Intro
Veiledning
01
Porebetongplater fyller ut over peisen
4
Trinn
Over peisen er det et åpent rom som skal fylles ut, slik at den fremskutte veggen med peisen blir enklere. Den jobben ordnes med porebetongplater. Da kan veggen pusses til en jevn flate, som kan kles med naturstein. Porebetongplatene er forholdsvis store, og de er enkle å skjære til. Det skal derfor ikke brukes særlig mange for å fylle ut hullet. Platene skjæres til med en grovtannet sag, og limes sammen med et eget lim for pore-betong. Platene settes i forband, for å styrke konstruksjonen. Platene fås i forskjellige standardstørrelser og -tykkelser, og er mest kjent under navnet siporex.
Smør lim på kanter og underlag. Bruk en spesiell tannsparkel, som passer i bredden og fordeler limet jevnt.
Slå i bølgespiker for å styrke sammenføyningene. Platene kan også festes til veggen med vinkelbeslag.
02
Veggene pusses
4
Trinn
Før det kan settes opp skiferpanel på peisveggen, skal den pusses til en jevn flate. Først fylles fugene i mursteinsveggen, deretter pusses det, typisk med to lag puss. Vi anbefaler multipuss til oppgaven, fordi den er enkel å jobbe med og har god vedheft mot underlaget.
Pussen trekkes på nedenfra og opp med en bred sparkel. Det første laget skal være litt tynt. Puss vått i vått.
Veggen fuktes før det andre laget. Det sikrer at pussen hefter bedre og ikke tørker for raskt. Bruk en murkost og rent vann.
Trekk på det andre pusslaget så jevnt som mulig. Mørtelen her skal være litt tykkere, og trekkes best på med et stålbrett nedenfra og opp.
03
Skiferpanel limes på peisen
6
Trinn
Når peisen er pusset som de øvrige veggene i stuen, skal den kles med veggfliser med naturstein - kløyvd, svart skifer i avlange stykker, som settes opp som lange strimler. Det er ikke tilfeldig at valget falt på skifer. I tillegg til å være pent, rustikt og moderne, holder skiferpanelet også på varmen, slik at hele veggen, og dermed hele stuen, er varm lenge etter at flammene i peisen har slukket.
Du skal ha en fast, rett bunn å sette opp skiferen på. Det er viktig at du begynner riktig, med en helt vannrett første rekke, ettersom den blir utgangspunktet for de resterende rekkene.
Skiferpanelet settes opp med flislim, som smøres på veggen i mindre porsjoner om gangen. Steinene skal plasseres helt tett, uten en fuge mellom. Når alle steinene er satt opp, er veggen ferdig. Du må dog fuge med en akrylfugemasse rundt i kantene mot taket og veggene for å få en pen finish.
Sett opp en list,hvis det ikke er en fast og rett bunn der flisene skal begynne. Sørg at listen er 100 % i vater før du skrur den midlertidig fast. Bland flislim, og smør det på veggen i passe små felt om gangen.
Sett opp den første rekken skiferpanel mot trelisten. Sørg for at alle panelene trykkes godt på plass i limet på hele flaten.
Den neste rekken stein settes opp. Den plasseres helt tett inn mot den første rekken, ettersom det ikke skal være noen fuge mellom steinene. Det er ikke nødvendig å sette opp skiferpanelene i forband.
Steinene kappes til i endene med en vinkelsliper. Det kan være hardt arbeid for vinkelsliperen, så det er en god idé med en sterk og ny skive. Husk å bruke støvmaske, hørselvern og vernebriller.
La steinene på forsiden stikke litt utover hjørnet, slik at de flukter presist med steinene på den tilstøtende veggen. Det gir den peneste sammenføyningen.
Materialer
- Porebetongplater
- Pussmørtel
- Gipsplater
- Armering
- Sparkelmasse
- Maling
- Skumunderlag
- Klikkgulv i laminat
- Skiferpane
- Flislim
- Akrylfugemasse
Tidsforbruk
Cirka 2 uker, inkludert tørketid.
Pris
Regn med inntil 10.000 kroner.
Vanskelighetsgrad
Det er ingen vanskelige ting i dette prosjektet. Pussing krever litt øvelse, men det lærer du raskt.
Video
Tips & Triks
Materialene til renoveringen
MURVEGGENE er pusset og malt hvite. Først ble fugene mellom mursteinene fylt opp, slik at veggene fikk en plan flate som kunne nøye seg med ett lag puss, før de til slutt ble malt. Her er det brukt en pussmørtel som det var mye av til overs etter et annet prosjekt. Men skal du kjøpe ny pussmørtel, kan multipuss være et godt valg. Den er enkel å jobbe med og kan brukes på mange forskjellige typer underlag. Resultatet blir en flott, robust pusset vegg. Multipuss er dog en dyrere løsning enn vanlig pussmørtel.
TAKET er kledd med gipsplater, som gir en helt glatt flate. Gipsplater settes opp på et treskjelett som er tilpasset bredden på gipsplatene. Platene legges i for band, og alle skjøter mellom platene skal armeres før de oversparkles, slipes, sparkles igjen og slipes til slutt før de males. Gipsplater er en enkel, klassisk og ganske rimelig løsning til ny himling.
GULVET er et nytt klikkgulv i laminat. Det er lagt oppå det gamle flisgulvet, der det først er lagt ut et skumunderlag, slik at det nye gulvet ikke kommer til å “klapre”. Et klikkgulv er enkelt å legge. Velger du laminat, får du et slitesterkt gulv. Samtidig er laminatgulv blant de billigste gulvtypene som finnes på markedet.
PEISEN er kledd med skiferpanel - svarte skiferstein som holder på varmen og bryter de store, hvite flatene i stuen. Steinene er samlet i lange “strimler”, som settes opp i flislim som smøres på peisen. Når stei nene er satt opp, er peisen ferdig, for det skal ikke fuges mellom denne typen fliser. Skiferpanelene var det dyreste materialet til denne renoveringen. Prisen er cirka 500 kroner per kvadratmeter for bare panelet - i tillegg kommer flislimet.