Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik retter du fordypninger i belegningen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Små fordypninger i en belegning vokser seg bare større med tiden. Regnvannet siver ned gjennom fugene og svekker bærelaget under. Så jo før du får rettet opp belegningen, desto mindre blir jobben. Med små forskjeller, er teknikken den samme, uansett om det gjelder små betongstein eller store heller.

Fordybninger-i-en-belaegning1

AVSLØRING: I første omgang oppdages fordypninger ved at det samler seg vann i små pytter. Med et vater kan du finne nøyaktig omfang på fordypningen.

BELEGNING MED SMÅ BETONGSTEIN

1. Først merkes omrisset til fordypningen opp med et kritt, som kan vaskes av igjen. Bruk et vater til å bestemme omfanget på fordypningen, og merk heller opp for mye enn for lite.

2. Når det nødvendige antallet stein er plukket opp, fjernes settelaget ned til bærelaget. Det er lett å se forskjell, da bærelaget har større stein. Bærelaget rettes opp og stampes.

3. Fyll på settesand igjen, og rett opp med et hjelpebord (se nedenfor). Bordet sørger for at sanden går 15-20 mm opp på den eksisterende belegningen. Da passer høyden når belegningen er vibrert.

4. Steinene renses for gammel fugesand og legges på plass. Husk å vende riktig side opp, så reparasjonen ikke synes. Husk 2-5 mm luft mellom steinene, så fugesanden får plass.

5. Fei godt med fugesand ned i fugene med en stiv kost. Til slutt vibreres steinene ned i nivå med de omkringliggende med en platevibrator. Fei etter med mer fugesand.

Smart hjelpeverktøy til avretting av settesand

Til avretting av settesanden/avrettingslaget får du bruk for et hjemmelaget hjelpeverktøy av en plankebit. Bordet skal passe ned i det avdekkede hullet, og ha et hakk i begge ender. Hakket skal være 15-20 mm mindre enn tykkelsen på belegningssteinene.

Steinene kommer da til å ligge med en overhøyde på 15-20 mm. Men etter komprimering, vil de ligge i nivå med de øvrige steinene.

Redaksjonen anbefaler: Få gatas flotteste innkjørsel

TIPS: Platevibrator

For å oppnå optimal styrke på belegningen, skal stein og fugesand vibreres på plass til slutt. Til belegningsstein skal du bruke en modell på minst 180 kg med en maksimal slagkraft på 200 kN/m² og en frekvens på 90 Hz. Til store heller skal platevibratoren være mindre kraftig: maks. 90 kg med en slagkraft på maks. 70 kN/m².

BELEGNING MED STORE HELLER

1. Når store heller skal fjernes, renses fugen først for fugemateriale med en fugerenser. Da blir det plass til å lirke ned et brekkjern. Lås hellen med en kile, og hev den litt om gangen.

2. Når hellen er lirket opp, skal kantene rengjøres. Kantene på både hellen som er tatt opp, og kantene på de som ligger igjen skal renses for fugemateriale og skitt.

3. Settesand fylles i hullet. Støt den godt sammen med en stampestokk, og rett den opp med et hjelpeverktøy (se egen boks). Er sanden veldig tørr, kan den med fordel vannes først.

4. Når settesanden er helt plan og fast, kan hellen lempes forsiktig ned i hullet igjen. Pass godt på fingrene!

Mulige årsaker

Kjørespor i belegningen skyldes for tung trafikk i forhold til bærelagets oppbygging. Problemet kommer du kun til livs ved å fjerne belegningen og bygge opp et nytt bærelag som er minst 15 cm tykt.

Setter steinene seg i ett område, kan det være flere årsaker. Er fugene dårlig fylt, siver regnvann ned og mykner opp de underliggende lagene. Er ikke lagene komprimert godt nok, eller moldjorden ikke er skikkelig fjernet, setter bærelaget seg ved belastning.

Er avrettingslaget for tykt – generelt eller enkelte steder – vil belegningen også synke med tiden. 2-4 cm tykkelse er riktig.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Slik retter du fordypninger i belegningen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake