Svevende hyller med lys

Åpne hyller på kjøkkenet skal selvfølgelig lages av samme type plate som er på benken. De festes elegant med solide skjulte oppheng, og like skjult gir de lys ut på benken.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dage
Pris
1.000 kroner

Intro

Da vi tidligere hadde laget nye benkeplater av 40 mm stavlimt ask, var det fristende å fortsette opp på veggene, og utvide med en rad med åpne hyller skjært ut av samme plate. Og i motsetning til de fleste hyller med skjult oppheng som man kjøper ferdige, så garanterer vi ved å bruke solide oppheng og kraftige aluminiumskinner, at du slipper å bekymre deg for tyngdekraften. Du kan trygt sette en stabel tallerkener på dem.

Redaksjonen anbefaler: 7 TIPS: Gi Ikeakjøkkenet ditt personlighet

Hyllene bruker vi samtidig til å få et bedre arbeidslys over benken – og en bedre belysning av rommet i sin helhet. På undersiden av hyllene setter vi nemlig opp en rad halogenspotter, som erstatter lampene som var montert på veggen. Til dette må vi ha hjelp av en elektriker, men vi kan frese og bore, slik at han kan føre kablene skjult fram til de nedsenkede lampene.

Slik får du hyllen til å sveve

Det skjulte opphenget lager vi ved hjelp av en 4 mm tykk vinkelskinne av aluminium, som er 40 mm på begge sider, det samme som hyllene våre.

Hullene i skinnen borer vi selv, slik at vi får festet den skikkelig til veggen. Deretter settes hyllen opp på skinnen, og festes med skruer nedenfra og opp gjennom skinnen.

På baksiden av hyllen freser vi en fals, som vi kan legge kablene til spottene som sitter på undersiden i.

Hullene i aluminiumsskinnen borer vi med et vanlig metallbor på lav hastighet. Det er ikke nødvendig å investere i spesielle bor til aluminium. På samme måte bruker vi en vanlig forsenker til skruehodet. De store hullene til kablene utvider vi med et konisk platebor.

Velg riktig festemetode til veggen din. Fritthengende hyller utgjør et mye sterkere press ut fra veggen enn hyller montert i kasser. Derfor må du velge riktige skruer og plugger, som passer til veggen din. Her er tre eksempler - til lettbetong og myk murstein, til hard murstein og betong, og nederst til plater.

Hvis plateankeret følger med rundt, er det umulig å få det til å lage en rosett eller annen form for anker på baksiden av platen. Her bruker vi et anker der vi med en spesialtang trekker ankerets innebyggde maskin skrue bakover, slik at ankeret foldes ut og får feste på baksiden av platen før vi begynner å skru fast opphenget med skruen.

Plateankeret av metall bankes inn i platen gjennom det forborede hullet. Kragen biter seg fast i overflaten.

Deretter trekkes skruen bakover med en spesialtang, slik at ankeret er foldet ut på baksiden av platen, og skruen tas ut.

Veiledning

01
Listen skrus opp 2 Trinn

Ettersom vi ikke bruker et ferdigsett er elektrikeren en nødvendig medspiller. Et ferdigsett kan man sette opp selv, men når man ikke kan endre på det, er det vanskelig å skjule ledningene og transformatoren. Og vår idé er nettopp å lage hele den elektriske installasjonen så diskret og skjult som mulig, og plassere den nye hyllen foran uttakene til de gamle lampene, og trekke kabler skjult inne i hyllen og ut til spottene.

Derfor kreves det en elektriker. Han skisserer den nye installasjonen, trekker kablene en del av veien, og forklarer hvordan vi skal jobbe videre. Til slutt kommer han og kobler alt sammen.

1

Vi streker opp til den nye hyllen på veggen, slik at overkanten dekker strømuttakene. Det ene uttaket er overflødig, og sparkles igjen med gipssparkel. Det andre sparkler vi rundt røret.

Strømuttaket sparkles igjen med gipssparkel.

2

Aluminiumskinnen skrus opp og festes på en solid måte. I dette rommet trenger vi plugger til murstein, ankere til platevegger, og karmskruer til lettbetong. Du skal ikke slurve, belastningen er stor.

Forsiktig skjærer vi av røret i nivå med aluminiumsskinnen.

02
Hylle med lys 8 Trinn

Da aluminiumskinnen var montert på veggen, kunne arbeidet nesten vært ferdig. En passende bit ble skjært ut fra benkeplaten vår, tilpasset og skrudd fast på monteringsskinnen. Deretter var hyllen oppe på veggen, klar for et strøk olje.

Men så lett slapp vi ikke unna, for på under siden av hyllene ville vi ha en rad med halogenspotter som lyser ned på benken. Den enkle løsningen var å sette dem utenpå hyllen, men vi ga oss selv en utfordring ved å bruke spotter som skal felles inn i hyllen. Utfordringen fortsatte da vi valgte å legge ledningene skjult.

Vi skjærte ut hyllene fra samme type plate som vi brukte på benken. Med 20 cm brede hyller ble det tre like hyller.

1

Hyllene skjæres til med en hånd-sirkelsag. Før vi la platen opp på bukkene, forhøyet vi dem med noen lister. Dermed kan vi justere sagen et par millimeter dypere enn platen, og skjære uten å måtte holde i den delen vi sager av.

2

Kantene runder vi av med overfresen vår. Du kan også bruke et 45 graders fasjern, bruke høvelen din, eller bare runde av kanten med et pussepapir.
TIPS: Det er vanligvis penest å lage samme avrunding på benk og hylle.

3

På hyllens bakkant, freses en fals som har plass til to ledninger med 12 volt over hverandre. Falsen freses kun på det området som ledningene skal ligge, og husk å stoppe falsingen før enden.

4

Hullet til den første halogenspotten bores i første omgang ut med en hullsag. Dybden skal være som foreskrevet. Pass på at senterboret som styrer koppen, ikke går gjennom hyllen.

5

Med et skarpt huggjern hugger vi bort treverket i hullet. Deretter måler vi om det er dypt nok, og gjør bunnen av hullet helt rett og fritt for fliser.
TIPS: Diodespotter bruker mindre strøm, og blir langt fra like varm.

6

Så kontrollerer vi om spotten passer i det første hullet. Den skal gli på plass uten særlig motstand, men også sitte godt. Er hullet som det skal være, kan du fortsette med hullene til resten av spottene. Til høyre en spott sett ovenfra.

7

Nå borer vi ledningshullene fra utfresingen på bakkanten til lampehullene. Vi bruker et godt trebor på 10 mm, som vi styrer nøye, slik at det går rett. Når alle hull er ferdige, legger vi ledningene etter elektrikerens anvisning.

8

Hyllen med ledninger legges opp på skinnen og skrus fast med 5 x 40 mm skruer opp gjennom skinnen. Vi polerer inn olje på overflaten, og etter 20 minutter tørkes overflødig olje av. Deretter kan elektrikeren gjøre arbeidet ferdig.

En skuresvamp er fin å polere oljen inn i treet med.

03
Slik setter du perfekt sammen to hyller 4 Trinn

De fleste lar svevende hyller stoppe litt fra hjørnet, men du kan også montere dem sammen i hjørnene med gjæring, altså slik at hyllene møtes i halveringsvinkelen.

1

Både hyllene og aluskinnene kappes i halv vinkel i forhold hjørnets vinkel. Ved rette hjørner 45 grader, her blir det halvparten av 135, altså 68,5 grader. Vi holder de to skinnene sammen med en tvinge, mens vi skrur dem på veggen.

2

For å styre hyllene i samme høyde freser vi en not med et 4 mm notjern på begge flatene som skal monteres sammen. Når vi ikke endrer innstillingen på overfresen, vet vi at sporene er nøyaktig like langt ned på begge flatene.

3

I noten legges en 4 mm fjær, presset ned i trelim. Så har vi lim på resten av fjæren, og på hele monteringsflaten.

4

Hyllene settes sammen. Vi legger på en list med bakepapir mot limet på begge sider, og fester med tvinger.

Materialer

  • 40 mm stavlimt benkeplate i ask
  • Gipssparkel
  • Olje
  • 4 x 40 x 40 mm aluminiumsprofil
  • Halogenspotter, kabel og transformator
  • Elektrikerrør
  • 5 x 40 mm skruer
  • 6 x 60 mm skruer
  • 8 mm murplugger (andre vegger krever andre plugger)
  • Evt. trelim
  • 4 mm kryssfinér ved sammenmontering

Spesialverktøy

  • Hullsag, tilpasset halogenspottene
  • Konisk platebor (evt.)
  • Overfres
  • 10 mm trebor

Tidsforbruk

1-2 dager

Pris

Cirka 1000 kroner, pluss betaling til elektrikeren

Vanskelighetsgrad

Arbeidet kan utføres enkelt, hvis du er fornøyd med å ha en enkel hylle. Skjulte kabler og nedsenkede spotter er litt mer utfordrende.

Video

VERKTØY: Slik bruker du sirkelsagen

I denne videoen lærer du alt om om sirkelsagens muligheter, sagblad og funksjoner. Sirkelsagen er knallsterk og kan med riktig innstilling sage alt fra grove til helt fine snitt – både rett og i forskjellige vinkler. Med riktig sagblad kan du bruke sagen i både tre, metall, porebetong, murverk og kunststoff.

VERKTØY: Slik bruker du overfresen

I denne videoen kan du se hvordan du stiller inn og bruker overfresen til å lage perfekt finish når du jobber med tre. Det finnes utallige forskjellige fresestål, slik at du kan lage alt fra flotte profilerte forkanter, til noter til skjulte plateskjøter og utfresinger til hengsler. Vi gjennomgår de forskjellige typene fresestål og viser hvordan du bruker dem.

TIPS: Bruk bakepapir når du limer

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Kjøkken