Legg din egen innkjørsel
Det er ikke vanskelig å legge en innkjørsel av belegningsstein, så lenge du har orden på prinsippene for hvordan underlaget til belegningen skal være. Du kan legge en innkjørsel på en helg, og resultatet er pent med det samme innkjørselen er ferdig. Men hvis du ikke gjør forarbeidet ordentlig, vil innkjørselen bli både ujevn og stygg å se på.
Innkjørselen skal holde i mange år
Hvis du velger solide betongstein til belegningen, og lager en kraftig kantsikring, får du en veldig sterk innkjøring som kan holde i mange år.
En innkjøring krever litt ekstra arbeid, hvis du ønsker at den skal holde lenge. Biler er nemlig tunge, og dekk som svinger og bremser er en ekstra belastning. Det øker risikoen for at steinene sklir ut til siden hvis du ikke sørger for å sikre kantene.
Kantsikring av innkjørsel
Du kan unngå at belegningen i innkjørselen sklir hvis du lager en ordentlig kantsikring.
Kantsikring av innkjørsler er helt avgjørende for om innkjørselen får en sterk og jevn flate av steiner som ikke sklir. Når kantsikringen er i orden, har du en innkjørsel som ikke gir deg problemer med fordypninger og andre stygge skader, og som holder i minimum 20 år. En ordentlig kantsikring av innkjørselen er derfor en god investering.
Les mer om kantsikring av innkjørsel her: Kantsikring innkjørsel
Innkjørselen krever grundig forberedelse
Derfor lønner det seg å gripe forarbeidet til innkjørselen og belegningen an med stor grundighet – og velge stein som kan tåle trafikken i innkjørselen. Store heller risikerer å vippe og derfor knekke. Sats derfor på mindre og tykkere stein til innkjørselens belegning: Steinene bør være minst 6 cm tykke til innkjørsler med vanlig, lett trafikk.
Innkjørselens bunn
Det virker kanskje vanskelig å bygge opp innkjørselens belegning av flere forskjellige lag med grus. Men det er en dårlig ide å gå på kompromiss. Først når bunnen er i orden, får innkjørselen den nødvendige styrken. En solid innkjørsel krever flere forskjellige lag for å få nødvendig styrke.
Det nederste laget i en solid oppbygget innkjøring kan starte med en fiberduk, som blir lagt ut på den faste råjorden du har gravd deg ned til. Oppå den kan du fortsette med et 15-30 cm forsterkningslag, som bør vibreres. Deretter skal innkjørselen ha et bærelag som vibreres grundig. Så avslutter du med et settelag av finere grus, før du endelig kan legge steniene til innkjørselen oppå settelaget. Til slutt skal det legges tørr fugesand over hele innkjørselen, før du igjen vibrerer hele den nye flaten av belegningsstein.
Grønn innkjørsel
Hvis du synes at en grå innkjørsel med betongsteiner som belegning er litt trist å se på, kan du med fordel legge en grønn innkjørsel med gressarmering. En innkjørsel som er lagt med gressarmering har den fordelen at den er god til å lede bort store regnskyll, ettersom vannet trenger ned i bakken under innkjørselen. Samtidig slipper du å fjerne ugress mellom steinene – det er nemlig meningen at det skal være der.
Les mer om gressarmering
LES OGSÅ: Legg en grønn innkjørsel