“Nytt” kjøkken for 2000 kroner

I stedet for å skifte ut hele kjøkkenet, kan du komme langt bare med å male og sette nye håndtak på dørene og skuffene.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
2000 kroner

Intro

Skapdører utsettes hver dag for stor slitasje – og dette setter sitt preg. Det kan bli hakk i de slitte kantene, riper på flatene og slitte hengsler som gjør at dørene henger skjevt. Dessuten endrer man gjerne smak med tiden, og det er derfor naturlig at man etter hvert ønsker seg en ny stil på kjøkkenet.

Med denne renoveringen av kjøkkendører og skuffefronter, slår du to fluer i en smekk: Skapdørene blir som nye, og du kan få din egen helt særegne stil uten de store anstrengelsene. Attpåtil uten at det koster deg en liten formue, slik en profesjonell maler eller lakkerer skal ha for denne typen arbeid.

Vi valgte å male dørene og skuffefrontene med en god sprøytepistol. Det viktigste å huske er at resultatet aldri blir penere enn “bunnen”. Særlig når man bruker blank maling, er det viktig at bunnen er i orden. Den skal være grunnet, sparklet og slipt, slik at den er helt glatt og likt sugende. Dette krever en del sparkle- og slipearbeid, men det lønner seg i lengden. Våger du ikke å sprøytemale dørene, kan ta på malingen med en korthåret rull.

Veiledning

01
Forberedelser 3 Trinn

Før du begynner må du avmontere alle dører og skuffefronter, og dessuten fjerne alle håndtak på frontene. For at kjøkkenrenoveringen virkelig skal merkes, bør du vurdere å skifte ut håndtakene, selv om det “egentlig ikke er noe galt med dem”. Og hvis dørene henger (som i denne saken), skifter du også ut hengslene på dem.

1

Først skrus håndtakene av dørene. Dette går raskt og enkelt mens dørene ennå sitter på skapene. Undersøk om noen av dørene henger skjevt, og kjøp i så fall nye hengsler til dem. Eller bytt ut alle.

2

Låseskruen løsnes slik at døren kan tas av hengselet. Er det flere like dører, kan de nummereres ved å stemme ut romertall i bunnkanten. De vises ikke, men du får kontroll på plasseringen.

3

Skru av de gamle håndtakene til skuffene. Gjem håndtak og skruer sammen, i tilfelle de kan brukes et annet sted. Deretter skrur du av frontene.

02
Grunnbehandling 5 Trinn

For å oppnå et superflott resultat bør du være nøye med å slipe, grunne og sparkle dørene. Bare en helt glatt og jevn bunn sikrer et pent resultat. Maling med sprøytepistol gir et flott resultat når grunnarbeidet er i orden.

Det innebærer en grundig avvasking og utsparkling av hull etter håndtak og skruer med kjemisk metall. Deretter slipes det hele glatt, og grunnmalingen rulles på.

1

Vask nå dører og skuffefronter med en konsentrert blanding av vann og grunnrengjøringsmiddel. Vask etter med rent vann, og la døren tørke.

2

Sparkle ut hullene etter håndtak på skuffefrontene med kjemisk metall. På disse dørene var det nok å sparkle ut det nederste hullet. Det øverste bevarte vi.

3

Slip alle flatene med plansliper eller eksentersliper. Start med korn 100 på ujevnheter, avslutt med korn 180. Støvsug, og tørk over med en fuktig klut.

4

Kantene på forsiden av dører og skuffefronter blir fort slitt og hakkete. Derfor ga vi dem en skrå fas med et 45 graders fas-stål i overfresen.

5

Grunn først med en korthåret mohairrull og en fortynnet grunning på alle baksidene. Når de er tørre, kan du snu dem rundt og legge dem på en kloss. Mal kanter, og til slutt flater.

03
Sprøytemaling 5 Trinn

En forutsetning for et pent resultat er at malingen har rett konsistens (viskositet), og at sprøytepistolen er korrekt innstilt både til maling og emne. Og selvfølgelig at du bruker den rette teknikken. Riktig teknikk går ut på å føre sprøytepistolen vinkelrett i et jevnt tempo med konstant avstand til emnet.

Det beste resultatet får du ved å påføre flere lag etter hverandre vått-i-vått. Etter første lag venter du 3-5 minutter. Deretter påfører du flere lag med 1 minutts mellomrom. Fortsett med flere tynne lag til det dekker. Hvis du påfører for tykke lag av gangen, risikerer du å få renner.

