Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

25 ideer til smart oppbevaring

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det er en evig kamp å få organisert rot, få ryddet det unna og få plass til alle eiendeler. Du kan kjøpe et hav av oppbevaringsløsninger, men vil du utnytte plassen fullt ut, må du finne frem verktøykassen.

Aldri-mer-rot

Aldri mer rot- vi har samlet de beste plassløsningene til deg.

Vi har samlet noen av de beste forslagene til ekstra plass i gangen, kjøkkenet, soverommet og verkstedet. Vi viser deg:

  • 6 løsninger til gangen
  • 6 løsninger til kjøkkenet
  • 6 løsninger til soverommet
  • 7 løsninger til verkstedet

God fornøyelse!

Mer plass i entreen

Bruk baksiden

Lim speilet på en treplate, bygg en ramme, og sett fast speilet på veggen med heng sler. Baksiden kan utnyttes til oppbevaring av nøkler, magasiner og andre småting.

Begynn med skoene

Din største fiende i kampen om å holde orden i entreen er familiens mange sko. De skal vekk fra gulvet. Ved å bygge et skomøbel av rør, får du en enkel rominndeling med plass til en masse sko - og vesker, luer og mye annet som opptar plass.

Skapdør med utvendig oppbevaring

Ved å lage et skjult, innebygget skap med skyvedører, får du plass til både sko, yttertøy og mange av de tingene som du ellers ikke vet hvor du skal gjøre av. For eksempel støvsugeren, strykebrettet eller vaskekosten. Her er fronten på skapet i tillegg utnyttet med knagger og hyller til jakker og sko. Da er det vanskelig å utnytte plassen noe særlig mye bedre.

Bygg på

Noen ganger er det bare ikke mer plass å utnytte. Men likevel finnes det gode råd. En kollega i redaksjonen valgte for eksempel å bygge en ekstra entré utenpå den gamle.

Utnytt høyden

Mange entreer har stor takhøyde, der det er opplagt å hente en ekstra kvadratmeter eller to.

Her er skapene bygget helt til taket. Over døren er det bygget en hylle til noen av de tingene du ikke bruker så ofte. Stigen kan dessuten oppbevares på veggen, slik at den ikke opptar plass når den ikke brukes.

En lys idé

Bygger du høye hyller med innebygget lys i entreen, slår du to fluer i ett smekk. Samtidig som du får mer plass, kommer entreen også til å virke større på grunn av det ekstra lyset.

Mer plass på kjøkkenet

Har du plass nok på kjøkkenet, er du en av de få. Alle vi andre kan finne en rekke gode ideer til mer plass her.

Bordet tar nesten ingen plass når det er slått sammen.

Sammenleggbar spiseplass

Bruker du kun sjelden spisebordet ditt, kan du fjerne det helt og lage en sammenleggbar utgave i stedet. Dette bordet er laget av en 22 mm MDF-plate, som skrus fast på en dreibar rundstokk.

Den bærende rundstokken skrus fast under bordplaten og monteres på veggen i beslag som tillater den å svinge rundt.

Bordbeina skrus på en list som er hengslet på bordplatens underside ut mot forkanten. Når bordet slås sammen, klemmes beina fast i et beslag.

Utnytt sokkelen

Sokkelskuffer er en smart måte å hente plass i kjøkkenet på. I tillegg er de enkle å lage selv. Fronten skal bare byttes ut med en frontramme med plass til skuffer. Beina på den nye frontrammen skal plasseres rett utenfor beina på kjøkkenmodulene.

Klem inn en ekstra hylle

Høyden i kjøkkenskapene stemmer sjelden overens med det du vil ha i skapene. Har du noen centimeter til overs i toppen, kan du montere en liten trådhylle til matpapir og annet.

Smart skap til maskinene

Bygg et skap under kjøkkenhyllen til brødristeren, miksmasteren og kaffemaskinen. Bygger du inn en stikkontakt i skapet, slipper du rotet med ledninger på kjøkkenbenken.

Heng opp glassene

Ofte er det de små detaljene som gjør kjøkkenet til en oversiktlig arbeidsplass. Denne ideen med opphengte glass, er hentet fra restaurantbransjen, men den er like praktisk i kjøkkenet hjemme hos deg. I tillegg er løsningen plassbesparende.

Skjul rotet bak dører

Plassen over overskapene i kjøkkenet er altfor god til ikke å bli utnyttet, og du kan enkelt bygge nye skap som akkurat lukker igjen hullet mellom overskapet og taket.

Mer plass på soverommet

På soverommet skal det letes høyt og lavt - under sengen og oppå skap - for å finne den ekstra plassen du trenger.

Bokhylle i sengegavlen

En av våre lesere med skråtak i soverommet har valgt å flytte sengen litt ut fra veggen for å utnytte plassen med en hylle i sengegavlen. Det gir både mer plass i sengen og mer plass til oppbevaring. Det er smart tenkt, og ideen fungerer også hvis du ikke har skråtak eller -vegg.

