Derfor er skumplater smarte

Når 98 prosent av en byggeplate består av luft, sier det seg selv at vekten er helt på bunn. Det er straks mer overraskende at styrken er på topp – og det i en slik grad at en skumplate kan brukes til både skillevegger, gulv og benkeplater, uten at du går på kompromiss med stabiliteten.

På et baderom kan skumplatene brukes på gulvet. Du kan også få kjøpt plater spesielt beregnet til en dusjnisje, med riktig fall mot et avløp, slik at du slipper å lage fallet selv.

På et baderom kan skumplatene brukes på gulvet. Du kan også få kjøpt plater spesielt beregnet til en dusjnisje, med riktig fall mot et avløp, slik at du slipper å lage fallet selv.

Gipsplater, fibergips, gulvgips, porebetong, våtromsgips. Alt sammen er byggematerialer du sikkert kjenner til og kanskje også har erfaring med å bruke. Men visste du at det finnes én plate som kan erstatte dem alle, som i tillegg veier en brøkdel av de nevnte og i mange tilfeller også er enklere å jobbe med?

Skumbyggeplater, kanskje mest kjent som bare våtromsplater, har vært på markedet i mange år, men blir ofte oversett når noe skal bygges – unntatt på baderomsvegger, der platene i mange år har vært det foretrukne materialet under fliser. Men de lette platene av luft kan faktisk brukes til mye mer enn det.

Skal du for eksempel bygge en kraftig skillevegg eller bare en kortvegg, er ofte et reisverk av trelekter eller tynne lettbetongplater det første mange tenker på. Men dette er løsninger som krever både tid, riktig håndlag og mange materialer.

En skumplate kan du få i riktig høyde fra gulv til tak, og ved hjelp av en sag, et par skruer og litt lim, har du i løpet av få minutter bygget en vegg.

Tre ting gjør de lette platene sterke

Skumplatene er uhyre sterke. Der en gipsplate veldig raskt knekker ved belastning, klarer du nesten ikke å knekke en armert skumplate. Kombinasjonen av polystyren, luft og en armert overflate av glassfiber og sement gir platen overraskende høy styrke.

Vegger og gulv

Byggeplater av skum kan brukes på både gulv og vegger. Prismessig er det et dyrere alternativ enn andre materialer - til gjengjeld sparer du tid og flere arbeidsganger i forhold til gipsplater og lettbetongelementer.

Gulv

På et baderom kan skumplatene brukes på gulvet. Du kan også få kjøpt plater spesielt beregnet til en dusjnisje, med riktig fall mot et avløp, slik at du slipper å lage fallet selv.

I platene kan du frese spor til gulvvarmeslanger, og det er enkelt å lage rørgjennom-føringer og andre tilpassinger i de lette platene.

Veggkledning

Platene fås typisk i tykkelser fra 4 til 50 mm. De tynne (opptil 20 mm) er opplagte til veggkledning. De er vesentlig dyrere enn gipsplater. Til gjengjeld inneholder de ikke noe organisk materiale, slik at de ikke skades av fukt. De støydempende egenskapene er også betydelig bedre. Avhengig av forholdene, kan ett lag gips redusere støy med cirka 5 dB, mens en skumplate kan dempe støyen med 23 dB. I tillegg isolerer skumplatene bedre.

Skillevegger

Hvis du skal bygge en skillevegg i et våtrom, for eksempel for å skjerme dusjnisjen, eller hvis du vil bygge en kort vegg mellom for eksempel håndvasken og en vaskesøyle, er skumplatene opplagte. Du kan nemlig kjøpe en plate som rekker fra gulv til tak, og som bare skal tilpasses i bredden, eller limes sammen av flere plater. Du setter platen på høykant og limer den til vegg og gulv.

Dermed er du ferdig. Det er vesentlig mindre arbeid enn å lage en gipsplatevegg.

Lag møbler

Skumplatene er lette og enkle å bearbeide. Det gjør dem blant annet opplagte til å lage møbler av. En benk, en plate til håndvasken, en hylle i dusjhjørnet eller sågar et badekar. Mulighetene er mange, og enkle møbler som hyller og benker krever ikke særlig mye byggeerfaring.

Snarvei til fliskledd badekar

Et badekar som er kledd med de samme flisene som veggene på badet, både inni og utenpå, vil helt sikkert gi rommet et ekstra visuelt løft.

I prinsippet kan du fint bygge et badekar av byggeplatene selv. Du skal bare forsikre deg om at du lager alle sammenføyninger fullstendig tette. Noen produsenter, blant annet Wedi, produserer ferdige badekarelementer. Disse elementene skal bare monteres og kles med fliser.

Benk på badet

En hjørnebenk i et dusjhjørne er ren luksus. Her kan du i beste spa-stil sitte og tørke deg etter dusjen - eller sitte og barbere leggene. Benken svever, men den er likevel sterk, for den holdes på undersiden av spesielle vinkler, laget for skumplatene. Vinklene freses inn i veggen, slik at setet kan bære vekten av en person uten problemer.

Hylle i dusjen

En hylle i dusjen er uunnværlig. Også her kommer skumplatene til hjelp. Har du laget veggene i dusjnisjen av skumplater, har du kanskje også rester til et par hyller.

Når hyllene ikke skal belastes med mer enn noen shampooflasker, trenger du ikke å bruke vinkler eller annen ekstra innfesting. Du kan bare lime dem fast med lim fra samme produsent som har laget skumplatene du bruker.

Slik bruker du skumplatene

En av de helt store fordelene med platene, er at de er utrolig enkle å sage og bore i. En håndsag eller en stikksag kan enkelt dele en plate, og et koppbor lager raskt hull til for eksempel en rørgjennomføring. Vil du ha gulvvarme, kan du enkelt frese spor i platene med en overfres.

Når du skal frese

Hvis du vil legge gulvvarmeslanger i platene, kan du enkelt frese spor til dem selv. En overfres med et 16-18 mm notfre-sestål lager raskt vei for slangene.

Du kan ikke skru i skumplatene

Vi kan si mange, mange gode ting om skumplater, men de er ikke skrufaste. Hvis du vil henge noe på en vegg av skumplate, er det bedre å lime enn å skru. Skruer vil ikke få ordentlig tak i skummaterialet.

Når du skal sage

En av skumplatenes store fordeler, er at de er så lette å bearbeide. Du har ikke behov for spesialverktøy eller å leie deg store maskiner. Når du skal kappe en plate, er en vanlig håndsag helt ideell. Armeringen på platene sliter hardt på sagen, så bruk derfor en billig sag du kan kaste når du er ferdig. En stikksag kan også være praktisk, særlig til de snittene som er kurvede.

Når du skal lime

Når du skal sette fast en skumplate til veggen eller gulvet, skal du bruke lim. Det samme kan du med fordel gjøre hvis du for eksempel setter sammen en loddrett og en vannrett plate - for eksempel en veggplate og en lysåpningsplate i et vindu.

Bruk det limet produsenten av platene anbefaler. Da forsikrer du deg både om at du får et lim som er beregnet til nettopp dette formålet, og du kan med rette klage til produsenten, hvis det ikke holder som lovet.

Limet er så sterkt, at det også kan holde sammen to veggelementer, eller holde fast en liten hjørnehylle til veggene i dusjen.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Materialer