1

For å kunne male skuffefrontene på begge sider uten tørketid mellom, monteres to “føtter”. Bank spiker gjennom et par klosser av en list eller en plate, og fest dem i underkanten av frontene.

2

Dørene balanserer ikke på to føtter. Skru to kroker i underkanten på hver dør, og heng dem i en snor. Dekk deretter grundig av benken din og bakveggen med avdekkingspapir.

3

Nå maler du skuffefrontene. Først på kantene, så på flatene.

Viktig! Mal helt ut over kanten, før du fører pistolen tilbake. Ellers blir laget ved kantene for tykt, og malingen vil renne.

4

Spenn ut en snor 10-15 cm fra veggen. Heng døren på snoren. Mal nå med vannrette strøk. Bruk to snorer med løkker til å gripe rundt krokene når døren skal snus.

5

Neste runde maling påføres loddrett. Igjen må du huske å male ut over kantene – og deretter skifte retning mellom hver påføring. Pass på renner

04
Montering av dører 9 Trinn

Etter en lang lunsjpause, er malingen tørr nok til at vi kan begynne å montere dører og skuffer. De nye hengslene blir montert i stedet for de utslitte gamle.

Kjøkkenskap har som regel standardhengsler (Ikea-hengsler) som sitter i dørene i et stort hull og festes enkelt med to skruer. De gamle skruehullene sparkles ut først for å gi de nye skruene skikkelig feste på samme sted.

Håndtakene skiftes også. Hullene til de nye grepene blir boret ved hjelp av en boremal. Dermed sikrer du en riktig og nøyaktig plassering.

1

Den ene hengselsdelen blir skrudd på skapene med to skruer i hullene til hyllebærerne. Her ble det brukt to 4 x 30 mm skruer. De følger vanligvis med når du kjøper nye hengsler.

2

Den andre hengseldelen trykkes ned i det store hullet på døren. Rett den inn vinkelrett på kanten. Forbor til de to skruene, og skru dem i.

3

Hekt på dørhengslene, og stram låseskruene. Når alle dørene er montert, justeres skruene slik at de henger jevnt og med lik avstand. Det tar litt tid, men lønner seg i lengden.

4

Lag en boremal av en platebit med to brede lister på to sider. Hold malen på en dør, og bor gjennom hullet som vi ikke sparklet ut med kjemisk metall.

5

Legg håndtaket på malen, og merk opp til det andre hullet etter grepet. Bor hullet i malen. Nå har du laget en mal som passer på alle dørene.

6

Hold boremalen inn på døren, og bor hull til håndtakene. Når listene stikker ut på begge sider av platen, kan malen brukes til både venstre- og høyrehengte dører.

7

Bruk malen også til skuffene. Strek ut de gamle hullene på boremalen, og lag nye til skuffene. Bor to nye hull som er plassert i høyde med grepene på dørene.

8

Monter håndtak på dører og skuffer med skruer innenfra. Skruene som følger med, passer vanligvis i lengden. Hvis ikke, må du kjøpe noen som er ekstra lange, og selv tilpasse dem.

Det pene, men litt kjedelige hvite kjøkkenet har fått liv og kulør med røde dører og nye håndtak.

Materialer

  • Grunnmaling
  • Rød, glans 90 til dører
  • Grå, glans 50 til skap
  • 5 sett dørhengsler

Dessuten:

  • Kjemisk metall, grunnrens, håndtak

Spesialverktøy

  • Sprøytepistol, her fra Wagner
  • Eksentersliper

Tidsforbruk

2 dager

Pris

Til 5 dører og 4 skuffer har vi brukt cirka 2000 kroner inkl. dørhengsler

Tips & Triks

Fortynn malingen

Å male med sprøytepistol er enkelt, men det krever litt forberedelser, ettersom malingen verken kan være for tykk eller for tynn. Tykk maling setter seg fast og kan ikke sprøytes ut jevnt. Tynn maling renner fort og dekker dårlig.

Derfor følger det en spesiell viskositetsmåler med sprøytepistolen (i alle fall Wagner-modellene), som du bør bruke når du skal fortynne malingen. Som hovedregel bør du regne med å fortynne malingen 10-20 prosent med vann for å få riktig viskositet, men følg fabrikkanvisningen.

Tilsett først 10 prosent vann, og rør godt rundt.

Dypp viskositetsmåleren helt ned i malingen. Løft opp, og ta tiden på hvor lang tid det tar for all malingen å renne ut gjennom hullet i bunnen. Sammenlign med bruksanvisningen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kjøkken