Skjær til glass

Du kan spare en masse penger ved å skjære til glass selv, enten det gjelder en enkelt rute til hagestuen eller drivhuset. Glass er dyrt, men det er veldig lett å finne et passende stykke på gjenbruksstasjonen og så selv skjære det til.

Du kan fx også bruge glas fra punkterede termoruder – glasset fejler som regel ingenting. Her skal fagmanden skære 5 cm af et stykke glas. Han måler op og trækker en lige streg, hvor der skal skæres.

Du kan også bruke glass fra punkterte isolerglassruter – glasset er som regel like bra. Men hold deg i så fall til nyere ruter, isolerglass fra 70- og kanskje 80-tallet inneholder miljøgifter. Her skal håndverkeren skjære 5 cm av et stykke glass.

Han måler opp og trekker en rett strek hvor det skal skjæres. Når du skal skjære glass, er det viktigste at hjulet på glasskjæreren er helt skarpt. Så lag først en prøve før du skjærer ut det riktige glasstykket.

Skjærer ikke hjulet rent nok, må du skifte til et nytt hjul. De fleste glasskjærere har 6 hjul, og hvert av dem er markert med et tall. På denne gamle glasskjæreren skifter vi fra det gamle, slitte hjul 4 til det ubrukte nr. 5.

Det gjøres helt enkelt ved å løsne skruen bakpå, dreie hjul nummer 5 fram og stramme til skruen igjen. På den nye glasskjæreren skal du bare la hjulet stå på tallet én (1), eller den streken som er betegnelsen for én (1).

Før du begynner å skjære, er det en god idé å dyppe glasskjæreren i terpentin. Det minsker spenningene i glassets overflate når hjulet skjærer i det, noe som sikrer et bedre sluttresultat. Sørg for at glasset ligger helt fast før du går i gang med å skjære. Glasset skal ligge på en helt plan flate og helt ut til kanten.

Bruk gjerne en list til å støtte glasskjæreren med, og skjær én gang med et bestemt gjennomgående trykk fra den ene enden av glasset til den andre. Det er veldig viktig at glasset risses helt ute fra kanten på den ene siden og helt ut til kanten på den andre.

Det skal bare risses én gang. Det er ganske enkelt umulig å risse to ganger i samme spor. Nå legger du glasset så rissesporet ligger tett langs bordkanten.

Og med en hammer slår du lett på det stykket som skal av ………eller du bruker hakket som er på glasskjæreren til å brekke stykket av. Til slutt sliper du kanten med et fint stykke sandpapir, slik at de meget skarpe kantene blir litt avrundede og dermed ikke så lette å skjære seg på.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer