To teknikker gir billig luksuskjøkken

Med to overraskende enkle teknikker, bygger du om en rekke tradisjonelle kjøkkenelementer til en original, eksklusiv kjøkkenøy.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
5000 kroner

Intro

Det er nesten ikke grenser for hva som kan la seg gjøre med et kjøkken, bare du slipper fantasien og disse to enkle arbeidsteknikkene løs på et par lekre benkeplater.

Den ene teknikken handler om å lime sammen benkeplater kant mot kant, så du skaper en bredere plate. Den andre handler om å lime sammen benkeplater i en vinkel. Her bruker vi teknikkene til å utvide tre kjøkkenskap, slik at de danner en bred kjøkkenøy, der benkeplaten “knekker” ned over gavlen.

Akkurat slik som du finner til mange tusenlapper i de eksklusive kjøkkenbutikkene. Her koster det deg bare et par benkeplater, og teknikken er så enkel at du kan utføre den på ethvert plant arbeidsbord med en teiprull, litt trelim, en dykksag med føringsskinne og et par lange skrutvinger.

Du kan selvsagt også leke deg videre med de samme to teknikkene, og lage bord og benker – eller noe helt annet.

Veiledning

01
Skjøting i bredden: Teknikk A 4 Trinn

Trelim kan holde sammen to plater alene - på samme måte som det holder de enkelte stavene i limtreplatene. Men de originale kantene på benkeplatene kan ikke uten videre limes sammen. Derfor kapper vi limflatene med et samlet snitt.

1

Vi sikrer perfekte limflater ved å spenne sammen de to flatene som skal limes mot hverandre og skjære gjennom overgangen med dykksagen. De to nyskårne limflatene vil passe nøyaktig sammen.

2

Smør ut lim på begge limflatene. Når du setter opp platestykkene, skal du forsikre deg om at de tilskårede kantene ender mot hverandre. Stryk eventuelt flatene med fortynnet trelim på en pensel først.

3

Platene spennes mot hverandre. Legg platene på plass, og gni dem mot hverandre til det pipler opp lim i hele fugen. Spenn sammen platene med store skrutvinger, men ikke så hardt at de buer.

4

Etter få timer løsner du tvingene og jobber videre med den nye, store platen. Oversiden slipes glatt med eksentersliperen, og på baksiden fjerner du overskytende lim med et bredt stemjern.

02
Hjørneskjøten: Teknikk B 8 Trinn

Når du skjøter plater hjørne mot hjørne, er den klassiske teknikken å bruke tappskjøter, eller som minimum runde eller flate plugger - men også her kan du overlate jobben til trelim, når du sikrer helt nøyaktige 45 graders skjøteflater. I tillegg må du spenne platene tilstrekkelig hardt sammen med teip.

1

Skjøteflatene skjæres til med et 45 graders snitt. Også her er en dykksag med føringsskinne perfekt, men sjekk vinkelen i to rester først. Når de passer i helt rett vinkel, kapper du de riktige platene.

2

Gå over snittet uten å ødelegge det. Ofte vil ikke dykksagen rekke gjennom platen når den vinkles, da må snittet lages ferdig med en håndsag. Fjern topper, f.eks. med høvel, uten å røre de nøyaktige flatene.

3

Yttersidene på de to platene teipes sammen. Teipen skal være god, for den skal presse platene hardt sammen mens limet tørker. Platene støtes sammen med yttersiden opp, og overgangen teipes.

4

Teipstrimmelen over de tett sammensatte kantene risses fast med neglene. Det er tunge plater, så sett gjerne flere strimler teip over skjøten, forskjøvet med cirka én centimeter.

5

Før du snur platene, forsterkes skjøten med ytterligere fire “teiphengsler” på tvers av de første strimlene. Før dem godt ut på platene, så du er sikker på at delene henger godt sammen.

6

Skjøteflatene strykes med lim. Smør først fortynnet lim på flatene med en pensel - det er særlig viktig her, der du limer endetre. Press deretter ut godt med trelim i bunnen av skjøten.

7

Gavlen reises loddrett opp. Pass på at det pipler ut lim i hele skjøten. Hvis det ikke kommer ut en stripe overskytende lim hele veien, må platen legges ned igjen, og skjøten må få litt ekstra lim.

