Kjøkken av gamle elementer

Her er oppskriften på hvordan du med enkle og billige råvarer bringer kjøkkenet på høyde med tidens trend: lyst, enkelt og funksjonelt.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 uker
Pris
28.000 kroner

Nye dører på skapene, nye plater på benkene, nye fronter på sokkelen, ny farge på veggene. De fleste elementene er bevart, men kjøkkenet er som nytt - i 2012-stil.

Intro

Veien til et nytt kjøkken er ofte mye kortere enn du tror.

Dette kjøkkenet forvandler vi til et lyst, lekkert og tidsriktig sentrum i huset, for bare ca 28 000 kroner. I tillegg kommer nye hvitevarer – men prisen dekker til gjengjeld også de nye veggene og nytt gulv. Og forvandlingen skjer så fort at familien underveis klarer seg med et par elektriske kokeplater.

Både prisen og tempoet skyldes at vi gjenbruker mye av kjøkkenet. De fleste skapene og grunnplanet, selv de gamle flisveggene beholdes, vi fjerner bare litt maling.

God planlegging

Den andre delen av forklaringen er god planlegging. Vi har i god tid bestemt oss for den nye stilen og de nye materialene, vi har valgt farge til veggen, valgt nye gardiner og hvitevarer.

Og vi har alle de avgjørende tingene i hus, før vi går i gang. De nye, hvite dørene og skuffefrontene, nye benkeplater i massivt tre. Det lyse klikkgulvet. De nye harde hvitevarene med sine rustfrie fronter, sokkelstykkene med metallutseende.

Alt sto klart da vi begynte å pille de gamle dørene av skapene og skrape den blå fargen av flisene. Og vi har avtaler med elektriker og rørlegger, slik at ferien deres ikke setter arbeidet på vent.

Etter bare to uker sto det nye kjøkkenet ferdig. Velfungerende, lyst og lekkert som aldri før. Og perfekt i tidens ånd.

4. Generasjon kjøkken

Dette kjøkkenet forteller norgeshistorie: I løpet av 40 år er det blitt bygget om tre ganger til tidens nyeste trend.

Dette er historien om å fornye kjøkkenet med få utgifter og flittig gjenbruk, helt i tidens ånd. Men det er også historien om fire generasjoner av samme kjøkken - og en historie om boligens utvikling over 40 år.

1952: Hvordan kjøkkenet så ut, før det hypermoderne Atlaselement kjøkkenet ble satt inn på begynnelsen av syttitallet, kan vi bare gjette, men vi vet at det har vært etkjøkken med frontrammer, bygget på stedet av en lokal snekker.

1972: Derimot vet vi hvordan det nye Atlas-kjøkkenet avmasseproduserte elementer så ut: skrikende dører og skuffer, brune benkeplater, kork på gulvet. Slik som motebevisste nordmenn ville ha det på syttitallet. Dette vet vi, fordi vi beskrev det neste generasjonsskiftet her i bladet.

1992: Vi er fremme ved 1992, og her skjer det en langt større endring. Veggen inn til stuen rives ned, slik at det skapes etallrom med kjøkkenøy, som hører til hos en moderne familie: Kjøkkenet er ikke lenger en hjemmeværende husmors domene. Nå smelter voksnes og barns verden sammen. Elementene er smarte: De flyttes rundt, og dørene males blå, det samme med noen av flisene over de lyse benkene. Alt omkranses av gule vegger og spraglete gardiner.

2012: Den nye oppussingen handler mest om stil. Kjøkkenet bevares, men eksklusiviteten løftes, med elegante dører og flotte benker av massivt tre. Alt holdes i hvitt og grått, kun avbrutt av det rødbrune treet. Målet er et klassisk utseende, som holder lenge. Noe hver generasjon sikkert tror ...

1972: Husets gamle håndbygde kjøkken erstattes av tidens nye oppfinnelse: løse elementer med hver sin dør, satt sammen som Legoklosser.

1992: En vegg rives ned, kjøkken og stue blir et allrom, de gule elementene males blå og flyttes rundt, kjøkkenøya oppstår og veggene får fliser.

2012: Oppbyggingen og de 40 år gamle elementene bevares, men alt friskes opp med lyse farger og nye dører, benker, sokler og maskiner.

Veiledning

01
Riv ned i etapper 2 Trinn

Planlegging er avgjørende for hvor mye huset går i stå mens kjøkkenet renoveres. En god plan betyr at det er ganske få dager du ikke kan lage mat og vaske opp.

Etter å ha skrudd dører og beslag av skapene, maler vi taket hvitt og veggene lysegrå. Ved å male nå, trenger vi ikke å dekke til så nøye, av frykt for å kline til de nye flatene. Den blå fargen kan heldigvis enkelt fjernes fra flisene.

Den gamle kjøkkenøya, med sine flisekledde sider, var for vanskelig å friske opp. Den erstattes derfor med en ny. Jobben med kjøkkenøya har vi tidligere omtalt her: Flott kjøkkenøy med avrundet benkeplate

1

Dørene fjernes fra skapene. Det går enkelt med en elektrisk skrumaskin. De gamle hengslene fjerner vi også. Mange av de små skruene hadde løsnet, og vi vil gjerne ha usynlige hengsler fremover.

2

Vi fjerner malingen på flisene. De er smurt med malingsoppløser og dekket med plast, slik at oppløseren har hatt et par timer på å virke. Deretter skrapes flisene rene med en sparkel og vaskes grundig med såpevann.

02
Platen klargjøres 5 Trinn

Benkeplatene skifter vi helt. Og i det hvite og grå kjøkkenet blir det nå benkene som står for fargene. Her har vi valgt en mørk plate av tresorten nyatoh. Med jevnlig behandling med olje, får den en flott og holdbar overflate.

Vi lar de gamle benkeplatene ligge så lenge som mulig, dels for at kjøkkenet skal fungere, dels for å overføre målene fra den gamle benkeplaten til den nye.

Dette gjelder dog ikke hullet til vasken. Her har vi funnet en ny vask, som er stor nok til stekepannen; oppmålingen må vi naturligvis stå for selv.

1

Snittet til det skrå hjørnet, som benken er nødt til å ha av hensyn til en dør, lages med en sirkelsag. Vi kan overføre målene fra den gamle benkeplaten, som fortsatt sitter på skapene ved siden av.

2

Benkeplaten slipes grundig med sandpapir, korn 180. Hvis den får noen riper under det kommende arbeidet, er det enkelt å rette opp igjen. Nå utnytter vi at vi kommer lett til på de store flatene.

3

Omrisset til vasken streker vi opp der den skal plasseres. Så fjernes vasken, og en ny strek trekkes 7 mm innenfor omrisset - se hvor mye som skal trekkes fra for vasken din i monteringsveiledningen.

VIKTIG! Husk plass til blandebatteriet.

4

Hullet til vasken skjærer vi med stikksagen. Først bores et 10 mm hull rett innenfor streken, som bladet kan stikkes ned gjennom. Etterpå bores hullet til blande­ batteriet - plasseringen til blandebatteriet finner vi med vasken lagt løst i hullet.

5

Så gir vi benkeplaten olje, både på over­ og undersiden, og på alle kantene. Husk også kanten i hullet til vasken, som er veldig utsatt. La oljen sitte i 20 minutter, og slip den ned i treet, f.eks. med vannfast slipepapir korn 180.

03
Platen monteres 6 Trinn

1

De gamle benkeplatene løsnes og bæres ut. De er gjerne knyttet til skapene med skruer og beslag, som løsnes nedenfra. Husk også å skjære vekk en eventuell silikonfuge mot veggen, ellers risikerer du at du river i stykker overflaten på veggen.

2

Fugen mellom benkeplaten og flisene skjæres rent av med en skarp kniv. Ikke bruk silikonfjerner her. Hvis det blir sittende igjen bare en liten rest av den, vil den også løse opp den nye fugen.

3

Den nye platen legges på plass og skrus fast til skapene gjennom vinkelbeslag. Bruk små vinkeljern som gjør det mulig for benkeplaten å bevege seg i bredden foran, mens den sitter fast bak.

4

Vasken skrus fast med de beslagene som følger med. De fleste vasker selges med en tetningslist eller -masse, som tetter mot benken. Blandebatteriet festes også etter anvisningen. Til slutt kobles vann og avløp til i skapet.

5

Mellom benken og veggen legger vi en stripe elastisk silikon. Vi maskerer først fugen med maskeringsteip, og presser fugebakstopp av skumplast ned i fugen. Deretter legger vi i silikon fra fugepistolen.

6

Fugen glatter vi med en fugepinne, som har stått et døgn i såpevann før vi bruker den. Flere elastiske fugemasser kan også glattes med en silikonbrikke, eller helt enkelt med fingeren dyppet i såpevann.

04
Dørene settes i 8 Trinn

De gamle skapene friskes opp med litt sparkelmasse og maling. Spesielt i forkanten for å få lukket skruehullene fra de gamle hengslene. De nye dørene setter vi opp med moderne hengsler, som skjules bak de lukkede dørene.