Flytt sengen til hemsen

Ved å heve sengen får du mulighet til å utnytte plassen under sengen optimalt. Er det høyt nok til taket, kan du vurdere å bygge en hems. Da får du plassoptimering på sitt beste.

Klappseng

Skal soverommet også kunne fungere som for eksempel kontor, er sengen ofte i veien. En hjemmebygget klappseng er smart og gir fort 3,5m² ekstra plass.

Utvid skapet med skyvedører

Har du valgt å kjøpe et ferdig skap til soverommet, er det ofte en del uutnyttet plass oppå skapet. Det kan du utnytte ved å lage noen skyvedører.

Bygg skapvegg

Det finnes et hav av flotte skapløsninger du kan kjøpe ferdige. Men vil du unngå spillplass over og ved siden av skapet, er det opplagt å bygge en skapvegg selv. I byggvarehusene finnes det mange forskjellige skinnesystem. De kan for eksempel monteres på skyvedører som du lager på dine egne mål.

Kjørelister monteres på gulvet og i taket. I byggvarehusene finnes forskjellige løsninger, som passer til de fleste behov.

Hjul monteres i topp og bunn på din hjemmelagde skyvedør.

Skyvedøren kan kles med lekkert tapet, eller du kan male døren i den fargen du selv ønsker.

Utnytt plassen under sengen

Med en skreddersydd seng utnyttes plassen optimalt. Under denne sengen har vi skyvedører på begge sider, samt en skuffemodul på midten som er like dyp som sengen.

Platene skjæres ut i 28 mm MDF-plater. Du kan velge å få byggvarehuset til å sage ut platene for deg. Da er sengen bare å sette sammen når du kommer hjem.

Noter til skyvedører skjæres ut med sirkelsag eller overfres. Lag tre snitt per not. Da er det enklere å rense fordypningen med et 6 mm stemjern.

Delene limes og skrus sammen. Etterpå sparkles skruene, og sengen males.

Mer plass i verkstedet

En av de beste gavene gjør det selv-ere kan gi seg selv, er et ryddig og velfungerende verksted.

Hylle med ekstra plass til takstativet

En hylle under taket til for eksempel vinterdekk kan enkelt utvides til også å få takstativet til bilen av veien. Du skal bare skjære et skrått hakk i to bordbiter, slik at de kan dyttes inn på hyllen. I toppen lages det en fordypning til takstativet. Du skal forsikre deg om at bordene er minst 20-25 mm tykke. Ellers risikerer du at de blir ustabile sideveis.

Få styr på maskinene

Batteriverktøyet tar en del plass i de fleste gjør det selv-verksteder rundt omkring. Har du samtidig valgt å kjøpe maskiner fra forskjellige fabrikanter, med forskjellige ladere, er et hjemmebygget stativ med plass til maskiner, batterier, ladere og tilbehør veldig smart.

Strøm på rull

Den store rullen med kraftig ledning henges opp på veggen. Den sparer deg for mye krøll med løse ledninger, og de kraftige ledningene tåler de mange wattene til verktøyet. Ruller finnes også til kompressorens trykkluftsslange.

Få kontroll på håndverktøyet

Verktøytavlen er det ingen grunn til å bruke unødig tid på å bygge selv. Den kan kjøpes ferdig, og det tar ikke mange minutter å skru den opp på veggen i verkstedet. Verktøyholderne plasseres enkelt der det passer best til ditt behov.

Få tvingene unna

Skrutvinger har en lite hendig størrelse, og de tar ofte mer plass enn nødvendig. Med et stativ som dette, som kan henges opp i taket, får du ryddet dem bort, samtidig som de blir enklere å komme til.

Styr på lister, stokker og rør

Et stort papprør med en diameter på omkring 40 cm deles opp i fire rom. Det gjør det enkelt å sortere og få oversikt over for eksempel lister, rundstokker og kabelkanaler. Samtidig utnytter du taket og får frigjort mye plass på gulvet.

Utnytt taket

Kassene kan hengsles til taket i den ene siden, slik at de kan vippes ned. Det er en smart måte å utnytte plassen i verkstedet til fulle på.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): 25 ideer til smart oppbevaring
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Datasikkerhetshendelse hos Bonnier Publications
Vi har dessverre oppdaget at en person har skaffet seg uautorisert tilgang til et av våre systemer. En konsekvens av dette er at enkelte brukeres innloggingsinformasjon kan ha blitt delt. Så vidt vi vet, er ikke dette tilfelle, men for sikkerhets skyld har vi valgt å tilbakestille passordene til disse brukerne i systemet.

Hva må du gjøre?
Hvis du ikke lenger kan logge inn med det vanlige brukernavnet og passordet ditt, oppretter du et nytt passord ved å klikke på «Glemt passord».

Hva har vi allerede gjort?
Den uautoriserte tilgangen er blitt rapportert til Datatilsynet. Vi har tatt alle forholdsregler og i samarbeid med relevante sikkerhetseksperter arbeider vi hardt for at en lignende situasjon ikke skal skje igjen.

Har du spørsmål, er du velkommen til å kontakte oss på [email protected].

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake