Bambus - knallsterkt med mange muligheter

Materialer av bambus hører ikke til i den billige enden av prisskalaen. Til gjengjeld får du stor slitestyrke, høy stabilitet og lang holdbarhet ... og i tillegg et pent pluss på miljøkontoen. Du kan få gulvbord, terrasse­bord, byggeplater og mye mer i bambus. Her får du en oversikt over hva som finnes og hvordan det brukes.

Selv om du kan få både plater og bord av bambus, er bambus faktisk ikke en tresort, men derimot en gressart. Arten som brukes til gulv, plater, terrasser og mye mer, kan vokse opp mot én meter om dagen i den første tiden, og komme opp en ferdig høyde på imponerende 35-40 meter i løpet av 4-6 år.

Bearbeidingen skjer ved å findele de lange bambusrørene til smale tråder, som varmes opp i to omganger.

I første omgang handler det om å fjerne stivelse og sukker, og i andre omgang om å ”smelte” trådene sammen og presse materialet i form med lim under ekstremt høyt trykk.

Den bearbeidede bambusen blir ekstremt hard. De hardeste bordene måler opptil 9,5 på Brinell-skalaen (den skalaen som brukes til å angi hardhet på tre – jo høyere tall, desto hardere tre). Til sammenligning måler ask, eik og bøk mellom 3,4 og 3,7, mens trykkimpregnert furu måler 2,8. Det betyr blant annet også at bambus ikke beveger seg så mye som tre, og at overflaten er mye mer robust.

Pluss på miljøkontoen

Bambus vokser uten bruk av plantevernmidler og kunstgjødsel. Det opptar store mengder CO2 og frigir store mengder oksygen i vekst­perioden. Og etter felling replanter den seg fra sitt eget rotnett.

Eneste ”men” i miljøsammenheng, er at noen produkter inneholder lim med miljøbelastende formaldehyd. Det er nesten umulig å finne ut hvilke, så vi anbefaler deg å kjøpe bambus fra anerkjente leverandører, som forplikter seg til å overholde gjeldende miljøkrav.

5 materialer av bambus

1. Gulvbord

Gulvbord av bambus ligner tre, men bordene er hardere og vesentlig mer slitesterke. De aller hardeste (og dyreste) variantene er nesten tre ganger så harde som for eksempel eik og bøk.

Bruk:
Bordene brukes til kledning av trappetrinn og gulv generelt. De hardeste variantene er særlig godt egnet til rom med mye ”trafikk”, for eksempel entré og kjøkken.

Montering:
Avhengig av type, monteres bordene på tilfarere med sammenføyning i fjær og not, som flytende gulv med bord som klikkes sammen, eller som hellimte bord til underlaget.

Etterbehandling:
Skal vedlikeholdes med lakk eller olje, som vanlige tregulv.

Varianter:
Gulvbordene fås både massive og lamelloppbygde med et tynt lag av bambus øverst. De massive plankene fås i en skipsgulvsvariant, med en liten utfresing til en gummifuge ved fjæren. I tillegg kan du også finne fiskebeinsparkett og parkettbord der bambusstavene er på høykant. De fleste variantene fås som både mattlakkert og oljet – og i flere forskjellige farger, fra helt lys til mørk.

Typiske dimensjoner:
Bordene fås fra 10 til 22 mm tykke. Lengdene er fra cirka 90 til 190 cm, mens bredden er fra cirka 10 til 19 cm.

Pris:
Cirka 500 til 1000 kroner per kvadratmeter.

2. Terrassebord

Bambusbord er blant de hardeste og mest slite­sterke valgene til terrassen. Terrassebord finnes i flere hardheter, og de aller hardeste variantene er over tre ganger hardere enn trykkimpregnert furu.

Bruk:
I tillegg til terrassegulv, kan bordene også brukes til lounge­møbler, plantekasser, trapper, gulv i orangeri og andre utendørs prosjekter, der du ønsker lang holdbarhet.

Montering:
Bambusbord kan monteres med synlige skruer eller med skjulte beslag. Fordi bambus beveger seg veldig lite, gjør beslagene det mulig å lage helt tette endeskjøter. Kappede endesnitt kan med fordel forsegles med voks.

Etterbehandling:
Bordene leveres oljet, men blir grå og ru over tid. Nyansen kan friskes opp med olje 1-2 ganger i året.

Varianter:
Terrassebord av bambus fås kun i én variant. Til gjengjeld er de glatte på den ene siden og rillete på den andre, og begge sider kan vendes opp. Den rillete siden gjør bordene mer sklisikre. Men rillene samler lettere skitt, og krever derfor hyppigere rengjøring.

