Gi kjøkkenet ditt nytt liv med ni enkle reparasjoner

Henger skapdøren, er skuffen ødelagt eller har hyllebærerne mistet grepet? Kjøkkenelementene blir daglig utsatt for stor slitasje, og med tiden er det ikke til å unngå at noe blir ødelagt.

Intro

Men du trenger ikke å skifte hele kjøkkenet, bare fordi det har noen småskader her og der. I denne artikkelen kan du se hvordan du enkelt reparerer de ni mest vanlige skadene i en kjøkkeninnredning.

Vi viser deg hva du skal gjøre når:

 • skapdøren er skjev eller løs
 • hyllen faller ned
 • bakkledningen sitter løst
 • kantlisten har knekt
 • grepet er ødelagt
 • fronten er ripete
 • skuffen faller fra hverandre
 • uttrekket har gått i stykker
 • skuffebunnen har knekt

Veiledning

01
Skapdøren er skjev eller løs 2 Trinn

Hengselet er knekt, og døren sitter løst eller skjevt. Løsningen er å kjøpe og montere et nytt hengsel.

Skru det gamle, ødelagte hengselet ut av skapet og døren, ta det med til et byggvarehus, og kjøp et nytt som har akkurat de samme målene.

Monter det nye hengselet i både skapet og døren. Deretter kan du enkelt finjustere plasseringen til døren.

02
Hyllen faller ned 4 Trinn

Vekten av hyllen har etter hvert ødelagt hyllebæreren. Nå sitter hyllen løst, eller den har kanskje allerede falt ned i bunnen av skapet. Løsningen er å fylle opp hullet med en tresparkelmasse, for deretter å montere en helt ny hyllebærer. Hyllebærere får du kjøpt nye i de aller fleste byggvarehus.

Hullet til hyllebæreren er Ø 6 mm. Det bores opp til Ø 10 mm med et pluggbor. Boredybden er 10 mm. Bruk et dybdestopp, så du ikke borer gjennom siden.

En Ø 10 mm plugg påført trelim stikkes inn i hullet. La limet herde.

Skjær pluggen i plan med skapsiden, og etterfyll med tresparkelmasse. La den herde, og slip over med et fint slipepapir.

Monter en ny hyllebærer midt i pluggen, akkurat der den gamle satt.

03
Bakkledningen sitter løst 3 Trinn

Hvis bakkledningen skal repareres utenfra, vil det kreve at skapet tas ned. Men hvis du ikke har muligheten til å ta ned skapet, må du redde bakkledningen på den måten vi viser deg her.

Press inn montasjelim mellom skapkanten og bakkled-ningen. Fjern overskytende lim.

Bor to hull i en list, og stikk gjennom et par lange tråder, for eksempel en tørkesnor. Skru fast listen til bakkledningen, UTEN at den får direkte kontakt med limet. Skruene skal ha godt tak i bakkledningen, så sørg for å bruke noen som er store nok, for eksempel 4 x 35 mm. Som mothold brukes enda en list, som kappes slik at den hviler på skapets over- og underkant.

Trådene strammes opp med små listestumper. Stram opp til limet pipler frem. Fjern overskytende lim, og la limet i skjøten herde. Til slutt fjernes listene, og skruehullene oversparkles og flekkmales.

04
Kantlisten har knekt 3 Trinn

En knekt kantlist er enkel å skifte. Kantlister fås i metervis, og varmes på med et strykejern.

Kanten på skapet skal være ren og plan. Skitt renses vekk, og limrester etter den gamle kantlisten slipes av med fint slipepapir.

Kantlistens bakside hefter seg fast når listen varmes opp med strykejernet. Bruk medium varme, og press kantlisten mot kanten. Når kantlisten igjen er avkjølt, har limet herdet.

Skapkanten er normalt 16 mm bred, mens kantlisten er 20 mm bred. Overskytende kantlist skjæres enkelt bort med en hobbykniv, og skarpe kanter slipes med fint slipepapir.

05
Grepet er ødelagt 3 Trinn

Hvis samme type grep fortsatt er mulig å skaffe, er det enkelt å bytte det ut. Hvis ikke, kan du med fordel benytte deg av muligheten, og bytte til et mer moderne, penere og stabilt grep.

1

Ta av skuffefronten, fjern det gamle grepet og bor hullene til det nye. Bytter du alle grep på innredningen, råder vi deg til å lage en mal som du kan bore hull etter. Da er du sikker på at alle hullene blir plassert helt likt.

2

Lapp det gamle hullet med tresparkelmasse. I dette eksempelet brukte vi fargen “bøk”. Slip reparasjonen med slipepapir, korn 180.

3

Avslutt med 1-2 strøk klar lakk, eller mal frontene slik vi beskriver det under her. Monter grepet, og skru fronten på selve skuffen.

06
Fronten er ripete 2 Trinn

Det er uunngåelig at skuffefronter og skapdører blir slitte eller får riper med tiden. Den eneste løsningen er å male alt sammen. Men når du vil male på melaminbelagte fronter eller en annen glatt overflate, skal den forberedes helt riktig.

1

Avfett overflaten med grunnrens, og sparkle over riper og skader. Slip matt med slipepapir, korn 180.

2

Mal med heftgrunning, og la den tørke. Til slutt gir du overflaten to strøk med den malingen du vil bruke.

07
Skuffen faller fra hverandre 1 Trinn

Her har skuffen mistet bakstykket. Sidene og bakstykket i eldre kjøkkenskuffer er som oftest laget av porøse sponplater. Derfor kan du ikke bare skru dem sammen igjen.

1

Press trelim inn mellom sidene og bakstykket der det er mulig, og press emnene sammen med lange skru tvinger. Monter eventuelt små møbelvinkler innvendig i skuffen, for å forsterke sammenføyningen ytterligere.

08
Uttrekket har gått i stykker 3 Trinn

Uttrekksskinnen er ødelagt og har falt ned. Modellen er utgått og kan ikke lenger skaffes. Derfor kjøper vi en 20 x 20 mm vinkelprofil, og kapper den til i riktig lengde.

Strek opp skuffens underkant vannrett innvendig på skapsiden (i begge sider, hvis begge skinner er defekte).

Kapp vinkelprofilen i den lengden du trenger, og bor tre til fire hull på 4 mm i den ene siden. Undersenk hullene til skruehodene.

Monter profilen i flukt med oppstrekingen. Når skuffen glir inn, vil skuffefronten ligge vann rett med samme avstand som de øvrige skuffefrontene.

09
Skuffebunnen har knekt 3 Trinn

Det skjer ofte med gamle skuffer at bunnen knekker, eller på annen måte blir ødelagt. Her viser vi hvordan du bytter ut en ødelagt skuffebunn med en ny.

Skuffebunnen sitter i et spor. Bunnen frigjøres ved å fjerne det nederste stykket av bakstykket med en multikutter. Det frigjorte listestykket skal spares til senere bruk.

Den gamle skuffebunnen kan nå trekkes ut av skuffen. I enkelte byggvarehus får du kjøpt trefiberplater med en melaminbelagt hvit side. Kjøp en ny plate, og overfør målet fra det gamle stykket. Husk at det nye bunnstykket skal være cirka 6 mm lenger i bakkanten. Sag ut platen i riktig størrelse, og press den inn i sporene.

Det frigjorte listestykket limes og stiftes fast, og holder bakkanten av skuffebunnen på plass. Hvis listestykket knakk da du sagde det ut, må du lage en ny list.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kjøkken