Ny stue for 10.000 kroner

For en overkommelig sum med penger, kan du renovere stuen fra gulv til tak, med et klassisk, lekkert og tidsriktig resultat. Velger du ny gipshimling, laminatgulv og pussede vegger, kan du flotte deg med en ny peis med svart skifer – og likevel holde deg under 10.000 kroner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 uker
Pris
10.000 kroner.
FORVANDLING – ny stue for 10.000,-

ETTER: Stuen er modernisert fra gulv til tak med nye materialer.

Intro

Mange ville nok hatt vanskelig for å se mulighetene i et hus fra 70-tallet, der alle veggene i stuen var av hvite murstein, inkludert den murte peisen midt på den ene veggen. Men ikke eierne av dette huset, som så mulighetene for å lage en drømmestue, modernisert fra gulv til tak, med nye materialer på alle flater.

Ny stue for 10.000 kroner – slik så stuen ut før den store forvandlingen.

FØR: Slik så stuen ut før den store forvandlingen. Alle veggene var av hvite murstein, inkludert den murte peisen.

Renovering på budsjett

Nå var det ikke bare stuen som var litt gammeldags, men hele huset trengte en gjennomgripende modernisering for å kunne leve opp til den unge familiens boligdrøm. De ville derfor at utgiftene til renovering av stuen skulle holdes på et minimum, ettersom resten av huset også skulle renoveres.

Likevel gjennomgikk stuen en ganske stor forvandling, selv om de holdt seg under 10.000 kroner for jobben.
Det skyldes selvfølgelig også at familien sto for renoveringen selv. Huseierne hadde ikke de store erfaringene med gjør det selv-arbeid, før de kjøpte dette renoveringsklare 70-tallshuset. Men det har de nå, for de kastet seg ut i alle oppgaver med krum rygg, og har selv laget både nytt gulv, tak og vegger i den nye stuen – i en overbevisende debut for ferske gjør det selv-ere!

Følg den store forvandlingen

I denne gjør det selv-veiledningen kan du se hvordan den gamle stuen renoveres fra gulv til tak. Det er ingenting som er vanskelig i dette prosjektet. Det krever litt øvelse å pusse murvegger, men du kommer fort inn i det. Du kan lese mer om materialene du skal bruke til renoveringen, i tillegg til at vi trinn for trinn også viser hvordan du:

 • fyller det åpne rommet over peisen med porebetongplater
 • pusser veggene
 • limer skiferstein på peisen

Veiledning

01
Porebetongplater fyller ut over peisen 4 Trinn

Over peisen er det et åpent rom som skal fylles ut, slik at den fremskutte veggen med peisen blir enklere. Den jobben ordnes med porebetongplater. Da kan veggen pusses til en jevn flate, som kan kles med naturstein. Porebetongplatene er forholdsvis store, og de er enkle å skjære til. Det skal derfor ikke brukes særlig mange for å fylle ut hullet. Platene skjæres til med en grovtannet sag, og limes sammen med et eget lim for pore-betong. Platene settes i forband, for å styrke konstruksjonen. Platene fås i forskjellige standardstørrelser og -tykkelser, og er mest kjent under navnet siporex.

1

Porebetongen sages til med en stortannet sag, som er beregnet til oppgaven.

2

Smør lim på kanter og underlag. Bruk en spesiell tannsparkel, som passer i bredden og fordeler limet jevnt.

3

Slå i bølgespiker for å styrke sammenføyningene. Platene kan også festes til veggen med vinkelbeslag.

4

Lager du kiler i platene, det enklere å få platene på plass i endene og mot taket.

02
Veggene pusses 4 Trinn

Før det kan settes opp skiferpanel på peisveggen, skal den pusses til en jevn flate. Først fylles fugene i mursteinsveggen, deretter pusses det, typisk med to lag puss. Vi anbefaler multipuss til oppgaven, fordi den er enkel å jobbe med og har god vedheft mot underlaget.

1

Pussen trekkes på nedenfra og opp med en bred sparkel. Det første laget skal være litt tynt. Puss vått i vått.

2

Veggen fuktes før det andre laget. Det sikrer at pussen hefter bedre og ikke tørker for raskt. Bruk en murkost og rent vann.

3

Trekk på det andre pusslaget så jevnt som mulig. Mørtelen her skal være litt tykkere, og trekkes best på med et stålbrett nedenfra og opp.

4

Pussen glattes med et pussebrett, når overflaten har tørket litt og har begynt å skifte farge. Brettet fuktes i rent vann. Beveg det roterende.

03
Skiferpanel limes på peisen 6 Trinn

Når peisen er pusset som de øvrige veggene i stuen, skal den kles med veggfliser med naturstein - kløyvd, svart skifer i avlange stykker, som settes opp som lange strimler. Det er ikke tilfeldig at valget falt på skifer. I tillegg til å være pent, rustikt og moderne, holder skiferpanelet også på varmen, slik at hele veggen, og dermed hele stuen, er varm lenge etter at flammene i peisen har slukket.

Du skal ha en fast, rett bunn å sette opp skiferen på. Det er viktig at du begynner riktig, med en helt vannrett første rekke, ettersom den blir utgangspunktet for de resterende rekkene.

Skiferpanelet settes opp med flislim, som smøres på veggen i mindre porsjoner om gangen. Steinene skal plasseres helt tett, uten en fuge mellom. Når alle steinene er satt opp, er veggen ferdig. Du må dog fuge med en akrylfugemasse rundt i kantene mot taket og veggene for å få en pen finish.

1

Sett opp en list,hvis det ikke er en fast og rett bunn der flisene skal begynne. Sørg at listen er 100 % i vater før du skrur den midlertidig fast. Bland flislim, og smør det på veggen i passe små felt om gangen.

2

Sett opp den første rekken skiferpanel mot trelisten. Sørg for at alle panelene trykkes godt på plass i limet på hele flaten.

3

Den neste rekken stein settes opp. Den plasseres helt tett inn mot den første rekken, ettersom det ikke skal være noen fuge mellom steinene. Det er ikke nødvendig å sette opp skiferpanelene i forband.

4

Steinene kappes til i endene med en vinkelsliper. Det kan være hardt arbeid for vinkelsliperen, så det er en god idé med en sterk og ny skive. Husk å bruke støvmaske, hørselvern og vernebriller.

5

La steinene på forsiden stikke litt utover hjørnet, slik at de flukter presist med steinene på den tilstøtende veggen. Det gir den peneste sammenføyningen.

6

Dermed er veggen ferdig. Det skal fuges med akrylfugemasse rundt i kanten langs vegg og tak for å lage en pen avslutning.

Materialer

 • Porebetongplater
 • Pussmørtel
 • Gipsplater
 • Armering
 • Sparkelmasse
 • Maling
 • Skumunderlag
 • Klikkgulv i laminat
 • Skiferpane
 • Flislim
 • Akrylfugemasse

Tidsforbruk

Cirka 2 uker, inkludert tørketid.

Pris

Regn med inntil 10.000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det er ingen vanskelige ting i dette prosjektet. Pussing krever litt øvelse, men det lærer du raskt.

Video

TEKNIKK: Bygg med porebetong

Med en limskje går det fort, og sammenføyningen blir tett.

TEKNIKK: Porebetong – innklemte plater

Med skrådelte plater blir sammenføyningen sterkere.

TEKNIKK: Porebetong – festing av plater

Bølgespiker og vinkelbeslag sikrer en sterk konstruksjon

Tips & Triks

Materialene til renoveringen

MURVEGGENE er pusset og malt hvite. Først ble fugene mellom mursteinene fylt opp, slik at veggene fikk en plan flate som kunne nøye seg med ett lag puss, før de til slutt ble malt. Her er det brukt en pussmørtel som det var mye av til overs etter et annet prosjekt. Men skal du kjøpe ny pussmørtel, kan multipuss være et godt valg. Den er enkel å jobbe med og kan brukes på mange forskjellige typer underlag. Resultatet blir en flott, robust pusset vegg. Multipuss er dog en dyrere løsning enn vanlig pussmørtel.

TAKET er kledd med gipsplater, som gir en helt glatt flate. Gipsplater settes opp på et treskjelett som er tilpasset bredden på gipsplatene. Platene legges i for band, og alle skjøter mellom platene skal armeres før de oversparkles, slipes, sparkles igjen og slipes til slutt før de males. Gipsplater er en enkel, klassisk og ganske rimelig løsning til ny himling.

GULVET er et nytt klikkgulv i laminat. Det er lagt oppå det gamle flisgulvet, der det først er lagt ut et skumunderlag, slik at det nye gulvet ikke kommer til å “klapre”. Et klikkgulv er enkelt å legge. Velger du laminat, får du et slitesterkt gulv. Samtidig er laminatgulv blant de billigste gulvtypene som finnes på markedet.

PEISEN er kledd med skiferpanel - svarte skiferstein som holder på varmen og bryter de store, hvite flatene i stuen. Steinene er samlet i lange “strimler”, som settes opp i flislim som smøres på peisen. Når stei nene er satt opp, er peisen ferdig, for det skal ikke fuges mellom denne typen fliser. Skiferpanelene var det dyreste materialet til denne renoveringen. Prisen er cirka 500 kroner per kvadratmeter for bare panelet - i tillegg kommer flislimet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Innredning