Bygg ei kjøkkenøy

Kjøkkenøya med en bred benkeplate, byr på massevis av arbeidsplass og en stor kokeseksjon. Øya rommer skuffer på den ene siden, og skap på den andre. Og alt er bygd av vanlige elementer.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
Avhenger av skapene du velger

Intro

De flotte, frittstående kjøkkenøyene som vi ofte ser i lekre boligmagasiner, kan ved første øyekast se ut som en jobb for fagfolk.

Men ikke la deg skremme av det flotte utseendet, for det er faktisk ganske enkelt å fjerne alle skap og benkeplater fra veggene og selv bygge ei kjøkkenøy – bare du vet hva du skal gjøre.

Her bygger vi ei kjøkkenøy på 100 x 280 cm av to rader vanlige skapelementer. På den ene siden dype elementer med skuffer, på motsatt side smale elementer med dører. Det gir en ekstra bred benkeplate, som du kan bruke fra begge sider. Ved å ha skap på begge sider, utnytter vi plassen under benken optimalt.

Meget enkel type sokkel

Under skapene har vi valgt en løsning som er utrolig enkel å gå løs på når alle skapene skal stå i samme høyde.

Vi bruker den samme typen justerbare føtter som man bare “knepper” en sokkelfront innpå. De er i seg selv enkle å jobbe med, men å justere inn 64 løse føtter, slik at de åtte skapene står helt jevnt, er fullstendig kaotisk.

Derfor lager vi først en smal “sokkel”, bare en enkelt planke, som bakkanten av alle skapene plasseres på. Dørskapene på den ene siden, skuffeskapene på den andre. Når de først står slik, er det lettvint å justere føttene under forkantene.

Under skapene har vi valgt en løsning som er utrolig enkel å gå løs på når alle skapene skal stå i samme høyde.

Vi bruker den samme typen justerbare føtter som man bare “knepper” en sokkelfront innpå. De er i seg selv enkle å jobbe med, men å justere inn 64 løse føtter, slik at de åtte skapene står helt jevnt, er fullstendig kaotisk.

Derfor lager vi først en smal “sokkel”, bare en enkelt planke, som bakkanten av alle skapene plasseres på. Dørskapene på den ene siden, skuffeskapene på den andre. Når de først står slik, er det lettvint å justere føttene under forkantene.

Veiledning

01
Strek opp og bygg sokkelen 4 Trinn

Kjøkkenøya og de enkelte elementene strekes opp på gulvet. Hovedtrekkene må være på plass i god tid, slik at installasjonene er blitt ført frem til de rette stedene i gulvet. Her har vi lagt opp strøm, men kanskje har du også bruk for vann eller gass, som i så fall må ligge helt presist.

Deretter plasserer vi den lange planken som skal holde bakkanten av skapene under benken. Fremsiden skal stå på egne føtter.

1

Vi markerer elementene på gulvet. Vi har bestemt oss for hvor øya bør stå, og elektrikeren har allerede lagt kabler under gulvet. En linje viser hvor de to skaprekkene skal møtes rygg mot rygg.

2

En rekke føtter skrus på sokkellisten. Vi har funnet en helt rett 48 x 98 mm bjelke, og den faste delen av føttene plasseres der elementene skal møtes side mot side.

3

Sokkellisten plasseres over linjen der baksiden av skapene skal være. Føttene stilles inn i høyden til listen ligger helt vannrett.

4

På listen streker vi igjen opp hvor skapene møtes. Vi trekker den lange midtlinjen langs en lang rettholt, men du kan også bruke en rett planke, eller enda bedre; en krittsnor.

02
Sett sammen alle skapene 6 Trinn

Med sokkellisten som rettesnor setter vi nå opp skapene, ett av gangen. Vi begynner med de brede skapene som står mest stabilt, og fortsetter med de smale skapene på baksiden av dem.

Du velger som du vil mellom ulike bredder og skapty-per, så lenge de er like høye. Noe av det smarte med å bruke 60 cm dype underskap på den ene siden, og 37 cm dype veggskap på den andre, er at det normalt er lett å skaffe en 100 cm benkeplate.

1

Vi monterer tre føtter på det første skapet. Sett dem så tett mot kanten at de passer til sokkel frontene. Foten inn mot neste dype skap settes litt ut over siden, slik at den også kan bære naboskapet.

2

Skapet stilles på de to føttene og sokkellisten, slik at bakkanten står ved streken. Føttene justeres til skapet står helt vannrett. Nå tar du de neste skapene - de brede med en ekstra midtfot.

3

Hold skapene sammen med skrutvinger. Sørg for at over- og forkanter flukter. Finjuster føttene. Mens tvingene holder dem på plass, festes skapene med skruer eller medfølgende foringer.

4

De smale skapene på den motsatte siden settes opp likedan. Her skal de ikke bare justeres innbyrdes, men også slik at de passer med de dype skapene. Det er enkelt, fordi alle hviler på samme sokkel.

5

De smale skapene samles innbyrdes og skrus deretter sammen med de dype skapene gjennom baksiden. Sett skruene i forsterkningene bak i skapene.

6

Alle skapene festes til sokkellisten med skruer gjennom bunnen, like ved bak-kledningen. Vi bruker 4 x 30 mm skruer når skapene festes i sidene, her brukes 4 x 50 mm.

03
Benkeplaten legges på plass 7 Trinn

Det ville ha vært veldig enkelt å legge benkeplaten over skapene hvis vi hadde nøyd oss med én plate i samme lengde.

Men vi bruker altså en litt lengre benkeplate, slik at vi får et par sitteplasser i den ene enden. Det innebærer at vi må forsterke platen med et par T-jern, som skal freses inn i platen fra undersiden.

1

Vi legger bordplaten oppå skapene, slik at den stikker en halv meter utover den ene enden av skapene og gir et par sitteplasser. På undersiden av platen, og kanten av skapene, merker vi av for to T-jern.

2

På undersiden av platen freser vi et sport til begge de to T-jernene. Det 4 mm brede sporet freses 25 mm ned, slik at jernets midtkant passer i det.

3

På toppen av skapene freser vi to brede spor til den siste delen av jernene. Det hadde vært enklere å frese ut til hele jernet i platen, men da ville vi kommet for dypt ned i benkeplaten.

4

Bor hull i T-jernene slik at du kan feste dem til benkeplaten. Bruk et 4 mm metallbor til oppgaven.

5

T-jernene skrus fast til benkeplaten med 4 x 30 mm skruer. Kanten har vi nå lagt i det freste sporet.

6

Nå skal benkeplaten festes til skapene. Det gjøres med 4 x 50 mm skruer nedenfra, gjennom toppen av skapene og opp i platen. Husk å trekke den ut i den ene enden, slik at gavlplaten også dekkes.

7

Gavlene på øya dekkes med finerte plater. Du kan spenne opp platen med tvinger først - eller som her, sette den i spenn med en bøtte. Platen festes med 4 x 30 mm skruer fra innsiden.

04
Komfyrtoppen legges i benken 3 Trinn

1

Nå kan vi gjøre plass til komfyrtoppen. Platen er kjøpt med en utfresing slik at komfyrtoppen kan senkes ned i den. Men først fjerner vi den utfreste delen som sitter i for å styrke platen til monteringen.

2

Legg komfyrtoppen i hullet. Deler av den vil støte mot toppen av skapene, og du kan nå merke opp hva som skal sages bort for å få komfyrtoppen helt på plass.

3

Med multikutteren fjerner vi de delene som er i veien for komfyrtoppen. Du kan også bruke stikksag eller overfres. Komfyrtoppen kan nå legges på plass sammen med tetningslisten som følger med.

05
Dører, skuffer og sokkelfronter 7 Trinn

Den faste delen av øya er klar. Nå gjenstår bare å montere skuffer, dører og sokkelfronter. Det må bores hull til håndtakene før de festes med en maskinskrue fra baksiden.

Hullene må sitte helt jevnt for at det skal se bra ut, og derfor ofrer vi litt tid på å lage boremaler. Både skap og skuffefronter skal ha lange vannrette håndtak. Vi trenger en mal til alle tre skapbreddene. Til hver bredde er det to hull i korrekt avstand fra hjørnet.

1

Boremalen lager vi av en platebit med hull som svarer til beslaget og fire lister. Listene skrus på platen i en rett vinkel, slik at malen kan settes over et hjørne på døren eller skuffefronten vi skal bore i.

2

Malen settes på en skuffefront, slik at listene ligger tett rundt hjørnet. Hullet bores forsiktig for å unngå at vi river hull på baksiden.

3

Beslaget festes med to maskinskruer som begge settes gjennom skuffefronten fra frontens innside.

4

I dørene forborer vi til håndtakene på samme måte, og også her skrus håndtakene fast. Når alle dører og fronter er montert, kan du justere dem slik at de flukter.

5

Sokkelfrontene sages til i lengden. De trenger ikke å være helt tette i høyden. Litt luft under skapene, ses uansett ikke fra normal øyehøyde.

6

Ut for hver sokkelfot fester du klemmen som følger med sokkelføttene. Du stifter ganske enkelt den hvite delen fast, og knepper deretter på den svarte klemmen.

7

Sokkelfrontene klemmes på føttene. I hjørnene samles frontene med et par skruer som vi har forboret til. Vi har ikke saget i sokkelen i vinkel, og dekker derfor hjørnet med en aluminiumsprofil.

Materialer

48 x 98 mm høvlet furu:

 • 1 sokkellist, 240 cm

4 x 25 x 50 mm T-jern:

 • 2 bordavstivninger à 150 cm

Dessuten:

 • 1 underskap med skuffer, 80 cm bredt, 60 cm dypt
 • 2 underskap med skuffer, 60 cm brede, 60 cm dype
 • 1 underskap med skuffer, 40 cm bredt, 60 cm dypt
 • 1 veggskap med 2 dører, 80 cm bredt, 37 cm dypt
 • 2 veggskap med 2 dører, 60 cm brede, 37 cm dype
 • 1 veggskap med 1 dør, 40 cm bredt, 37 cm dypt
 • 1 benkeplate, 100 x 280 cm, m. utfresing til komfyrtopp
 • Justerbare sokkelføtter
 • 2 sokkelfronter à 16 x 240 cm
 • 2 gavlplater à 97 x 70 cm
 • 1 komfyrtopp
 • Skruer, 4 x 30 mm og 4 x 50 mm

Spesialverktøy

 • Overfres – hvis du som her vil ha en kort benk “svevende” på to T-jern
 • Multikutter (eller en stikksag)

Tidsforbruk

1-3 dager, avhengig av oppgavens omfang

Pris

Avhenger helt av skapene og utstyret du velger.

Vanskelighetsgrad

Teknikken med å rette inn alle skap på samme lekt, i stedet for å bygge en sokkel, gjør at alle kan greie dette.

Video

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

Video

VERKTØY: Slik bruker du multikutteren

I denne videoen lærer du alt om maskinens smarte funksjoner og tilbehør. De mange forskjellige typene tilbehør gjør det mulig både å sage, stemme ut, kappe, frese og slipe på steder der andre verktøy ikke kan komme til. Maskinen kan brukes i både tre, plast, metall og mørtelfuger, for å nevne noe.

Video

TEKNIKK: Grep på dører og skuffer

Med en boremal havner de snorrett

Video

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kjøkken