Belegningen

Bordet avslører det: Steinene har satt seg. Etter hvert vil det bare bli verre.

Du har sikkert sett det hundrevis av ganger. Stein eller heller i en innkjørsel ligger gapende skjevt. Årsaken er som regel at underlaget har satt seg, fordi det ikke er laget for å tåle tung trafikk. På mindre belastede steder, kan forklaringen også være at det ikke er tilstrekkelig drenering i underlaget, slik at frost og telehiv har løftet steinene.

Uansett årsak, er det kun en ting å gjøre: Belegningen skal rettes opp, før skjevhetene blir enda verre. Stein eller heller skal løftes opp, og bunnen rettes, før de legges tilbake. Steinene skal også legges litt høyere, slik at du kan stampe dem godt ned i sanden.

Oppgaven er enkel og raskt unnagjort, hvis du lager deg et lite hjelpeverktøy. Det består av et bord du skjærer til, slik at det kan føres frem og tilbake i hullet mens du trekker av sanden i riktig høyde.

Derfor har det gått galt

  • Dårlig underlag. Underlaget skal være stabilt, veldrenert og passe til den typen trafikk som belegningen vil bli utsatt for. Er underlaget for eksempel ikke komprimert hardt nok, vil det sette seg når belegningen belastes. Dermed vil steinene ligge ujevnt.

  • Tung trafikk. Den vanligste feilen i innkjørsler, er at underlaget ikke er sterkt nok til å tåle trykket fra tung trafikk. Der hjulene oftest kjører over steinene, svikter underlaget, med en ujevn belegning som resultat.

LES OGSÅ: <a href=\"http://gjoerdetselv.com/steinlegger/belegning-slik-legger-du-en-fast-bunn/\"> Slik legger du en fast bunn under belegningen

LES OGSÅ: Finn veiledning og inspirasjon til en innkjørsel som passer til dine behov.