Denne typen hengsler krever et bredt, flatt hull. Men det er ikke noe problem, for slike hull har dørene fått på fabrikken. Vi klikker bare hengslene på plass i døren, det krever ikke engang en skrue.

Den delen av hengselet som skal sitte i skapet, skrus fast på innsiden med to skruer. De skal sitte nøyaktig, derfor lager vi en mal. Når malen er ferdig, tar det bare få minutter å sette i døren.

1

De tomme skapene vaskes nøye, og skruehullene tettes med en slipefast akrylmasse eller kjemisk tre. Småskrammer sparkles og males. De nye dørene vil nesten dekke kantene. Men det er penest å slipe og male dem i samme farge som dørene.

2

Kantene på skapene maler vi med en vannbasert interiørlakk. Vi smører på malingen med en korthåret rull, og glatter bare om det er nødvendig ut med en pensel etterpå - dette går fort.

3

Vi spenner fast boremalen på innsiden av skapet. Malen, som viser hvor hengselskruene skal sitte, får du noen ganger sammen med dørene. Ellers er det sikreste å kopiere hullene fra skapene dørene er laget for. Det kan du gjøre i butikken.

4

Vi overfører skruenes plassering gjennom pappmalen, til skapets innerside, med en syl.

TIPS: Hvis du lager boremalen av tre, kan du bore hullene direkte gjennom den.

5

Bor hullene til skruene. Hullene skal bores nesten gjennom sidene i skapet. Det er viktig at boret ikke går helt gjennom. Bruk et bor med dybdestopp - eller lag et dybdestopp selv, av en bit fra en rundstokk i riktig lengde.

6

Skapdelen til hengselet skrus fast i skapsidene med de spesielle, korte og tykke skruene som følger med hengselet.

7

Skapdelene til hengselet settes på plass i døren i de forborede hullene, og klemmes fast med klaf en. Hvis hengselet ditt ikke har denne smarte vippefunksjonen, skal det skrus fast med de tilhørende skruene.

8

Så er det bare å sette opp døren, og klipse sammen hengselsdelene. Når alle dørene er oppe, kan du justere dem inn nøyaktig etter hverandre, ved hjelp av justeringsmulighetene i hengslene.

05
Grepene settes på 4 Trinn

Når du har funnet noen lange grep, slik vi har her, kan de settes både loddrett og vannrett. Setter du dem loddrett, vil det alltid være i motsatt kant av hengslene, nederst på dørene i overskapet og øverst på dørene i benkeskapene.

Men når vi setter dem vannrett, kan vi i stedet flytte dem inn midt på døren.

Som ved hengslene, markerer vi plasseringen av skruehullene med hjelp av en mal. Fordi dørene har forskjellig bredde, plasserer vi malen ut fra dørens midtlinje, opp mot kanten, slik at hullene sitter 2,5 cm fra den.

1

Vi markerer midten på alle dørene. Fordi alle grepene skal sitte midt på døren, og dørene har forskjellig bredde, kan vi dermed bruke den samme malen på alle dører og skuffer.

2

Så prikker vi med en syl der skruene til grepene skal sitte. Vi har laget en mal med midtmarkering og hull til de to skruehullene til håndgrepene. Det er enkelt, og grepene plasseres helt likt.

3

Hullene til skruene borer vi med et 4 mm bor - størrelsen avpasser du etter de skruene som følger grepene.

TIPS: Fordi hullene skal gå helt gjennom, holder vi en list bak døren, slik at dørene ikke rives opp på baksiden.

4

Så skrur vi fast håndgrepene. Det gjøres fra dørens bakside, med de maskinskruene som følger med grepene. De passer til dører i normal tykkelse.

TIPS: Vi bruker to maskiner, en med bor og en med skrubits. Da går jobben raskt.

06
Sokkelfronten 7 Trinn

Vi har valgt en sokkelfront med stålutseende, som står fint til hvitevarene våre.

I stedet for å spikre eller skru den på, limer vi den fast til den gamle sokkelen. Det er enklere, og vi bevarer overflaten.

Før vi begynner, setter vi på plass de fleste nye hvitevarene. Ofte krever dette hjelp av elektriker og rørlegger.

For å få sokkelen ført videre under oppvaskmaskinen, må vi trylle litt. Det er viktig at vi kan komme til under maskinen, og at vi kan trekke den ut. Det gjør at sokkelen må være lett å fjerne. Derfor fester vi et eget sokkelstykke foran maskinen, med borrelåsteip.

1

Vi skjærer til sokkelstykkene, og smører montasjelim på baksiden. Det utvendige hjørnet, som ikke er vinkelrett, settes sammen med gjæring, slik at vi ikke får synlige snittflater.