8

Når platene er i vinkel, fikserer du dem med teip på hver side. Spenn opp med lange strimler, mens vinkelen sjekkes. Strimlene skaper sammen med “hengselet” på yttersiden et så stort press at limet holder.

03
Monter vinkelen 8 Trinn

Nå har du sett de to teknikkene vi bruker på de stavlimte benkeplatene våre. Her får du se hvordan vi bruker dem til å forvandle en nydelig, men temmelig ordinær kjøkkenøy, til et langt mer originalt møbel. Vi legger også til et par solide, brede hyller under benkeplaten, på baksiden av skapene.

Til formålet har vi skaffet to flotte plater, og med en tilsvarende flott treolje til å beskytte platene mot det harde kjøkkenlivet, koster hele herligheten cirka 5000 kroner.

1

Først måler vi opp den eksisterende øya, og finner frem til hvordan den nye skal se ut. Vi ønsker at bordet blir en halv gang bredere ut mot stua, og under den nye platen vil vi sette et par hyller. I tillegg vil vi pakke inn gavlene i den samme platen.

2

Vi kapper platene litt for store. Både de friske snittene til limflatene, når de brede platene lages, og skråsnittene ved gavlene er vanskelig å beregne presist.

TIPS: Bruk god tid på å finne ut hvordan du utnytter platene optimalt.

3

Vær nøye med å justere sagen i dybden til platetykkelsen, pluss 3-4 mm, slik at snittene blir så rene som mulig. For å få pene snitt i 38 mm stavlimt hard eik, er det nødvendig at sagen er utstyrt med et nyslipt fintannet blad.

4

Nå lager vi de brede platene med teknikk A, som du så på foregående oppslag. Både til benkeplaten og gavlen legger vi til en halv ekstra bredde. Når vi har spent de friskskårede kantene hardt sammen, fjerner vi overskytende lim.

SE TEKNIKK A

5

Platene kappes til i riktig bredde når limet er sterkt nok - et par timer bør være rikelig. Forkantene slipes med eksentersliper, og hjørnene rettes av med en liten pusshøvel - eller med slipe papir eller overfres, hvis du foretrekker det.

6

Så setter vi de to nye brede platene sammen i en vinkel med teknikk B, som du så på foregående oppslag. Førings-skinnen spennes fast i en helt rett vinkel på kanten, og sagen trekkes jevnt, så vi får to helt jevne snittflater å lime sammen.

SE TEKNIKK B

7

Igjen skal limet ha tid til å tørke. Et par timer er rikelig. Normalt har det fått godt tak etter en god kopp kaffes tid. Derfor er det viktig at du sjekker vinkelen ere ganger mens du spenner opp platene, det er ikke rom for å rette opp senere.

8

Benkeplaten og gavlen skjæres til i lengden. Du kan også skjære dem til umiddelbart etter at de skrå snittene er klare, bare vent til limflatene er ferdige. Spenn fast føringsskinnen etter en lang vinkel, så snittene blir helt nøyaktige.

04
Øya gjøres ferdig 3 Trinn

1

Så sager vi ut til kokeplaten i den store benkeplaten. Gjør det utendørs, eller ta med platen til hobbyrommet. Det blir mye sagflis når du sager de tykke platene. Vi tar de lange snittene med dykksagen, og de siste snittene mot hjørnene med en stikksag.

2

Kokeplaten legges på plass etter at vi har satt opp den store vinkelen med benk og gavl, og satt den fast med skruer fra innsiden av skapet. Vi pakker inn skapet med ovnen i benkehøyde på samme vis - du vet allerede hvordan.

3

Nå gjenstår bare å sette hyller under benken, der den rekker ut over de gamle skapene. Hyllene skjærer vi ut av samme plate. De tåler det lange spennet, og faller inn som en naturlig del av den flotte kjøkkenøya.

Tidsforbruk

Det tar et par dager.

Pris

Vi har brukt to benkeplater til øya, slik at forvandlingen koster cirka 5000 kroner.

Vanskelighetsgrad

De to grunnteknikkene som er kjernen i hele prosjektet, mestrer du fort, bare du har en god dykksag og noen lange skrutvinger.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkken