Enkel oppsetting av kjøkkenskap

Det kan være litt av en utfordring å montere kjøkkenet rett, hvis vegger og gulv er skjeve. Det er her den smarte opphengsskinnen kommer til sin rett. Skinnen monteres direkte på veggen, før skapene hektes på den. Etterpå skal skrubeina i fronten bare finjusteres.

Intro

Det kan være litt av en utfordring å montere kjøkkenet rett, hvis vegger og gulv er skjeve. Det er her den smarte opphengsskinnen kommer til sin rett.

Skinnen monteres direkte på veggen, før skapene hektes på den. Etterpå skal skrubeina i fronten bare finjusteres slik at kjøkkenet ender i vater.

Det er faktisk så enkelt som det kan bli, men det er selvfølgelig et par ting som er verdt å vite før du setter i gang. Det får du en grundig veiledning til her.

Slik fungerer skinnen

En opphengsskinne skal kunne justeres inn og ut fra veggen - derfor skal den være fleksibel i den ene retningen og helt rett i den andre.

Bak på skapet monteres det et lite beslag, som griper tak i skinnen.

Når alle elementer er plassert riktig og justert, kan det lille beslaget festes til skinnen med en spesiell skrue.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

Hvis du har en helt rett vegg, er kjøkkenmontering med opphengsskinne virkelig enkelt. Da skal skinnen nemlig bare festes i vater, deretter kan skapene monteres på skinnen.

Utfordringen oppstår hvis veggen er skjev og buet. I så fall er du nødt til å rette opp skinnen. Det gjør du for eksempel med en snor eller en rettholt og små plastklosser.

Hvis du ikke er nøye med opprettingen, kan det være vanskelig å få forkanten til skapelementene til å flukte pent med hverandre - med litt tålmodighet kan det dog la seg gjøre.

1

Lag en vannrett strek på veggen når du har bestemt hvilken høyde kjøkkenet skal henge i. Merk opp til skruer med cirka 3040 cm mellomrom. Streken kan eventuelt lages med hjelp av en laser.

2

Forbor til plugger. Er det en gipsvegg, skal du sørge for å bruke kvalitetsgipsplugger. Til vegger av betong eller mur fungerer karmskruer med hode godt.

3

Er veggen skjev, skal skinnen rettes opp. Kloss ut skinnen ved alle festepunkter, slik at den er helt rett (+/- 2 mm). Kontroller dette med en rettholt eller en snor.

4

Hvis skinnen ikke er i vater, blir resten av kjøkkenet også skjevt. Settes to skinner i forlengelse av hverandre, skal overgangen være helt plan.

5

Beslagene til skinnen er enkle å montere. Det følger med dekkapsler som skjuler beslagene etter endt montering.

6

Hekt alle skapene opp på skinnen, og fordel dem riktig før du skrur dem sammen.

7

Skapene festes til skinnen med en liten plastskrue. Skru skapene fortløpende sammen med 30 mm skruer. Bruk eventuelt spenntvinger for å sikre at skapene blir sittende tett sammen.

8

De justerbare beina sitter under skapene i fronten, og kan enkelt justeres med fingrene. Legg eventuelt noe tungt i skapene når de justeres for å gjøre det mer nøyaktig.

Materialer

Tidsforbruk

Cirka én time til oppmåling og montering av én opphengsskinne.

Pris

Cirka 150 kroner per skinnemeter.

Vanskelighetsgrad

Opphengsskinnen gjør kjøkkenmonteringen til en lek. Den er smart, og alle kan henge med.

Video

Slik bruker du krysslaseren

I denne videoen lærer du alt om krysslaserens funksjoner. Laseren markerer helt nøyaktige loddrette og vannrette streker på vegger og tak, og er opplagt å bruke til en lang rekke oppgaver, for eksempel ved oppsetting av fliser, opphenging av bilder, lamper og bokhyller, plassering av maskeringsteip midt på en vegg og avsetting av samme høyde fra rom til rom.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkken