Firkantede stein kløyvd av granitt finnes i flere tykkelser, bredder og lengder, opp til 25 cm lange, og kalles også stor gatestein. De finnes i mange nyanser av svart, grå og rød. Du får også kjøpt brukt brostein. De er slitt blanke på oversiden og dyrere enn nye. Følg med på om det er brosteinsgater eller torg som skal legges om, eller på annet vis endres. Kanskje du er heldig og får kjøpt noen steiner. Brostein brukes til innkjørsler, terrasser, trapper og kanter. De er vanskelige å legge, fordi de ikke er like tykke, og krever et tykt settelag før de vibreres sammen.
Materiale: Kløyvd granitt
Terrasse: Ja – men det gir en litt ujevn overflate
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 500-1500 kroner.
Terninger av kløyvd av granitt. Små gatestein er mindre enn vanlig brostein (som også kalles stor gatestein). De finnes fra 4 x 4 cm og opp til 10 x 12 cm. Steinene fås i mange grå, svarte og røde farger. Gamle blankslitte er vanskelig å skaffe, og derfor dyrere enn nye. Men både nye og gamle selges til overkommelige priser, importert fra Kina og India. Kan brukes til terrasser og innkjørsler, mellom heller og langs kanter. Hvis du lager en stor belegning med små gatestein, må de legges i mønster, fordi det låser belegningen.
Materiale: Kløyvd granitt
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 350-1000 kroner.
Knust naturstein fås i flere varianter og størrelser. Som pukk er det mest vanlig å bruke såkalt singel i størrelsen 4/8, 8/11 eller 8/16. Tallene beskriver størrelsen på de minste og største steinene i millimeter. Steinene har uregelmessige former og skarpe kanter. De setter seg til en jevn masse, men blir aldri hardstampet. Du får også kjøpt knust dekorstein i forskjellige farger. Som bunndekke i bed, legger du fiberduk på bakken med et 5 cm steinlag oppå. På trafikkert sted skal bunnen lages som til belegningsstein.
Materiale: Knust naturstein
Terrasse: Nei
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 20-200 kroner
Kuppelstein er runde, avlange naturstein, som gjerne er mellom 7 og 14 cm store. De ble tidligere brukt på gårdsplasser, men brukes i dag mest som pynt mellom annen belegning eller som en litt rustikk hagegang. Det brukes også som et belte under takutstikk for å hindre sprut opp på husveggen. Kuppelstein er også flott rundt frukttrær på plenen og på trappetrinn, der de legges i betong. Kjenner du en gårdbruker, kan du sikkert få lov til å samle fra en av hans steinhauger etter våronna. Ellers kan du kjøpe kuppelstein hos enkelte steinforhandlere.
Materiale: Ubearbeidet naturstein
Terrasse: Nei
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 50-400 kroner
Belegningsstein støpt av betong kunne tidligere fås i mange forskjellige fasonger - formet som store S-er, som fisk, som sekskanter eller bare firkantede. I dag selges mest rektangulære stein, som lages i grå, svarte og røde nyanser. Felles for alle, er at de vanligvis er støpt med en kant som gir plass til fugen. Disse steinene låser seg sammen, og på grunn av tykkelsen er de veldig sterke. De egner seg til terrasser og innkjørsler, men ikke til tung trafikk. Det sliter ut steinene og gjør ferdsel til fots litt for spennende.
Materiale: Betong
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja – men ikke tung trafikk
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: Fra ca 150 kroner
Har du pågangsmot nok, kan du plasstøpe store “heller” Flater på 120 x 120 cm adskilt av bord av f.eks. teak, er en flott løsning, som ser eksklusiv ut. Kjempehellene, som bør armeres med innstøpte jernstenger eller -nett, kan legges på gangarealer, terrasser og kjørebaner/innkjørsler. Avhengig av hvor mye du gjør ut av bunnsikringen, tåler de veldig tung trafikk. Bortsett fra teaklistene, er det en teknikk som brukes på både motorveier og landingsbaner for fly.
Materiale: Betong
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 400-600 kroner
Kanskje den mest brukte formen for belegning til terrasser og innkjørsler. Fås i mange størrelser og farger, men de mest vanlige er de grå i 40 x 40 cm og 50 x 50 cm. Det er egentlig litt synd, ettersom det finnes en stor mengde forskjellige typer, som er utviklet de siste årene. Du får dem i mange flere størrelser, også noen veldig store, nesten uhåndterlige, som er vanskelige å legge alene. Til gjengjeld er de flotte når de først ligger der. Heller fås i forskjellige tykkelser, de tykkeste til tung belastning.
Materiale: Betong
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja – men ikke de tynneste utgavene
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: Fra ca 150 kroner
I stedet for de tradisjonelle grå betonghellene, kan du kjøpe heller som riktig nok er laget av betong, men som ligner alt annet. Du kan kjøpe heller som ser ut som granitt, men til en brøkdel av prisen. Du kan også få heller som ligner sandstein eller marmor, men som i motsetning til disse tåler både snø og kulde. En stor fordel med disse, er at de er belagte - det vil si overflatebehandlet. Det gjør at de er mindre mottakelig for alger og mose enn tradisjonelle betongheller. Likevel har de godt av å bli skikkelig vasket en gang iblant.
Materiale: Overflatebehandlet betong
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: Fra ca 150 kroner
En egen avart av betongheller, er de armerte gressteinene. De består av betongheller med hull i, som det kan gro gress opp av. Dermed kan du anlegge en parkeringsplass som ikke bare er en grå betongflate, men som holder seg pent grønn hele sommeren. Steinene fås med overflater som kan romme varierende mengde gress. Fra 35 %, til 50 og 75 %. En fordel med disse steinene, i tillegg til det estetiske, er at de tillater regnvann å sive ned i bakken i stedet for at det ledes ut i kloakksystemet. Det kan motvirke oversvømmelser.
Materiale: Støpt betong
Terrasse: Nei
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 250-400 kroner
Hagegangen, terrassen og trappen er steder hvor du vil ha stor glede av keramiske fliser. De fås i mange farger og størrelser, og felles for alle er at de er så tykke og brent så hardt at de kan tåle hard kulde, snø, grus og salt uten at de blir stygge.
I motsetning til betongheller og naturstein, er overflaten på de keramiske flisene lukket, slik at de ikke opptar fukt. Det gjør dem både frostsikre og motstandsdyktige mot alger og mose.
Ikke velg fliser som er altfor glatte i overflaten. De bør ha en struktur, som gjør dem trygge å gå på.
Materiale: Hardtbrent leire
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 300-500 kroner
Ligner litt på vanlige murstein, men de er brent veldig hardt, slik at de er fantastisk harde og værbestandige, selv om det over lenger tid ligger vann, is eller snø på dem. Lette å rengjøre og holde fri for snø, hvis de er lagt riktig. De er likevel litt uvenner med med en snøskyffel.
Brukes på terrasser og hageganger, der de kan legges flatt eller på høykant, etter hva du ønsker. I innkjørsler må de legges på høykant for å oppnå en stabil belegning. Husk at alle stein og heller skal legges med minst 2 mm fugeavstand.
Materiale: Hardtbrent leire
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja – på høykant
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: 250-800 kroner
Du kan kjøpe heller laget av forskjellige typer naturstein, men du skal huske på at vårt klima, med mye regn, snø og kulde, kan slite voldsomt på enkelte av disse steintypene. Sandstein, marmor og enkelte typer skifer liker ikke å bli våte og utsatt for frost. De sprekker i flak eller knekker. Du kan likevel uten risiko bruke basalt og granitt utendørs. Heller av disse steintypene er veldig harde og fås i mange fargenyanser. De er også dyre, men til gjengjeld holder de i en evighet - bokstavelig talt.
Materiale: Tilhugget basalt, granitt, marmor, kvartsitt, skifer m.fl.
Terrasse: Ja
Innkjøring: Ja – noen typer
Hagegang: Ja
Prisnivå per m2: Fra ca 2000 kroner (varierer mye, billigere finnes)