Fra kaldt loftsrom til varm hems

Mange eldre hus har gode kvadratmeter under taket, som du lett kan gjøre om til en hems.

Hems

Åpner du en flat himling, får du plass til å bygge en hems under taket. Her har hemsen en åpen spilevegg ut mot rommet. Sperrene er også frilagt – det får rommet til å virke større.

Bygger du en hems, får du ekstra kvadratmeter i huset – uten å bygge på. Her får du en beskrivelse av hvordan du kan gripe det an. Vi har samlet det i et skjema, som gjør prosjektet mer oversiktlig. Det er delt opp i følgende arbeidsprosesser:

  • Forberedelse
  • Riving
  • Konstruksjon
  • Loft
  • Isolering
  • Strøm
  • Gips og maling
  • Hems

Her får du en vurdering av hvilken del av arbeidet du vil kunne gjøre selv, og hvor det er smart å rådføre seg med en håndverker. Du får overslag på hvor mye de forskjellige delene av prosjektet koster – både hvis du gjør det selv (altså kun materialpriser), og hvis jobben skal gjøres av en profesjonell. Det er også informasjon om hvilke regler du må forholde deg til.

Hvis du har et hus med flat himling innendørs, men helling på taket på utsiden, har du muligens også et loftsrom som kanskje ikke blir utnyttet optimalt.

Mangler du plass i huset, kan du vurdere å utnytte dette loftsrommet. Det kan du gjøre ved å åpne himlingen på for eksempel et lite soverom. Da kan du bygge en hems på det tidligere loftet over det tilstøtende rommet.

Dermed får rommet i praksis flere kvadratmeter, fordi det kan lages sengeplass på loftet – altså på den nye hemsen. Det vil også frigi en masse gulvplass i soverommet når sengen flyttes opp på hemsen.
Avhengig av husets takkonstruksjon, kan det også gi en god effekt å frilegge et par sperrer. Frilagte sperrer gir nemlig en fornemmelse av et større rom, også selv om det ikke gir flere kvadratmeter – i tillegg gir det rommet sjarm og karakter.

Problem

Rommene er ikke særlig store. Et problem som ofte ses i eldre hus.

Løsning

Loftet utnyttes til å skape mer plass. Det lages en hems oppå det tilstøtende rommet, der sengen kan plasseres. Det gir ekstra gulvplass.

Multimedia

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Innredning