2

Sokkelen settes på plass og trykkes fast. Montasjelimet har den fordelen at det bærer, selv om sokkelen ikke presses helt tett mot underlaget. Derfor er det enkelt å få den nye sokkelen til å sitte pent.

3

Under oppvaskmaskinen skrur vi en støttelist på naboskapet i begge sider, slik at sokkelstykket under maskinen får noe å sitte på. Vi setter på borrelåsen med stifter - husk plass til teipen når du måler ut til plasseringen til støttelistene.

4

Sokkelstykket kan nå trykkes på plass med borrelåsen. Husk å sjekke at støttelistene ikke kommer til å sitte slik at de hindrer deg i å trekke ut maskinen før du skrur dem fast.

5

Til det nye kjøleskapet bygger vi en sokkel i samme høyde som sokkelen under skapene. Den er veldig enkel, som du ser på bildet. Den skrus fast til gulvet med møbelvinkler, slik at det er plass til å lime de stålgrå sokkelstykkene utenpå.

6

Oppå sokkelen skrur vi en plate som kjøleskapet kan stå på. Vi holder den innenfor de metallignende sokkelstykkene, dels fordi de ikke skal bære vekten, dels fordi de avskårne kantene da blir skjult.

7

Sokkelen lukkes mot gulvet med en vaskelist, som stiftes fast. Her er en liten spikerpistol til god hjelp. Som du ser, kan du lage de vinkelrette hjørnene på sokkelen uten gjærskjøt, fordi du får ender med metallutseende på kanten.

07
Lys under skapene 5 Trinn

Vi skifter også ut lyset under overskapene. De gamle halogenlampene gir et flott lys, men pærene går ofte og er vanskelige å skifte - og på flere hadde pærefestet smeltet i stykker. Derfor går vi nå over til armaturer med 13 watt rør. Rørene gir like mye lys som de tidligere 2 x 20 watts pærene under skapene, så vi oppnår en fin, tidsriktig strømsparing.

Armaturene skjuler vi bak en ramme, og her leker vi litt ved ikke å bruke en opplagt hvit list i samme farge som skapene. I stedet bruker vi lister av samme tresort som vi bruker på benkeplatene.

1

Listene til lyspanelet skjærer vi ut av en benkeplatebit. Listene er 4 cm brede, og vi har skåret dem skrått av, slik at de kan settes sammen med gjæring i hjørnene.

TIPS: Med en kapp-/gjærsag er det enkelt å sage listene nøyaktig i 45 grader.

2

De små beslagene til armaturet skrus fast på baksiden av den fremste listen. Armaturet kan nå skyves på plass på listens bakside. Vi kan koble det til den samme kontakten som de gamle lampene brukte, og klipse fast ledningen.

3

Den fremste listen skrur vi fast under skapene med 4 x 50 mm skruer. Vi forborer og forsenker, slik at skruehodet skjules pent. Pass på at skruene ikke går for dypt og prikker hull i innsiden av skapet.

4

Sidestykkene smøres med lim på hjørneskjøten før vi setter dem opp - en liten sprekk i skjøten vil synes veldig tydelig på grunn av lyset bak, så vi gjør oss litt ekstra flid for at det skal bli helt tett.

5

Sidestykket skrus opp. Her er det vanskelig å spenne fast stykket først. Derfor teiper vi sammen stykkene med gaf ateip, mens de holdes i forlengelsen av hverandre. Da vil teipen holde hjørnet tett.

Den mørke rammen under overskapene blir prikken over i-en i kjøkkenet vårt - fjerde generasjon og helt nytt.

Materialer

Dette kostet renoveringen:

• Utskifting av alle hvitevarer, inkludert vask ......... 24 000 kr.
• 26 mm tykke benkeplater i nyatoh .................................................. 7000 kr.
• Skuffeskap til den nybygde kjøkkenøya, dører og grep ......10 000 kr.
• Øvrige materialer til øya ............... 1 500 kr.
• Blandebatteri ...................................... 1000 kr.
• Gulv og sokkelfronter ..................... 2000 kr.
• Maling og olje .................................... 1500 kr.
• Diverse (spiker, skruer mv.) ........... 1000 kr.
• Elektriker: .............................................. 1500 kr.
I alt .......................................... 49 500 kr

Tidsforbruk

2-3 uker

Pris

Uten hvitevarer, har vi brukt materialer for ca 28 000 kr.

Vanskelighetsgrad

Det er mange ting å holde kontroll på, og planleggingen skal være i orden. Det er en stor fordel å ha prøvd noen av oppgavene tidligere.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Kjøkken