Intro
Veiledning
01
Rammen
4
Trinn
Uansett om du vil ha én eller flere fargede heller i belegningen, er det en god idé å begynne med rammen rundt.
Da kan du få lagt den nøyaktig og i den formen du ønsker. I tillegg hjelper den deg å styre steinene du fyller ut med, når du skal lage resten av belegningen.
Følg snoren. Vi trekker en snor, så vi kan følge den retningen vi har bestemt. Her består kanten av to rekker grå, kvadratiske steiner.
Legg steinene i halvforband. De er altså forskjøvet en halv stein, slik at de “holder på hverandre”.
Lag én rekke rundt hindringer. Her møter kanten et bed. For effektens skyld, stopper vi den ene rekken med stein, og nøyer oss med å la kun den andre fortsette videre rundt bedet.
02
Gangstien
7
Trinn
Den buede gangstien tilfører et spesielt element til gårdplassen. Den har en annen farge enn de fleste av steinene i belegningen. Produsenten kaller den “Gyldenmix”. Den består av kvadratiske stein, som rammen rundt.
For å kunne styre buen, setter vi fast et patentbånd til et sentrum, slik at buen får den radiusen vi ønsker. Patentbåndet er deretter med på å styre retningen på steinene mens de blir lagt.
De gyldne steinene i stien rammer vi inn med to rekker grå stein, slik at stien får sin egen ramme. Og igjen er det rammen vi begynner med å legge.
Styr buen med patentbånd. Vi har satt fast et langt stykke patentbånd med en skrue i et sentrum, slik at vi kan lage buen. Husk å holde båndet stramt.
Styr kantene. For å sikre at kanten på steinene flukter, har vi markert kanten på den første steinen med en tusj. De følgende steinene skal treffe samme merke.
Den siste delen rettes inn. Slutten på den buede steien skal treffe inngangen i hekken. Her retter vi den derfor inn etter en rettholt. Du kan også bruke et langt, rett bord.
Legg de gyldne steinene. Rekkene med de gyldne steinene legges med halvsteins forband mot den grå rammen. Igjen styrer patentbåndet retningen.
Rett inn med halve stein. Den buede belegningen gjør at fugene forskyver seg hele tiden. Det skal ikke ligge to skjøter overfor hverandre. Underveis retter vi derfor opp med halve stein.
Legg flere rekker om gangen. Du kan anlegge stien fortløpende, i full bredde. Men de innerste rekkene, tettest på den ene kanten, skal hele tiden være foran. Det er de som er styrende.
03
Teppet
5
Trinn
Midt på gårdsplassen vil vi ha et “teppe”, som bryter den grå belegningen og alle de kvadratiske steinene. Teppet skal være gårdsplassens hyggekrok, der hagebordet og stolene skal stå.
Vi har valgt noen spesielle betongheller i en miks av forskjellige gulnyanser. Den fargede overflaten matcher de gyldne fargene på den buede gangstien.
Vi kjøpte heller i forskjellige størrelser, for å lage litt ekstra liv i belegningen.
Igjen velger vi en ramme av grå stein rundt, slik at vi har en ramme å jobbe i. Først legger vi to av sidene vinkelrett på hverandre, deretter hellene og til slutt de to resterende sidene på rammen.
Lag en prøveopplegging. Med de forskjellige størrelsene, er det et hav av kombinasjonsmuligheter. Prøv deg fram ved å legge dem på et plant underlag.
Legg to sider av rammen. Igjen har vi valgt en grå ramme rundt teppet, som vi legger opp som det første vi gjør.
Sørg for at hjørnet blir vinkelrett. Her bruker vi en stor byggvinkel. Alternativt kan du bruke 3:4:5-prinsippet. Les mer på www.gjoerdetselv.com.
Legg teppet fra hjørnet. Du kan enten velge et leggesystem i fast mønster, eller med vilje la det være helt tilfeldig. Det siste krever litt flere heller for å få mønsteret til å gå opp.
04
Diagonale stein
7
Trinn
Nå er det tid for å fylle ut alle “hullene” innenfor rammen. Det gjør vi med rektangulære belegningsstein.
Men for å bryte linjene velger vi å legge steinene diagonalt i forhold til rammen og teppet.
Her skal den store byggvinkelen igjen i bruk for å finne 45°. Alternativet er igjen Pythagoras’ 3:4:5-prinsipp, som du kan lese om på hjemmesiden vår.
Underveis skal det kuttes eller skjæres til en del stein, så lei deg en fliskutter, eller kjøp eller lei deg en stor vinkelsliper med en kutteskive til stein.
Legg de første steinene i riktig vinkel. Vi bruker en stor byggvinkel for å sørge for at steinene ligger i 45° vinkel i forhold til rammen rundt.
Legg opp alle hele stein i ett område om gangen. Etterpå kutter du til stein for å fylle ut hullene.
VIKTIG! Du skal holde forbandet og retningen, også når det skaper små hull.
Hold kontroll på retningen. Spenn opp en snor, og sørg for at fugene flukter på begge sider av hindringene (her stien). Pass på at fugene den andre retningen flukter i hver annen rekke.
Merk opp til hullene. Legg en stein over hullet, og strek opp med linjal og blyant. En liten bit patentbånd holder steinen oppe i den ene enden.
Kutt steinene. Du kan bruke en vinkelsliper som her, eller leie en steinkutter som klarer de fleste snitt.
VIKTIG! Spenn fast steinene godt, og bruk briller og hørselvern.
Legg på plass steinene. Kontroller det er plass til en fuge (3-5 mm, selv om det kan høres mye ut). Steinene skal altså verken slås eller presses ned i hullet.
Tidsforbruk
Disse 85 m² tok cirka to uker å legge, inkludert forarbeid og fuging i etterkant.
Pris
Cirka 350 kroner per m²
Vanskelighetsgrad
Det er ikke vanskelig. Men det er mye jobb å legge en så stor belegning. Vær nøye med forarbeidet, da holder belegningen lenge.
Tegning
Diagonal belegning
Den egentlige “hovedbelegningen” består av tradisjonelle rektangulære belegningsstein. Men for å bryte linjene er de lagt diagonalt i forhold til den omgivende rammen. Det krever mange tilpassinger, ikke minst inn mot den buede stien. Du må derfor holde kontroll på retningene med snorer og en byggvinkel underveis, slik at alle de skrå fugene flukter.
