Beskytt mot rust med rust

Stål er et lekkert materiale, det er sterkt og gøy å jobbe med. Men det ruster, og det er et problem. Men ikke hvis det er cortenstål. Det er nemlig laget slik at det beskytter seg selv mot rust, med et lag av nettopp rust.

Når stål blir utsatt for vær og vind,så ruster det. Metallet oksiderer, og det oppstår et brunt lag av porøst, rustent stål. Litt etter litt spiser rusten seg gjennom materialet – hvis det da ikke er snakk om cortenstål.

Hva er cortenstål?

Cortenstål er en fellesbetegnelse for en gruppe av legeringer, som i tillegg til jern og karbon blant annet består av kobber, nikkel og krom, som gir stålet spesielle egenskaper.

Ståltypen er laget slik at rusten beskytter stålet mot vær og vind. I motsetning til ulegert stål, som danner porøs og løs rust, så danner corten nemlig et mer kompakt lag av rust, som sitter bedre fast på det underliggende stålet.

Dermed oppstår det en beskyttende barriere, som kraftig reduserer den hastigheten som resten av stålet ruster med.

Fordeler ved cortenstål

Godstykkelse og levetid

Rustlaget beskytter helt enkelt stålkjernen mot de elementene som i første omgang satte rustreaksjonen i gang på overflaten.

Cortenstål ruster altså. Det går bare mye saktere. Derfor er det også god­ stykkelsen som bestemmer hvor lang tid et stykke cortenstål bruker på å gjennomruste.

Levetiden avhenger av mange faktorer. Men under normale forhold, holder en 10 mm tykk plate av cortenstål typisk mer enn 50 år.

Det er enkelte ting som kan øke reaksjonshastigheten. For eksempel urin (typisk fra hunder) eller salt, som begge er katalysatorer for rusten.

Hva koster cortenstål?

Cortenstål er et dyrt materiale. Her er et par sammenligninger med for eksempel furu og kompositt:

Impregnert furu: Én meter 120 x 28 mm – 20 kroner

Kompositt: Én meter 133 x 24 mm – 150 kroner

Corten: Én meter 120 x 5 mm – 1400 kroner

Hvor raskt ruster cortenstål?

Den rustne overflaten skifter farge med tiden

Cortenstålet begynner å ruste når det blir vått første gang. Selv om rustreaksjonen starter raskt, så skifter utseendet over tid.

Det tar bare få uker å få en flott, brun overflate. Etter hvert som tiden går, vil den bli mer og mer mørk, til slutt nesten svart.

Her kan du bruke cortenstål

Høybed cortenstål

Cortenstål ses ofte i form av dekorative høybed og bedkanter, fordi det nettopp er i stand til å motstå regn og jordfukt.

Fasade av cortenstål

Corten er et godt materiale til robuste fasader.

Vedovn av cortenstål

Cortenstål tåler høy varme. Det er derfor et utmerket valg til utendørs ovner og bålfat.

Slik jobber du med cortenstål

Cortenstålplater skjæres med vinkelsliper 1

Skjær i stålet med en vinkelsliper eller en fintannet metallsag, eller få det kuttet med en stor industriell metallsaks.

Cortenstålplater kan sveises sammen 2

Sett sammen stålplater med popnagler, selvskjærende skruer eller et sveiseapparat. Hvis du sveiser, skal utstyret du bruker være egnet for cortenstål.

Cortenstålplater ruster raskere med saltvann på 3

Sett fart på rustreaksjonen ved å helle vann, eventuelt saltvann, på stålet og la det tørke. Gjenta prosessen en gang til, og stålet blir brunt etter et par uker.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer