Herregårdsstein er en stor familie
Herregårdsstein finnes i flere forskjellige størrelser, former og tykkelser - du kan derfor enkelt finne en som passer prosjektet ditt. Her kan du se et utvalg av sortimentet. Steinene finnes også i forskjellige farger.
Teknikk: Leggeretning
Steinene skal ligge riktig vei
Når du legger herregårdsstein, er det ikke likegyldig hvordan du vender steinene. Spesielt ikke hvis de legges i en innkjørsel, der det kjører tung trafikk. Det er viktig at steinene legges slik at bilene kommer til å kjøre over den “brede”/smale retningen og ikke den “korte”/lange retningen. Da tåler steinene bedre tung belastning, og det reduserer risikoen for at steinene sklir ut til siden. Her viser vi hvordan du legger herregårdsstein diagonalt i en innkjørsel, noe som også blir i den “brede” retningen. Fordelen ved å legge stein diagonalt, er at de kan legges i vilkårlig forband, det vil si at fugene i de enkelte rekkene ikke følger et bestemt mønster. Dermed kan steinene legges veldig raskt.
Spenn ut en snor diagonalt på kantblokkene, slik at steinene ligger skrått i innkjørselen. Legg et par steiner i den første rekken langs snoren og tre steiner til ved siden av den første, slik at du finner ut hvor stor plass fire rekker stein krever. Da finner du et såkalt modulmål, og sikrer at du får samme fugebredde mellom alle steinrekkene.
Flytt snoren når du har lagt fire rekker stein. Snoren skal plasseres i steinenes modulmål, altså med den avstanden fire rekker stein krever, inkludert en fugebredde på 2-5 mm.
Det fuges fortløpende med fugesand når du legger stein på et stort areal som en innkjørsel. Da unngår du at steinene vipper hvis du går på dem. Fortsett med å legge stein på denne måten, til alle hele steiner mellom kantblokkene er lagt.
Teknikk: Kantsikring
Bruk betong til kantene
Når du lager en belegning med herregårdsstein, er det viktig å sikre kantene, så steinene ikke glir ut til siden. Det kan gjøres på flere måter, for eksempel med store kantblokker som settes i betong. Metoden er godt egnet til en innkjørsel, med tung trafikk. Til en terrasse kan du lage kantsikring med vanlige herregårdsstein, som sikres med en kant av betong.
Grav en renne der kantsikringen skal være, og stamp den godt i bunnen så den er kompakt. Det kan du gjøre med en stampestokk. Rennen skal være cirka 10 cm bredere enn kantblokkene på begge sider, så det er plass til betong.
Sett kantblokkene i betong, som fylles i rennen i et 12-15 cm lag. De bankes på plass så de står på linje. Sørg for å banke steinene godt ned, så de får ordentlig tak i betongen.
Sjekk at kantblokkenes modulmål holdes, det vil si at målet på tre kantblokker er det samme hele veien. Da blir kanten jevn med samme fugebredde. Bruk også et vater for å sjekke at kantblokkene står rett.
Teknikk: Buer
Høybed og levegg i ett
Herregårdsstein kan ikke bare brukes som belegning, men også til å bygge i høyden med, for eksempel til et høybed. Og det trenger ikke alltid å være vinkelrett - du kan også bygge “rundt” med steinene. Her viser vi hvordan du kan bygge et buet høybed av store betongblokker, som samtidig fungerer som levegg.
Når du bygger i høyden med steinene, er det viktig at den første rekken stein ligger helt vannrett, så muren får loddrette sider. Her bruker vi firkantede steiner, der du får den buede formen ved å legge steinene tett sammen på den innerste delen av fugen, og med litt større avstand på den ytterste delen. Du skal holde samme avstand hele veien, så alt blir harmonisk. Sjekk jevnlig underveis at sidene er loddrette.
På innsiden er fugene nesten tette når du bygger buer, mens avstanden på yttersiden er større.
Første rekke stein skal stå helt vannrett. Legg eventuelt små strimler av murpapp under steinene, så de ligger vannrett og muren blir loddrett. Avstanden mellom steinene er 2-5 mm der fugen er minst. På yttersiden er den større, fordi muren buer.
Legg de neste rekkene stein når den første er på plass. Steinene legges med halvforband, der den neste rekken forskyves med en halv stein.
Teknikk: konstruksjon solid trapp
Hvis du skal bygge en trapp, er herregårdsstein et opplagt valg. Særlig de store murblokkene er godt egnet, fordi steinene er tunge og gjør trappen ekstremt solid.
Du får sterkest trapp hvis du plasserer de store kantsteinene på høykant, så de fungerer som både stusstrinn og den ytterste delen av grunntrinnet. Hvis du lager plass til en rekke små herregårds-stein mellom de to store rekkene, får trappen en fin dybde, slik at den føles behagelig å gå i.
Hele trappen bør settes i betong; det er spesielt viktig ved det første trinnet, der du bør lage en såkalt trekantstøping. Sidene i trappen skal også støpes fast, eller sikres på annet vis, slik at steinene ikke kan skli ut til siden.
Første stusstrinn støpes fast. Plasser kantblokker på høykant, og lag en såkalt trekantstøping med jordfuktig betong. Støpen skal være 15 x 15 cm.
Neste stusstrinn settes fast i betong. Bank steinen ned. Sjekk at de store steinene har samme høyde, og sjekk at det er plass til en liten stein mellom de store.
Sørg for at det er helling på steinene, så vannet kan renne vekk. Det kan lages ved å legge en penn ytterst på steinen med et vater som er vannrett oppå. Da får du et passe fall på cirka 1 cm.
Plasser en liten stein mellom de to store kantblokkene, så trappen får en god dybde. Sjekk at fugene flukter, og at de er 2-5 mm brede. Ikke bredere enn 5 mm, ellers kan fugesanden renne ut.