Video
Lett
Vanskelig

Er tappingen skadet, kan du forsterke sammenføyningene med noen nye plugger.

NYTT LIM:

1. Slå stolen forsiktig fra hverandre med en gummihammer

Det er sjelden nok å løsne en enkelt sammenføyning, og det er bedre å lime en sammenføyning for mye enn en for lite. Du kan også bruke en vanlig hammer på en slagkloss.

2. Alt gammelt lim fjernes fra tapper og hull

og de smøres med nytt lim. Skrap først sammenføyningene med et hoggjern, og slip deretter alle flatene med grovt slipepapir slik at det nye limet – et vanlig pva-snekkerlim – sitter godt.

3. Spenn sammen de limte sammenføyningene

– så mange som mulig på en gang. Sett store tvinger på alle sammenføyningene, og la dem sitte et døgns tid. TIPS: Her bruker vi spenntvinger, men du vil få større press med skrutvinger.

NYE PLUGGER:

4. Er tappen knekt

forsterkes sammenføyningen med treplugger. Avhengig av dimensjonene bruker du 6 eller 8 mm plugger – gjerne to i hver sammenføyning. Bor først helt vinkelrett ned i ryggens loddrette del i halv plugglengde.

5. Pluggmarkøren viser hvor du skal bore i emnet

De små pluggene av metall stikkes ned i hullene i den loddrette delen, og delen over trykkes ned slik at det blir merker der du skal bore. Her borer du 3 mm dypere enn pluggens halve lengde.

6. Plugger og sammenføyninger smøres med lim

og delene monteres. Pluggene bankes først i bunn i de korte hullene med lim, deretter trykkes stykket over på plass. Alt spennes sammen mens limet tørker, evt. med ei båndtvinge.