Skjul stygge radiatorrør under taket

Med en MDF-plate, et par lister og et par timers arbeid er det enkelt å skjule radiatorrør som går under taket.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
500 kroner
Skjul stygge radiatorrør under taket

Det tar kun et par timer å lage en kasse som skjuler radiatorrørene under taket.

Intro

I denne byggeveiledningen lærer vi deg hvordan du bygger kasser av MDF, som på en lekker og diskret måte skjuler radiatorrør som ikke kan fjernes når du pusser opp kjelleren.

Vi viser deg prinsippene du skal bruke til å skreddersy en løsning som passer til nettopp dine vannrør, samt hvilke materialer du trenger til prosjektet.

Jobben krever kun ett sett hender, og prosjektet er enkelt hvis du har en stikksag, en skrumaskin, litt malerutstyr og en fugepistol til rådighet.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

Dette er et prosjekt i den overkommelige enden av vanskelighetsskalaen. Kjelleren er blitt flott pusset opp. Det gjenstår bare å gjøre noe med de vannrette radiatorrørene, som fortsatt samler støv oppunder taket.

Derfor pakkes de inn i en enkel kasse av MDF-plate og lekter. Kassen, som er dimensjonert litt større enn rørene, blir utstyrt med spotlys, som trekker fokuset vekk fra kilden i taket og ned mot gulvet i stedet. Til slutt males kassen, og det fuges langs kantene.

1

Ta mål til kassen flere steder. Bruk tommestokk og vater til å måle hvor dyp kassen skal være. Rørene er ikke vannrette, så sjekk flere steder. Husk eventuell plass til lamper.

2

Skru fast lekter (C) i taket. Mål ut fra veggen flere steder, og lag en strek under taket som er parallell med veggen. Streken viser kassens bredde. Skru lektene (C) fast med 5,0 x 60 mm skruer.

3

Skru fast frontplater (A) til lektene i taket. Bruk 3,5 x 40 mm skruer. Bruk den korte lektebiten (D) til å skru sammen frontplatene i endeskjøtene.

4

Klargjør til lekter (C ) på veggen. Hold et vater mot bunnen av frontplatene. Marker høyden på veggen. Sett fast lekten på veggen med plugger og skruer i den høyden du har avsatt.

5

Skjær ut til loddrette rør. Hold opp bunnplaten (B), og tegn opp hvor det skal skjæres ut til loddrette rørstykker. Skjær ut hullene med en stikksag.

6

Skru på bunnplatene (B). Løft dem på plass, og støtt dem midlertidig på midten med en lekt, som settes i spenn på gulvet. Skru deretter fast bunnplatene med 3,5 x 40 mm skruer.

7

Mal kassen, slik at den passer inn i rommet. Den siste finishen begynner med grunning. Bruk den samme fargen som ellers i rommet.

8

Deretter fuger du. Legg en fugemasse der kassen møter veggen og taket. Bruk akrylfugemasse. Den kan males over når du legger på de siste malingsstrøkene.

Materialer

12 mm MDF-plate

 • Frontplater (A)
 • Bunnplater (B)

23 x 48 mm lekter

 • Lekter til innfesting (C)
 • Lekter til plateskjøter

Diverse

 • 3,5 x 40 og 5,0 x 60 mm skruer
 • Passende plugger
 • Grunning og maling

Tidsforbruk

En arbeidsdag, pluss tørketid.

Pris

Cirka 500 kroner

Vanskelighetsgrad

Dette kan du fint klare.

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Slå av varmen når du maler

TIPS: Unngå lo fra malerullen

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Innredning