Mer plass i entreen
Bruk baksiden
Lim speilet på en treplate, bygg en ramme, og sett fast speilet på veggen med heng sler. Baksiden kan utnyttes til oppbevaring av nøkler, magasiner og andre småting.
Begynn med skoene
Din største fiende i kampen om å holde orden i entreen er familiens mange sko. De skal vekk fra gulvet. Ved å bygge et skomøbel av rør, får du en enkel rominndeling med plass til en masse sko - og vesker, luer og mye annet som opptar plass.
Skapdør med utvendig oppbevaring
Ved å lage et skjult, innebygget skap med skyvedører, får du plass til både sko, yttertøy og mange av de tingene som du ellers ikke vet hvor du skal gjøre av. For eksempel støvsugeren, strykebrettet eller vaskekosten. Her er fronten på skapet i tillegg utnyttet med knagger og hyller til jakker og sko. Da er det vanskelig å utnytte plassen noe særlig mye bedre.
Bygg på
Noen ganger er det bare ikke mer plass å utnytte. Men likevel finnes det gode råd. En kollega i redaksjonen valgte for eksempel å bygge en ekstra entré utenpå den gamle.
Utnytt høyden
Mange entreer har stor takhøyde, der det er opplagt å hente en ekstra kvadratmeter eller to.
Her er skapene bygget helt til taket. Over døren er det bygget en hylle til noen av de tingene du ikke bruker så ofte. Stigen kan dessuten oppbevares på veggen, slik at den ikke opptar plass når den ikke brukes.
Mer plass på kjøkkenet
Har du plass nok på kjøkkenet, er du en av de få. Alle vi andre kan finne en rekke gode ideer til mer plass her.
Sammenleggbar spiseplass
Bruker du kun sjelden spisebordet ditt, kan du fjerne det helt og lage en sammenleggbar utgave i stedet. Dette bordet er laget av en 22 mm MDF-plate, som skrus fast på en dreibar rundstokk.
Den bærende rundstokken skrus fast under bordplaten og monteres på veggen i beslag som tillater den å svinge rundt.
Utnytt sokkelen
Sokkelskuffer er en smart måte å hente plass i kjøkkenet på. I tillegg er de enkle å lage selv. Fronten skal bare byttes ut med en frontramme med plass til skuffer. Beina på den nye frontrammen skal plasseres rett utenfor beina på kjøkkenmodulene.
Klem inn en ekstra hylle
Høyden i kjøkkenskapene stemmer sjelden overens med det du vil ha i skapene. Har du noen centimeter til overs i toppen, kan du montere en liten trådhylle til matpapir og annet.
Smart skap til maskinene
Bygg et skap under kjøkkenhyllen til brødristeren, miksmasteren og kaffemaskinen. Bygger du inn en stikkontakt i skapet, slipper du rotet med ledninger på kjøkkenbenken.
Heng opp glassene
Ofte er det de små detaljene som gjør kjøkkenet til en oversiktlig arbeidsplass. Denne ideen med opphengte glass, er hentet fra restaurantbransjen, men den er like praktisk i kjøkkenet hjemme hos deg. I tillegg er løsningen plassbesparende.
Mer plass på soverommet
På soverommet skal det letes høyt og lavt - under sengen og oppå skap - for å finne den ekstra plassen du trenger.
Bokhylle i sengegavlen
En av våre lesere med skråtak i soverommet har valgt å flytte sengen litt ut fra veggen for å utnytte plassen med en hylle i sengegavlen. Det gir både mer plass i sengen og mer plass til oppbevaring. Det er smart tenkt, og ideen fungerer også hvis du ikke har skråtak eller -vegg.
Flytt sengen til hemsen
Ved å heve sengen får du mulighet til å utnytte plassen under sengen optimalt. Er det høyt nok til taket, kan du vurdere å bygge en hems. Da får du plassoptimering på sitt beste.
Klappseng
Skal soverommet også kunne fungere som for eksempel kontor, er sengen ofte i veien. En hjemmebygget klappseng er smart og gir fort 3,5m² ekstra plass.
Bygg skapvegg
Det finnes et hav av flotte skapløsninger du kan kjøpe ferdige. Men vil du unngå spillplass over og ved siden av skapet, er det opplagt å bygge en skapvegg selv. I byggvarehusene finnes det mange forskjellige skinnesystem. De kan for eksempel monteres på skyvedører som du lager på dine egne mål.
Kjørelister monteres på gulvet og i taket. I byggvarehusene finnes forskjellige løsninger, som passer til de fleste behov.
Utnytt plassen under sengen
Med en skreddersydd seng utnyttes plassen optimalt. Under denne sengen har vi skyvedører på begge sider, samt en skuffemodul på midten som er like dyp som sengen.
Platene skjæres ut i 28 mm MDF-plater. Du kan velge å få byggvarehuset til å sage ut platene for deg. Da er sengen bare å sette sammen når du kommer hjem.
Noter til skyvedører skjæres ut med sirkelsag eller overfres. Lag tre snitt per not. Da er det enklere å rense fordypningen med et 6 mm stemjern.
Mer plass i verkstedet
En av de beste gavene gjør det selv-ere kan gi seg selv, er et ryddig og velfungerende verksted.
Hylle med ekstra plass til takstativet
En hylle under taket til for eksempel vinterdekk kan enkelt utvides til også å få takstativet til bilen av veien. Du skal bare skjære et skrått hakk i to bordbiter, slik at de kan dyttes inn på hyllen. I toppen lages det en fordypning til takstativet. Du skal forsikre deg om at bordene er minst 20-25 mm tykke. Ellers risikerer du at de blir ustabile sideveis.
Få styr på maskinene
Batteriverktøyet tar en del plass i de fleste gjør det selv-verksteder rundt omkring. Har du samtidig valgt å kjøpe maskiner fra forskjellige fabrikanter, med forskjellige ladere, er et hjemmebygget stativ med plass til maskiner, batterier, ladere og tilbehør veldig smart.
Strøm på rull
Den store rullen med kraftig ledning henges opp på veggen. Den sparer deg for mye krøll med løse ledninger, og de kraftige ledningene tåler de mange wattene til verktøyet. Ruller finnes også til kompressorens trykkluftsslange.
Få kontroll på håndverktøyet
Verktøytavlen er det ingen grunn til å bruke unødig tid på å bygge selv. Den kan kjøpes ferdig, og det tar ikke mange minutter å skru den opp på veggen i verkstedet. Verktøyholderne plasseres enkelt der det passer best til ditt behov.
Få tvingene unna
Skrutvinger har en lite hendig størrelse, og de tar ofte mer plass enn nødvendig. Med et stativ som dette, som kan henges opp i taket, får du ryddet dem bort, samtidig som de blir enklere å komme til.
Styr på lister, stokker og rør
Et stort papprør med en diameter på omkring 40 cm deles opp i fire rom. Det gjør det enkelt å sortere og få oversikt over for eksempel lister, rundstokker og kabelkanaler. Samtidig utnytter du taket og får frigjort mye plass på gulvet.