Herregårdssteinen er smart

Herregårdssteinen er smart, fordi den kan brukes på utallige måter. Under går vi gjennom de viktigste teknikkene og prinsippene du må kjenne til når du arbeider med herregårdsstein.

Herregårdssteinen skal vende riktig

Når du legger herregårdsstein, er det ikke likegyldig hvordan du vender steinene. Spesielt ikke hvis de legges i en innkjørsel, der det kjører tung trafikk. Det er viktig at steinene legges slik at bilene kommer til å kjøre over den “brede”/smale retningen og ikke den “korte”/lange retningen. Da tåler steinene bedre tung belastning, og det reduserer risikoen for at steinene sklir ut til siden. Her viser vi hvordan du legger herregårdsstein diagonalt i en innkjørsel, noe som også blir i den “brede” retningen. Fordelen ved å legge stein diagonalt, er at de kan legges i vilkårlig forband, det vil si at fugene i de enkelte rekkene ikke følger et bestemt mønster. Dermed kan steinene legges veldig raskt.

Kantsikring av herregårdsstein

Når du lager en belegning med herregårdsstein, er det viktig å sikre kantene, så steinene ikke glir ut til siden. Det kan gjøres på flere måter, for eksempel med store kantblokker som settes i betong. Metoden er godt egnet til en innkjørsel, med tung trafikk. Til en terrasse kan du lage kantsikring med vanlige herregårdsstein, som sikres med en kant av betong.

Slik skjærer du herregårdsstein

Herregårdsstein kan skjæres til på to forskjellige måter: med en steinkutter eller en vinkelsliper. Det er raskest å bruke en kraftig steinkutter, men bruddet blir ikke like rent som når du kutter med en vinkelsliper. Den støver til gjengjeld mye.

Herregårdsstein i buer

Herregårdsstein kan ikke bare brukes som belegning, men også til å bygge i høyden med, for eksempel til et høybed. Og det trenger ikke alltid å være vinkelrett – du kan også bygge “rundt” med steinene. Her viser vi hvordan du kan bygge et buet høybed av store betongblokker, som samtidig fungerer som levegg. Når du bygger i høyden med steinene, er det viktig at den første rekken stein ligger helt vannrett, så muren får loddrette sider. Her bruker vi firkantede steiner, der du får den buede formen ved å legge steinene tett sammen på den innerste delen av fugen, og med litt større avstand på den ytterste delen.

Liming av herregårdsstein

Hvis du bygger i høyden med mindre steiner – for eksempel kantblokker – eller bygger med enda større blokker og setter dem på høykant, er det nødvendig å lime steinene, slik at muren kan tåle presset fra jorden på baksiden. Bruk et sementlim som tåler frost. Sementlimet skal legges på i både de loddrette og vannrette fugene. Legg først store kladder på steinene, og glatt dem ut etterpå. Limingen gjør muren tettere, så husk å lage drenering i bunnen, slik at vannet kan renne vekk.

LES OGSÅ: Finn tips og inspirasjon til hvilken belegning du skal velge.

Herregårdsstein til trapp

Hvis du skal bygge en trapp, er herregårdsstein et opplagt valg. Særlig de store murblokkene er godt egnet, fordi steinene er tunge og gjør trappen ekstremt solid. Du får sterkest trapp hvis du plasserer de store kantsteinene på høykant, så de fungerer som både stusstrinn og den ytterste delen av grunntrinnet. Hvis du lager plass til en rekke små herregårdsstein mellom de to store rekkene, får trappen en fin dybde, slik at den føles behagelig å gå i. Hele trappen bør settes i betong; det er spesielt viktig ved det første trinnet, der du bør lage en såkalt trekantstøping. Sidene i trappen skal også støpes fast, eller sikres på annet vis, slik at steinene ikke kan skli ut til siden.

Last ned byggeveiledningen "En stein - 1000 muligheter" på denne siden. I artikkelen går vi enda mer i dybden på de forskjellige teknikkene med herregårdsstein. I byggeveiledningen ser vi også nærmere på de forskjellige typene herregårdsstein som finnes.