de står fritt fremme. Sett dem der du vil ha dekning, men innenfor en annen enhets rekkevidde.

Mesh er navnet på et nettverkssystem som er enkelt å installere og lekende lett å bruke. Det kan dekke selv store hus med en velsmurt trådløs nettforbindelse.

Systemet består av to eller flere enheter, som kan plasseres rundt omkring i hjemmet. Det smarte er at det kun opprettes ett nettverksnavn, uansett hvor mange meshenheter du kobler til.

Ved installeringen, følger du guiden som passer til systemet, og som kan lastes ned til en mobiltelefon.

Et mesh-system kan utgjøre en stor forskjell for et trådløst nettverk.

SJEKK HASTIGHETEN PÅ NETTET

Du kan teste hvor rask internettforbindelsen din er. Koble en PC med kabel direkte til modemet, gå inn på siden under og klikk på “GO”: www.speedtest.net.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innredning