Typiske dimensjoner:
20 mm tykke bord er det mest vanlige, men det finnes også 30 mm tykke bord. Lengden er 185 cm, og bordene fås i 13,7, 15,5 og 17,8 cm bredde.

Pris:
Cirka 850 koner per kvadratmeter.

3. Plater

Plater av bambus er limt sammen av flere lag. Det gjør dem ekstremt stive og sterke, og derfor godt egnet til områder med stor belastning, for eksempel på trappetrinn og benkeplater på kjøkken.

Bruk:
De sterke bambusplatene kan brukes til alt fra møbler, hyller og vindusplater, til benkeplater og kledning av trappetrinn.

Montering:
Sagsnitt skjæres med sirkelsag eller stikksag, utstyrt med et fintannet hardmetallblad. Bambus er hardt, så du må forbore til skruer.

Etterbehandling:
Lakk eller olje 1-2 ganger årlig.

Varianter:
Bambusplater fås med smale staver eller lag limt sammen i den vannrette retningen i krysslagte lag, etter samme prinsipp som kryssfinér, slik at de mange tynne lagene er synlige i loddrette snitt. Mange tynne lag gjør platen veldig stiv. Platene fås også i en variant med en midtkjerne av sammenlimte staver på høykant, med en tynn og sterk plate av komprimerte bambusfibre limt på over- og undersiden.

Typiske dimensjoner:
Platene fås i flere tykkelser, fra 10 til 40 mm i standard­plate-dimensjonen 122 x 244 cm, og dessuten i 63 x 360 cm eller 70 x 250 cm – spesielt beregnet til kjøkkenbenker.

Pris:
Cirka 2500 kroner (12 mm tykk, 122 x 244 cm) til cirka 10.000 kroner (40 mm tykk, 63 x 360 cm).

4. Kledningsbord

Bambus til ytterkledning er ikke så utbredt ennå – sannsynligvis på grunn av høy pris og et begrenset utvalg av farger. Men går du etter styrke og lang levetid, er bambus på veggen et godt valg.

Bruk:
Kledningsbordene brukes, som navnet tilsier, til ytterkledning.

Montering:
Bordene monteres på avstandslister, slik at det sikres god ventilasjon bak kledningen. Bordene kan – avhengig av type – monteres med synlige skruer eller med spesielle metallklips (kjøpes sammen med bordene).

Etterbehandling:
Kledningsbordene kan fint klare seg uten vedlikehold. Det reduserer dog levetiden, og overflaten blir grå og litt ru med tiden. Forhandlere anbefaler derfor vasking med trerens og oljebehandling med jevne mellomrom.

Varianter:
Kledningsbordene fås med både trapesprofil, med fjær og not på både langsider og ender (lukket profil) og som vanlige med fjær og not på langsidene. Det finnes også tynnere lekter til loddrett montering, i tillegg til at bordene med fjær og not også finnes i en variant som brukes til utstikk.

Typiske dimensjoner:
Kledningsbord fås 12 og 18 mm tykke, 185 cm lange og
7,5, 10 og 13,7 cm brede.

Pris:
Cirka 900 kroner per kvadratmeter.

5. Stokker

Bambus kan kjøpes i sin naturlige form som løse stokker, som stokker holdt sammen på rull med kraftig galvanisert ståltråd, eller satt sammen til stive moduler med innvendige vannrette stokker.

Bruk:
Løse stokker kan brukes til for eksempel møbler, rekkverk og dekorasjon. Rullene kan formes i myke buer, og brukes til alt fra dekorasjon av innendørs vegger og avgrensing av bedkanter og levegger, til avskjerming av utedusj og ”tak” over terrasse.

Modulene er egnet til gjerder og som ”vegger” i for eksempel en utebod.

Montering:
Kapping skal skje fra bunnen og med en fintannet sag. Ved montering til vegg eller trestolper, bores det hull i bunnen, midten og toppen av stokkene. Sørg for minst 2 cm avstand til bakken for å hindre at stokkene blir svarte og begynner å råtne.

Etterbehandling:
Spesialolje 1-2 ganger i året.

Varianter:
Ruller fås i en billig variant med smale, splittede stokker.

Typiske dimensjoner:

  • Løse stokker fås i diametre fra 1,5 cm til 15 cm, og i lengder fra 2 til 4 meter.
  • I rullene er stokkene 2-6 cm tykke, og rullene fås i forskjellige størrelser, for eksempel fra 45 x 200 cm til 250 x 200 cm.
  • Moduler fås med stokker fra 3,5 til 9 cm. Typisk er modulene 180 cm brede og fås i høyder fra 90 til 200 cm.

Pris:

  • Stokker: fra cirka 50 kroner.
  • Ruller: fra cirka 800 kroner.
  • Moduler: fra cirka 1200 kroner.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer