Det ligner en million – men koster en brøkdel!

Det ligner en MILLION ... men alt du ser er billigere utgaver av noe som ser helt, eller nesten likt ut. Så hvorfor betale en formue, når du kan få nesten det samme til en lavere pris? Vi har funnet og vurdert 11 forskjellige, rimeligere alternativer.

1. Kerrock i stedet for corian

Synes du at en benkeplate av Corian er i dyreste laget? Da skal du spørre etter Kerrock i stedet. Kerrock er et komposittmateriale, som blant annet består av akryl, og det er litt billigere enn Corian.

Kerrock er motstandsdyktig mot UV-lys, og er derfor også egnet til utendørs bruk.

De fleste bruker det dog til benkeplater på baderom og kjøkken, der det kan tåle både høy temperatur, skarpe kniver og de vanligste rengjøringsmidlene.

Kerrock har også en så høy pH-verdi, at kalk ikke binder på det. Det er enkelt å vedlikeholde med vann og rengjøringsmiddel, mens små riper kan fjernes med flytende skurepulver eller annet egnet middel.

Akkurat som Corian, fås Kerrock i mange farger og mønstre, som marmor, granitt og terrazzo.

FORDELER: Billigere enn Corian.

ULEMPER: De samme som Corian (for eksempel vanskelig å skjære til selv).

2. Laminat i stedet for eikeplate

Det overrasket oss faktisk hvor mye laminatbenkeplaten ligner tre. Det handler selvsagt om at den tyske produsenten Resopal har gjort seg flid i jobben med å skape en etterligning med samme fargespill og åretegninger som hos den ekte varen. Men det handler også om at materialet verken føles eller ser plastikkaktig ut, men minner mye om ekte, oljet eik. Noe de har lykkes med. Vi har selv sjekket.

Laminatutgaven er veldig enkel å vedlikeholde, og den er ikke sårbar overfor fukt ved for eksempel vannkran og vask, som en ekte treplate. Prisen er under det halve.

FORDELER: Billig, mer motstandsdyktig enn originalen.

ULEMPER: Fås kun på standardmål. Litt vanskeligere å tilpasse.

Laminatet har samme fargespill og åretegninger som originalen.

3. Vinyl i stedet for fliser

Vinyl er kanskje ikke like eksklusivt som fliser (eller linoleum), men hva hvis du ikke kan se forskjell? Vinyl fås både i fliser og på rull, i forskjellige tykkelser og med forskjellige slitestyrker - og ikke minst i flere farger og mønstre enn du noen gang klarer å få oversikt over. Du kan til og med få vinyl med reflekterende kvartsstøv, som gir gulvet et eksklusivt utseende. Du kan legge vinylgulv selv, men fagfolk ruller det ut i løpet av kort tid, så godtgjørelsen til den innleide arbeidskraften blir relativt lav. Prisen på vinyl i en god, kraftig kvalitet er fra under 200 kroner per kvadratmeter.

FORDELER: Billig og enkel å legge.

ULEMPER: Ikke selvreparerende som linoleum. Er tynt, og kan slites i stykker.

Du må gå på gulvet for å oppdage at det ikke er fliser.

4. Betongstein i stedet for teglstein

Klassiske teglstein er flott på taket, men betongstein er også flott, og koster mindre. Vi har nemlig en lang tradisjon for sement- og betongproduksjon i høy kvalitet, og det samme gjelder betongtakstein, som kan kjøpes for under 100 kroner per kvadratmeter. Teglstein er vanskelig å finne til under 200.

Betongstein fås i mange farger og fasonger, både med og uten glasering - akkurat som klassiske teglstein.

Som for teglsteinstak, handler det om at du skal kjøpe stein i god kvalitet, hvis du ikke vil ergre deg over nedbryting, mose, alger og frostsprenginger og - i ytterste konsekvens - at du må legge nytt tak igjen altfor tidlig.

FORDELER: Lavere pris enn tegl.

ULEMPER: Litt kortere holdbarhet og tyngre enn teglstein (ekstra krav til konstruksjonen).

5. Steinplater i stedet for stein

I stedet for å bruke evigheter av tid på å mure opp en original tørrmur, kan du i løpet av mye kortere tid sette opp steinplater som ser nesten ut som originalen. Løsningen er å bruke steinplater, som for eksempel fås som 20x54x5 cm store plater. De har irregulære kanter, og du får kjøpt tilpassede hjørnestein, så det nesten er umulig å se skjøtene mellom steinene. Prisen per kvadratmeter for materialene er kanskje bare 20 prosent lavere, men tiden du bruker på å sette opp platene i stedet for en steinmur er vesentlig kortere, dermed blir besparelsen mye større enn bare materialprisen. Steinplatene på bildet heter Valdres, og koster cirka 800 kroner per kvm.

FORDELER: Enkle å sette opp.

ULEMPER: Like vanskelig å rengjøre som en ekte steinmur.

Det er ekte stein - men i en tynnere utgave.

6. Kinaskifer i stedet for norsk skifer

Det er nesten som å banne i kirken, å snakke varmt om importert skifer på bekostning av norsk, en til og med i skifer bygda Oppdal ble det brukt kinaskifer på taket når jernbanestasjonen ble rustet opp, som på mange andre jernbanestasjoner rundt om i landet.

Grunnen er selvfølgelig pris, for mens du kan få importert takskifer ferdig levert foran huset ditt for cirka 400 kroner per kvadratmeter, må du opp i det dobbelte for norsk skifer.

Litt kvalitetsforskjell er det, men du skal være særdeles opptatt av skifer, for å se forskjell på importert og norsk utgave. Kina-skiferen har også alle godkjenninger fra SINTEF Byggforsk, og levetiden til skiferen er uansett mer enn en menneskealder.

FORDELER: Billigere enn norsk skifer.

ULEMPER: Litt dårligere kvalitet enn norsk, men levetiden opplyses likevel til minst 90 år.

7. Celledør i stedet for fyllingsdør

Det ser ut som en fyllingsdør. Men den er formpresset, med papp kjerne. Den formpressede celledøren fås med forskjellige profiler, som ligner en tradisjonell massiv fyllingsdør. Men det er bare en fururamme, med en tre millimeter formpresset fiberplate og celler av pappmateriale i kjernen. Det gjør den lett, og holder prisen under 500 kroner. En ekte fyllingsdør koster det dobbelte.

FORDELER: Lett å håndtere, billig.

ULEMPER: Ikke like lyddempende som originalen, mindre solid.

Ikke engang fagfolk ser forskjellen, uten å studere nærmere.

8. Trefiberplater i stedet for paneltak

Synes du at et rustikt tak med brede planker er prikken over i-en? Huntonitplatene ligner brede planker av dyrt tre.

9. Lamellgulv i stedet for planker

Lamellgulvene er populære på grunn av prisen, men også fordi de er enkle og raske å legge.

10. Isopor i stedet for stukkatur

Du skal helt tett på stukkaturen av polystyren (isopor) for å se at det ikke er ekte gipsstukkatur.

11. Porselen i stedet for marmorfliser

Store marmorfliser er dyre. Det er ikke porselen.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...