Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Snarvei til mer plass i kjøkkenet

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

De fleste kan få mer plass på kjøkkenet. Det gjaldt også en av Gjør Det Selvs lesere, som fant en plass de færreste med kjøkkenøy vet at de har: Inne i veggen til kjøkkenøya er det plass som tilsvarer et helt kjøkkenskap.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
2.000 kroner
Snarvei til mer plass i kjøkkenet1

Intro

I denne veiledningen viser vi hvordan du:

 • bygger kassen til skapet
 • setter skyvedører på skapet.

Veiledning

Bygg kassen til skapet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Skjær til MDF-platene på mål. Hvis du ikke vil transportere hele plater, kan du i mange byggvarehus få platene skåret til før de transporteres. Husk å lage målene så de passer til både kjøkkenøya og ønskene dine.

2

Strek opp på bunn- og topplatene (A). Det skal strekes opp til sider (B) og skillevegger (C). Oppstrekingen skal være identisk på begge platene.

3

Bruk en mal til de lange strekene. Her skal det strekes opp til sidenes (B) plassering på bunn- og topplatene (A). Det ordnes med to stumper av MDF-platen, som vist på bildet.

4

Forbor til skruer i topp- og bunnplate (A) med et 4 mm bor. Hullene skal plasseres innenfor oppstrekingen, slik at de går ned i sidene (B) og skilleveggene (C).

5

Skru sidene (B) sammen med topplaten (A). Bruk trelim, og skru med selvunder­ senkende skruer, eller bruk en undersenker, slik at skruehodene forsvinner ned i platene og blir skjult.

6

Skru fast skilleveggene (C) gjennom topplaten (A). Skilleveggene skal ligge i flukt med bakkledningen (D), og det vil oppstå en avstand på 5,5 cm til forkanten, som gir plass til skyvedørene.

7

Skru fast bunnplaten (A) til sidene (B) og skilleveggene (C) på samme måte som topplaten. Følg oppmerkingen nøye, slik at alt blir vinkelrett og riktig.

8

Skru fast bakkledningen (D) med 3,5 x 30 mm skruer. Forbor, og sett skruene med 20-25 cm avstand. Marker først plasseringen til skilleveggene på bakplatene, så skruene havner der de skal være.

Sett skyvedører på skapet

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Skyvedører har fordelen av at de ikke opptar plass. Vi har valgt noen helt enkle skyvedørsbeslag, som er ganske lette å montere.

Beslagsettet består av to aluminiumsskinner som monteres i bunnplaten, og to identiske skinner som monteres i toppen av skapet.

På bunnskinnene kjører to hjul, som monteres på innsiden av dørene. I toppen styres hver dør av to klips, som er montert på baksiden av dørene.

1

Skru fast alumini-umslistene til toppog bunnplatene (A) gjennom de forborede hullene med de medfølgende skruene. Avstanden fra fremste list til forkanten av platene (A) er 4 mm.

2

Monter rullene nederst på baksiden av dørene (E). Rullene er utstyrt med en 8 mm tapp. De settes inn i et 8 mm hull, som bores 10 mm dypt.

3

Juster rullen på plass, og sett i skruer. Rullen skal sitte som angitt på tegningene fra produsenten. Det er mulighet for finjustering helt til de siste skruene settes i, så begynn med skruene i de avlange hullene.

4

Skru fast toppstyringen i toppen av dørene. Toppstyringen består av en klips i to deler: en monteringsplate, som skrus fast, og en skyvbar del, som her er åpen.

5

Når døren er satt på plass, dyttes den skyvbare delen av toppstyringen som vist på bildet. Da griper den tak i aluminiumsskinnen i toppen og holder fast døren.

6

Det ferdige skapet er klart til å bli montert på baksiden av kjøkkenøya.

Materialer

16 mm MDF-plate

 • 2 bunn- og topplater (A) à 30 x 160 cm
 • 2 sider (B) à 30 x 118,8 cm
 • 2 skillevegger (C) à 24,5 x 118,8 cm
 • 2 dører (E) à 80 x 117,6 cm

Dessuten:

 • 1 bakkledning (D) av 10 mm
 • MDF-plate, 122 x 160 cm
 • 4,0 x 50 og 3,5 x 30 mm skruer Trelim
 • Skyvedørsbeslag
 • 4 aluminiumsskinner à 156,5 cm

Spesialverktøy

 • Eventuelt dykksag eller bordsirkelsag

Tidsforbruk

En dags tid (pluss tid til maling).

Pris

Cirka 2000 kroner for et skap på 160 x 122 x 30 cm (pluss maling).

Vanskelighetsgrad

Sørg for å være nøyaktig. Det ferdige resultatet skal matche kvaliteten på kjøkkenskapene dine for at det skal se bra ut.

Tegning

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

3D-modell

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Skapets oppbygging

Skapet består av en kasse med skillerom og dører.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å se 3D-modellen

Dørene går på skinner

Skyvedørene kjører i hver sin aluminiumsskinne på små hjul.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykksagen

I denne videoen lærer du å kjenne tømrerens favorittsag. Dykksagen føres alltid langs en føringsskinne, som sørger for et nøyaktig snitt – uansett om det skal være rett eller vinklet, eller gjennomgående eller ei. Du kan også starte sagingen midt på et emne. Det gjør sagen opplagt til alt fra spor i et bord til renskjæring langs kanten etter at terrassebordene er lagt.

TIPS: Støtt skinnen til dykksagen

TIPS: Slå av varmen når du maler

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake