Slik innreder du din vinkjeller

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold.

© Shutterstock

Stadig flere norske husholdninger velger å innrede et rom for oppbevaring av vin. Tradisjonelt sett har mange plassert slike rom i kjelleren. Det skyldes hensyn som temperatur, lys og fukt. Går du med plan om å lage en slik – større eller mindre – vinkjeller hjemme, er det viktig å velge riktig innredning. I denne artikkelen presenterer vi en del av de viktigste hensynene å ta, og kommer også med noen hjelpsomme tips.

Husk fukt og temperatur

Det aller viktigste når vi skal oppbevare vin over lang tid i hjemmet er fukt og temperatur. Bommer vi med disse punktene, risikerer vi å ødelegge vinen. Ja, vin som lagres for varmt kan bli dårlig relativt hurtig.

Oppbevarer du en vinflaske med naturkork i et rom som har for høy luftfuktighet, kan korken tørke inn og ødelegges. Da slippes gjerne luft inn og gjæringsprosessen begynner på ny. Resultatet er udrikkelig vin. Dermed må du finne et rom som har egnet temperatur – det vil si kjølig. Du ønsker også å ha relativt høy luftfuktighet. Dette får selvsagt mye å si for innredningen.

Et viktig poeng blir å velge materialer som bidrar til isolasjon. Du vil ha en temperatur som ikke kun er kjølig – den skal også være så stabil som overhodet mulig, uavhengig av årstid. Altså er isolasjon essensielt.

Du skal også passe på at lys ikke slipper inn. Dette kan også skade dine vinflasker. Sørg dermed for å dekke til eventuelle vinduer godt. Noen mener en god rullegardin holder, mens andre krever en mer permanent løsning.

Kan et vinskap være et alternativ?

Det aller enkleste når du skal innrede et rom å oppbevare vin i, er gjerne å satse på et vinskap. Dette er et slags kjøleskap som holder perfekt temperatur for lagring av vin. Du kan også regulere luftfuktigheten slik at den blir riktig. Gode vinskap har flere soner, for oppbevaring av forskjellige typer vin.

Fordelen med denne løsningen er at dette er svært lettvint. Du kjøper et skap som passer for rommets størrelse, deretter plugger du det inn og trenger stort sett bare tenke på å holde temperaturen i rommet sånn noenlunde stabil slik at vinskapet ikke hele tiden må omstille seg.

Ulempen med vinskap er kapasitet. Skal du lagre flere dusin flasker av gangen, må du enten kjøpe et fryktelig stort (og kostbart) vinskap, eller investere i flere skap. Klart dette ikke er en praktisk løsning for de fleste. Alternativet er å innrede din vinkjeller med vinstativ.

Forskjellige typer vinstativ

Et godt vinstativ er så å si standardutstyr i de aller fleste vinkjellere. De er praktiske, plassbesparende og enkle å installere. Du kan for en rimelig pris få et vinstativ som holder høy kvalitet, og har plass til så mange flasker som du bare ønsker. Trenger du å utvide, bare kjøper du stadig nye stativer som glir inn sammen med de du allerede har. Du kan fylle alle rommets vegger med vinstativer om ønskelig. Prisen trenger slettes ikke bli uoverkommelig.

Bare merk at det finnes forskjellige typer vinstativer. De enkleste er meget spartanske hyller eller rekkverk. De mer avanserte har hyller som kan trekkes ut og inn for enkel tilgang til vinflaskene.

Du vil også se at vinstativer foreligger i vidt forskjellige materialer. Skal du innrede en fuktig og kald vinkjeller trenger du ikke å investere i et stativ av eik eller lignende som tar seg nydelig ut. Den slags egner seg bedre for kortvarig oppbevaring av vin i stuen, eller på kjøkkenet. Langt bedre er det å velge slitesterke materialer som tåler fukt og kulde ekstra godt. Mange foretrekker metall, men det finnes også alternativer av tre.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innredning