Så mye kjøkken får du for 15.000 kroner

Har du et funksjonelt, men ganske umoderne 70-, 80- eller 90-talls kjøkken? Kanskje i eik- eller bøkefinér? Og er du lei av å se på det? I så fall kan du lese med her, for nå viser vi deg hvordan du med små midler og en masse arbeid kan oppgradere kjøkkenet – til et eksklusivt preg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
15.000 kroner

Intro

Alle har rett til et nytt kjøkken, men ikke alle har råd til å sette en kjøkkenprodusent i sving. Da må vi sette i gang selv, og heldigvis kan også det gi fantastisk resultat. I tillegg for beskjedne midler.

Hvis skapelementene er i noenlunde orden, og hvis du kan leve med innredningen kjøkkenet har, er det absolutt ingen grunn til å rive ned hele kjøkkenet, selv om det er både slitt og umoderne. For cirka 15.000 kroner kan du forvandle det gamle kjøkkenet til et lekkert og flott sted å være.

Det er nemlig ikke så mye som skal til. Først vekk med det gamle tapetet, deretter sparkle og male vegger. Dette viser vi ikke her, det vet du sikkert allerede hvordan du gjør.

Til gjengjeld viser vi en hel rekke mindre ting du kan gjøre for å løfte kjøkkenet vekk fra 70-tallet. Les med, og se hvordan det kan gjøres.

Veiledning

01
Demontering 2 Trinn

Før du kan komme til for å renovere kjøkkenet, må du fjerne det du ikke skal bruke. Overskapene over vasken, vaskelistene og benkeplaten skal vekk og ut. Det samme skal vasken. Men fordi den skal brukes igjen, skal du være litt forsiktig når du fjerner den.

Husk å stenge for vannet før du fjerner blandebatteriet. Hvis det ikke er en stoppekran under vasken, må du ha hjelp fra en rørlegger. Få ham i så fall til å montere en kuleventil under vasken, for da kan du koble til det nye blande-batteriet selv senere.

1

Begynn med å ta av vaskelistene før du forsiktig fjerner benkeplaten. Selv om flisene blir dekket, og du skal ha på en ny benkeplate, lønner det seg alltid å være forsiktig ved demonteringen. Det er kanskje noe som kan brukes igjen.

2

Hvis det ikke er noe galt med vasken, så bruk den igjen. Du skal skjære den løs fra benkeplaten med en hobbykniv. Skjær helt til bunns, til silikonen slipper. Ta av beslagene, deretter kan du forsiktig lirke den løs.

02
Ny kjøkkenbenk 5 Trinn

Etter at et av underskapene på et tidspunkt måtte vike plass for en oppvaskmaskin, hang benkeplaten og svevde i den ene enden. Dette gjør vi noe med, før vi legger på den nye platen. En list skrus inn i veggen der benkeplaten treffer veggen. Dermed kan den hvile på listen uten å ligge på oppvaskmaskinen.

Når benkeplaten er kappet til i lengden, skal den dyttes inn på plass. Mål utstikket fra forkanten av underskapene til forkanten av benkeplaten flere steder. Da er du sikker på at utstikket blir jevnt. En eventuell skjevhet justerer du ved å sage av bakkanten på benkeplaten.

1

Kapp benkeplaten i riktig lengde. Fordi det er sjelden at to vegger i et gammelt hus står i nøyaktig 90 graders vinkel, skal du ta høyde for det før du kapper benkeplaten.

2

Legg opp platen og sjekk utstikket. Det skal være like stort hele veien. Er ikke dette tilfellet, skal du sage av benkeplaten i bakkant eller i siden.

3

Merk opp veggens konturer langs bakkanten på platen. Bruk en avstandskloss (her en blyant), og trekk en strek som følger veggen så tett på kanten som mulig. Streken markerer den skjevheten du skal sage av.

4

Bor hull i toppen av underskapene, slik at du kan skru fast platen. Kjør boret litt fra side til side. Det gjør hullene litt større, slik at skruene kan flytte seg når benkeplaten utvider seg.

5

Legg på benkeplaten, og hold den fast med et par klemtvinger. Da blir den liggende mens du skrur den fast. Sett en spennskive på skruene, og skru fast.

03
Dekk gamle fliser 5 Trinn

Hvis de gamle flisene sitter fast, er det ingen grunn til å rive dem ned og pusse opp veggen igjen. Du kan enten pusse over dem med multipuss og male veggen, eller du kan lime nye fliser utenpå de gamle og fuge dem.

Eller så kan du gjøre som oss og lime på plater som ligner fliser. Vi bruker Fibo-Trespo-plater. De er godkjent til bruk i våtrom, og de er raske å sette opp når vi gjør som her: limer dem fast.

1

Rens de gamle flisene med grunnrens, og legg på lim. Her bruker vi et monteringslim. Da slipper vi å bruke aluminiumsskinner, som normalt brukes ved oppsetting av denne typen plater.

2

Sett opp platene etter anvisningen. De har fjær og not beregnet til sammenføyning av platene. Derfor er det enkelt å klikke dem sammen og deretter trykke dem godt inn i limet i et par minutter.

3

Skjær til platene med en dykksag eller en sirkelsag. Hull til stikkontakter, brytere og lignende lager du ved å bore et par hull i platen og deretter skjære fra baksiden med stikksagen.

4

Alle avslutninger mot veggen lages med en akrylfuge som kan overmales. Enkelt og flott, og helt uten aluminiumsskinner og -kanter.

Flisene er satt opp, og vi gjør klart for vasken. Sørg for avstand til veggen, slik at det er plass til blandebatteriet.

04
Vasken på igjen 4 Trinn

En stålvask er ikke lett å slite ut. Derfor kan den som regel brukes igjen når benkeplaten byttes ut. Her bruker vi vasken opp igjen, selv om vi egentlig hadde lyst på en ny, der blandebatteriet satt i kanten på vasken. Da ville vi sluppet å ha det sittende i treplaten, med risiko for råteskader og misfarging. Vi hadde ikke råd i dette tilfellet, så det må bli neste gang.

Sag ut i benkeplaten, og sett fast vasken med de fire tvingene som spennes opp mot undersiden av platen. For å unngå at det renner vann under vasken, legger vi sanitærkitt under kanten. Det tørker aldri helt og holder vannet effektivt ute.

1

Plasser vasken på den nye benkeplaten, slik at den ligger nøyaktig der den skal: parallelt med forkanten og med passende avstand til veggen, så det er plass til blandebatteriet. Tegn opp rundt vasken med en blyant.

2

Flytt vasken, og tegn en ny strek 10 mm innenfor den første. Når du har tegnet den nye streken, skal du viske ut den første så du fjerner enhver risiko for å ta feil. Bor et hull, og sag hullet til vasken.

3

Mellom vasken og veggen skal du bore hull til blandebatteriet. Når du monterer blandebatteriet, skal du sørge for å få på skiver og pakninger i samme rekkefølge som du tok dem av.

4

Legg vasken parallelt med benkekanten i en pølse sanitærkitt, og spenn den fast fra undersiden i de beslagene den tidligere var montert med.

05
Fast avsettingsplate 2 Trinn

En benkeplate i heltre er fantastisk flott, men den er også litt sårbar. Derfor legger vi ned en avsettingsflis i benkeplaten.

Lag en modell av en spon- eller mdfplate, og fres ut i benkeplaten med en overfres og et notfresestål. Hullet skal være et par millimeter større enn flisen du velger som avsettingsplate. I tillegg skal flisen stikke litt opp over benken.

1

Med en overfres, freser du et kvadratisk hull i benkeplaten like ved komfyren. Lag en fresemal, og spenn den fast på benken før du freser.

2

Fug rundt flisen med en god elastisk fugemasse (skipsfuge) i samme farge som flisen. Det er praktisk med en “innebygget” avsettingsplate - i tillegg ser det eksklusivt ut.

06
Nytt høyskap 5 Trinn

For å få integrert det høye kjøleskapet med resten av kjøkkenet, gir vi det en topp og en side. Det er egentlig bare to MDF-plater som limes sammen og skrus til lister på veggen, slik at det ser ut som kjøleskapet er bygget inn i et høyskap.

Når kjøleskapet produserer kulde, lager det en masse varme. Varmen skal ha mulighet til å forlate skapet. Derfor skal det være luft over kjøleskapet. Hullet lukkes penest med en rist. Du kan fint bruke et lite stykke MDF-plate, og bore en rekke 20 mm luftehull i den.

1

Nå skal det lages et skap rundt det frittstående kjøleskapet. Det gjøres lett med en MDF-plate og et par lister. Skru lister på bakveggen, slik at du har noe å sette fast siden og toppen av skapet til.

2

Skjær topp og side i 45° der de skal sammenføyes. Bruk sirkelsag og føringsskinne. Da får du et fullstendig rett og rent snitt. Har du ikke føringsskinne, kan du spenne fast et langt vater med tvinger og sage etter det.

3

Legg topp (A) og side (B) på benken, og støt dem sammen med yttersiden opp. Sett deretter på maskeringsteip som på bildet. Riss fast teipen med neglene, slik at den sitter godt.

4

Snu platene forsiktig, og trykk ut trelim i sammenføyningen. Du skal ikke bruke for mye. Limet skal ikke renne ut, men du skal bruke nok til å sikre at hele sammenføyningen blir limt sammen.

Skapet settes opp, og vi er klar til å male fronter og sider på alle skap. Det støvsuges overalt før vi maler.

07
Nye vaskelister 3 Trinn

1

Mål opp til vaskelist langs veggen. Som vaskelist bruker vi her en hulkillist i ask. Den gir en flott overgang mellom benkeplaten og veggen.

2

Innvendige og utvendige hjørner skjæres til på en gjærsag eller i en gjærekasse. Du kan få en pen skjøt ved å “stikke på baksiden” med et stemjern.

3

Lim fast vaskelistene til benkeplaten med trelim. Sett noen pinner i spenn mellom vaskelister og overskap (eller tak). Etter en times tid kan du fjerne pinnene igjen. Dermed har du et flott resultat helt uten spikerhull.

08
Dører og svart tavle 5 Trinn

En fordel med kjøkkenfronter fra 70-tallet, er at de ofte er finert og ikke kunststoffbelagt. De er med andre ord enkle å male. Du slipper å sende dem på lakkering, bare du er nøyaktig.

En grundig vask med grunnrens, og sliping når frontene er tørre igjen, så er du klar til å male. Første strøk skal være en sperregrunning, slik at gammel nikotin eller matos ikke trenger ut gjennom malingen. Deretter tre strøk høyglansmaling, hvor du er nøye med å slipe med fint slipepapir mellom strøkene.

Etter 3. og siste strøk med rullen, glatter du overflaten med en langhåret pensel mens malingen er våt.

1

Når frontene er helt tørre, skal de slipes med slipepapir korn 120, støvsuges og tørkes. Etterpå legger du på en sperregrunning, som hindrer gammel nikotin og annen skitt i å trenge gjennom malingen når den har tørket.

2

Mal kanter og overflate med en hvit glans 90 akrylmaling. Slip med korn 120 slipepapir når malingen er tørr, mal, og slip igjen. Deretter kan du sette opp frontene og male det siste strøket.

3

Det siste malingsstrøket kan påføres når frontene er satt opp. Rull på malingen som før, men avslutt med å glatte overflaten med en såkalt modlerpensel. Det er en bred og fyldig pensel, som gir en flott og glatt overflate.

4

Her lager vi en tavle til veggen. Det er enkelt. Vi kapper en MDF-plate slik at den passer til formålet, sliper kantene litt runde med slipepapir og ruller deretter på tavlelakk, ett eller to strøk.

5

En skrue i hvert hjørne av tavlen, dermed har du et friskt pust av kritt og gammelt klasserom. Vi ga også kjøleskapet og oppvaskmaskinen et strøk tavlelakk med rullen. Enkelt og pent.

09
Svevende hylle 2 Trinn

Hvis du får noe til overs av benkeplaten, kan du bruke den til en flott, svevende hylle. Vi henger den opp med et skjult beslag, som vi har kjøpt på Ikea sammen med en hylle som heter Lack. Hyllen sparer vi til en annen gang, og borer i stedet hull i resten fra benkeplaten. Opphenget er skrudd fast på veggen og stemt inn i baksiden av hyllen, slik at det er helt usynlig når hyllen sitter på plass.

1

Legg Ikeabeslaget på hyllekanten, og strek opp der det skal stemmes ut, slik at hyllen blir sittende helt tett mot veggen. Stem ut etter strekene.

2

Monter beslaget på veggen og dytt hyllen inn på plass. Du trenger ikke å lime den fast; da er den enklere å ta ned senere. Dette blir en pen, enkel og kledelig løsning til det nye kjøkkenet.

Materialer

21 x 45 mm firkantlist:

 • 1 list til benkeplate
 • 1 topplist til høyskap
 • 1 sidelist til høyskap

42 mm benkeplate, (her ask):

 • 1 lang ved vasken
 • 2 korte ved komfyren
 • 1 hylle

Hulkillist, (her ask):

 • Cirka 6,5 meter

16 mm MDF-plate til høyskap:

 • 1 topp, 60 x 60 cm
 • 1 side, 60 x 120 cm

Fibo-Trespo-plater, 240 x 60 cm:

 • 3 plater

Dessuten:

 • 1 patron monteringslim
 • 12 mm MDF-plate til fresemal
 • 1 flis til avsettingsplate
 • skruer
 • veggplugger
 • trelim
 • 1 Ikeahylle Lack med beslag
 • 1 patron akrylfugemasse
 • 0,5 liter Flügger tavlelakk
 • 2,5 liter hvit akrylmaling glans 90
 • 0,5 liter Flügger sperregrunning

Spesialverktøy

 • Modlerpensel med syntetiske hår
 • Overfres med notfresestål

Tidsforbruk

Det er mye arbeid, så regn med en ukes tid. Og skal du gjøre det på kveldstid, må du sette av en måned.

Pris

Cirka 15.000 kroner

Vanskelighetsgrad

Nøyaktig oppmåling, slik at du sager og borer på riktig sted, er det vanskeligste her.

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

TEKNIKK: Montering av kjøkkenvask

Grundig oppmåling er oppskriften på suksess

VERKTØY: Slik bruker du kapp-/gjærsagen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker sagen, slik at du får full utnyttelse av den. Kappsagen er smart når du skal sage mange rette, korte snitt på tvers av bord og lekter. Du kan sage både rette, vinklede og tiltede snitt i blant annet tre, metall, fibersement og laminat – gjennomgående eller i akkurat den dybden du ønsker.

TIPS: Slå av varmen når du maler

TIPS: Unngå lo fra malerullen

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Kjøkken